Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικές δηλώσεις 2014: Η παράταση και η... παγίδα

Σύντομα στη Βουλή τροπολογία για την παράταση του Ε1. Θα κατατεθεί και τροπολογία για την απαλλαγή προστίμων σε εκπρόθεσμη υποβολή Ε9. Εντολή Μαυραγάνη για κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με τις δηλώσεις. Πόσοι φόροι έρχονται σε λίγες εβδομάδες.

Φορολογικές δηλώσεις 2014: Η παράταση και η... παγίδα

Το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, αλλά και για την απαλλαγή από τα πρόστιμα των 100 ευρώ όσων φορολογουμένων υποβάλλουν το Ε9 μετά τις 30 Μαΐου, οπότε έληξε η επίσημη προθεσμία και δόθηκε άτυπη παράταση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έδωσε χθες ρητή εντολή στους συνεργάτες του να κλείσουν τις εκκρεμότητες με τις φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος της εβδομάδας, με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας προκειμένου να εκλείψει η σύγχυση σε φορολογούμενους και λογιστές.

Η απόφαση ότι θα δοθεί παράταση έχει ήδη ληφθεί. Η προθεσμία της 30ής Ιουνίου κρίνεται ανεπαρκής για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 2.391.945 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο περίπου 5,5 εκατομμυρίων. Μένουν επομένως περισσότερες από 3 εκατομμύρια δηλώσεις και για την εκπνοή της προθεσμίας μένουν μόλις 14 ημέρες.

Μέχρι πότε θα ισχύσει η παράταση είναι ακόμα ανοιχτό. Η πρόταση που είχε τεθεί για την προθεσμία έως τις 31 Ιουλίου έχει ένα βασικό αδύναμο σημείο και μπορεί εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ.

Κι αυτό γιατί παράλληλα με την απόφαση για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων έχει κλειδώσει και η απόφαση να μη δοθεί παράταση για την εξόφληση των φόρων. Όπως είναι γνωστό, φέτος για πρώτη φορά, ασχέτως με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, όλοι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο τους σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: την πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Είναι σαφές επομένως ότι αν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παραταθεί έως τις 31 Ιουλίου, όποιος υποβάλει τη δήλωση στην καταληκτική ημερομηνία θα πρέπει να εξοφλήσει και την πρώτη δόση του φόρου εντός της ίδιας ημέρας. Η δήλωση εκκαθαρίζεται φέτος για πρώτη φορά την ίδια ώρα που υποβάλλεται. Αν δεν εξοφληθεί ο φόρος στην ώρα του, αρχίζουν να τρέχουν μηνιαίοι τόκοι και πρόστιμα.

Πόσοι φόροι θα μας πέσουν στο... κεφάλι

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό σε ό,τι αφορά τα φορολογικά. Τα εκκαθαριστικά είναι τετραπλά, καθώς ενσωματώνουν εκτός από τον φόρο εισοδήματος, κατά περίπτωση έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Ο συνολικός λογαριασμός, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, φτάνει τα 6,880 δισ. ευρώ.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 2,650 δισ. ευρώ των φόρων ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος έχει προγραμματιστεί να εξοφληθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις, με αρχή από τον Ιούλιο (αν έχουν εκκαθαριστεί οι φόροι ακινήτων, καθώς σημειώνονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής).

Φόροι εισοδήματος, έκτακτες εισφορές, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης (για όσους έχουν Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη) μαζί με τον ΕΝΦΙΑ σημαίνουν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν έως το τέλος του έτους 9,530 δισ. ευρώ. Αν προστεθεί και περίπου 1 δισ. ευρώ τέλη κυκλοφορίας που θα πρέπει να εξοφληθούν στο τέλος της χρονιάς, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 10,530 δισ. ευρώ και οι φορολογούμενοι είναι πιθανόν να ανέβουν στα... βουνά.

Για να αποφευχθούν «πολιτικά εμφράγματα» λόγω ασήκωτων φόρων ή η υπερδιόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αυξάνονται ήδη κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα, το υπουργείο Οικονομικών πιέζει την τρόικα για αύξηση των δόσεων εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις 12 σε τουλάχιστον 48.

Μέχρι σήμερα απάντηση των τροϊκανών δεν υπάρχει...

* Δείτε οδηγίες για το πώς θα συμπληρώσετε τη φορολογική δήλωση εδώ και ποιες είναι οι «γκάφες» που δεν πρέπει να κάνετε εδώ. Οι απαντήσεις σε 58 ερωτήματα εδώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v