Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξι ανατροπές φέρνει ο Ιούλιος σε εργασιακά – ασφαλιστικά

Νέα δεδομένα από την επόμενη εβδομάδα τόσο στα εργασιακά όσο και στα ασφαλιστικά. Ποιες αποφάσεις τίθενται σε ισχύ, τι θα αλλάξει στις συντάξεις.

Εξι ανατροπές φέρνει ο Ιούλιος σε εργασιακά – ασφαλιστικά

Μια σειρά σημαντικά ζητήματα είτε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου και μετά, είτε μπαίνουν στην «τελική ευθεία», εν όψει των φθινοπωρινών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Τον Ιούλιο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, αλλά και τεράστιες απώλειες εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, από την ίδια ημερομηνία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου για τους συνταξιούχους.

Δυσάρεστη έκπληξη για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους καθώς θα εφαρμοστεί η οριζόντια περικοπή ύψους 5,2% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Μέσα στον Ιούλιο, βέβαια, θα πρέπει στο υπουργείο Εργασίας να ολοκληρώσουν μια σειρά προαπαιτούμενα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ειδικότερα, έως το τέλος Ιουλίου, θα πρέπει να είναι έτοιμη η μελέτη του ΚΕΠΕ, με τις προτάσεις για το νέο ασφαλιστικό.

Εντός του Ιουλίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για τυχόν αλλαγές και στον συνδικαλιστικό νόμο, με προοπτική να υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο τον Οκτώβριο, μετά τις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου που θα γίνουν με την τρόικα.

Το πλέον καυτό θέμα πάντως αφορά την κατάργηση της δεύτερης φουρνιάς κοινωνικών πόρων, με την επίμαχη λίστα να ετοιμάζεται στο υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v