Συνάντηση Σαμαρά-Αλίγιεφ: Παραμένουν τα αγκάθια για TAP-ΔΕΣΦΑ

Πού κολλάνε τα θέματα της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Socar αλλά και το project του αγωγού TAP. Tα... αιτήματα της ελληνικής πλευράς προς τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και η θέση των Βρυξελλών.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Συνάντηση Σαμαρά-Αλίγιεφ: Παραμένουν τα αγκάθια για TAP-ΔΕΣΦΑ

Κλίμα αισιοδοξίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar και την εξέλιξη του έργου του αγωγού ΤΑΡ μεταφέρουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, μετά τη συνάντηση της πολιτικής του ηγεσίας με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Στις συνομιλίες που είχε ο Αζέρος πρόεδρος με τον υπουργό και τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και Μάκη Παπαγεωργίου, προβλήθηκε ιδιαίτερα ο ρόλος της Ελλάδας στην αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας του Αζερμπαϊτζάν με την Ε.Ε., με δεδομένο ότι η χώρα μας μέσω του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ θα αποτελέσει την πύλη εισόδου ενεργειακών προϊόντων του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ διαβεβαίωσε τον Αζέρο πρόεδρο ότι συντρέχει με κάθε τρόπο την ομαλή εξέλιξη της κατασκευής του αγωγού και την επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν.

Σε σχετικές ερωτήσεις για τα προβλήματα που έχει η προώθηση του έργου λόγω αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών (διέλευση από καλλιεργήσιμες εκτάσεις κ.λπ.) από την ελληνική κυβέρνηση δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν με τη συνεργασία της εταιρείας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την ελληνική πλευρά τέθηκε επιπλέον το θέμα του μη αποκλεισμού εγχώριων τεχνικών εταιρειών από τις αναθέσεις κατασκευών.

Σε ό,τι δε αφορά τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ που έχει κολλήσει στις Βρυξέλλες (Γενική Διεύθυνση Ενέργειας), από το ΥΠΕΚΑ επισημαίνουν ότι «όλα βρίσκονται υπό έλεγχο» και ότι οι δύο πλευρές (Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν) επιθυμούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό.

Η εμπλοκή της υπόθεσης στις Βρυξέλλες έχει ήδη συζητηθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη με τον Γερμανό Επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί ότι πριν από τη λήξη του διμήνου μέσα στο οποίο η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει θέση για το θέμα θα υπάρξει θετική απάντηση. Για την εξέλιξη αυτή το υπουργείο έχει θετικές ενδείξεις, αυτό όμως θα πρέπει να φανεί και στην πράξη.

Να σημειωθεί ότι η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος που έχει επανειλημμένα επισημάνει το Euro2day.gr έγκειται στον έλεγχο του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. από εταιρεία κράτους μη μέλους, που δεν έχει αναγνωρίσει και δεν έχει επικυρώσει με κάποιο τρόπο τις προβλέψεις των οδηγιών του «τρίτου ενεργειακού πακέτου».

Ο αρχικός σχεδιασμός για υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τελικά φάνηκε ότι δεν μπορεί να ισχύσει. Η εναλλακτική υπογραφής ξεχωριστών συμφωνιών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και κάθε ενός από τα 28 κράτη μέλη που είναι η τυπική διαδικασία, εάν ισχύσει, θα απαιτήσει πολύ χρόνο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Έτσι για την ώρα η ελληνική ΡΑΕ προχώρησε στην πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ ως ανεξάρτητου διαχειριστή και αναμένεται η επικύρωση της πιστοποίησης και από τις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια θα ζητηθεί από το Αζερμπαϊτζάν να προχωρήσει σε έγγραφη αναγνώριση των ενεργειακών οδηγιών. Από τον τρόπο που θα απαντήσει η κυβέρνηση της χώρας θα κριθεί και το κατά πόσον η Ε. Επιτροπή θα δώσει το πράσινο φως για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ. ΣΕ κάθε περίπτωση, τα νεότερα θα πρέπει να τα περιμένουμε μετά το καλοκαίρι.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο χειρισμός του θέματος από τις υπηρεσίες της Επιτροπής είναι πολύ προσεκτικός, από τη στιγμή που τα ίδια χαρακτηριστικά με τη Socar έχει και η ρωσική Gazprom (παραγωγός, μεταφορέας, προμηθευτής φυσικού αερίου με έλεγχο σε υποδομές μεταφοράς), σε βάρος της οποίας εξελίσσεται έρευνα της Επιτροπής για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Επιπλέον η Ε.Ε. απαίτησε από τη Βουλγαρία να διακόψει τις εργασίες κατασκευής επί του εδάφους της του ρωσικού αγωγού South Stream, καθώς υιοθέτησε όρους που αντίκεινται στο τρίτο ενεργειακό πακέτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v