Εάν δεν υπάρξει σύντομα αλλαγή στις ισχύουσες διατάξεις τόσο για τη ρύθμιση χρεών της «Νέας Αρχής» όσο και για την «Πάγια Ρύθμιση», τα έσοδα των ταμείων θα καταρρεύσουν. Αυτό διαμηνύουν σε όλους τους τόνους οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, κυρίως του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, ζητώντας αύξηση των δόσεων και μείωση των καταβαλλόμενων ποσών.
Βάσει των στοιχείων που έχουν φθάσει στο υπουργείο Εργασίας, 4 στους 10 οφειλέτες στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ δεν πληρώνουν, παρότι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση.
Μάλιστα, από την έναρξη των διατάξεων, τον Ιούλιο του 2013 έως σήμερα, το 39,9% των οφειλετών του ΙΚΑ και το 43% των οφειλετών του ΟΑΕΕ δεν εξυπηρετούν τις δόσεις τους.
Στο ΙΚΑ, βάσει του πίνακα που υποχρεούται να δημοσιοποιεί το ταμείο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τον οποίο αποστέλλει στην τρόικα, στις 13 Ιουνίου,είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση «Νέα Αρχή» 20.486 άτομα για να ρυθμίσουν οφειλές ύψους 809.625.438 ευρώ. Αντίστοιχα, στην «Πάγια Ρύθμιση» είχαν ενταχθεί έως τις 13 Ιουνίου 15.743 οφειλέτες, με σύνολο οφειλής 561.285.041 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά στο ΙΚΑ το ύψος των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί ανέρχεται στο 1.370.910.479 ευρώ. Από αυτό το ποσό όμως σχεδόν τα μισά, δηλαδή 642.188.642 ευρώ, έχουν ήδη χαθεί.
Αντίστοιχα, στον ΟΑΕΕ, στη ρύθμιση «Νέα Αρχή» στις 13 Ιουνίου είχαν ενταχθεί 24.684 οφειλέτες με συνολική κεφαλαιοποιημένη οφειλή 331.067.189 ευρώ. Στην «Πάγια Ρύθμιση» για το ίδιο διάστημα είχαν ενταχθεί 22.595 οφειλέτες, με ενεργή κεφαλαιοποιημένη οφειλή 153.750.198 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές οφειλές που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση ανέρχονται στα 484.817.387 ευρώ. Από αυτά όμως τα 241.386.093 ευρώ έχουν βγει εκτός ρύθμισης.
Οι εκλογές «πάγωσαν» τις κατασχέσεις
Εν τω μεταξύ, και παρά την κατάρρευση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, τα στοιχεία δείχνουν ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος «πάγωσε» τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που ενεργοποιούνται μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Έτσι, ενώ τους προηγούμενους μήνες των εκλογών είχαν αυξηθεί σημαντικά οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτου, αλλά και οι κατασχέσεις ακινήτων, τον Μάιο ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους το ΚΕΑΟ έκανε 3.065 κατασχέσεις εις χείρας τρίτου, τον Μάιο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 167.
Στην περίπτωση των ακινήτων, ενώ τον Φεβρουάριο έγιναν 1.367 παραγγελίες κατασχέσεων για ακίνητα και κινητά, τον Μάιο οι παραγγελίες ήταν μόλις 20. Τον Απρίλιο του 2014 το ΚΕΑΟ προχώρησε σε 408 κατασχέσεις, έναντι 276 τον Μάιο.
Αναγκαία η αλλαγή πολιτικής
Τα στοιχεία καθιστούν αναγκαία την αλλαγή στις ισχύουσες διατάξεις, κάτι που γνωρίζουν καλά τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, στο υπουργείο Εργασίας υπάρχει ήδη έτοιμη διάταξη που αυξάνει τις δόσεις των ρυθμίσεων και προβλέπει την κεφαλαιοποίηση των παλαιών οφειλών, προκειμένου να μπουν έσοδα στα ταμεία. Παράλληλα, κυρίως για τους οφειλέτες του ΙΚΑ, λειτουργεί μια άτυπη εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να λαμβάνουν δόσεις ακόμη και μικρότερες από τις προβλεπόμενες, προκειμένου να μην καταστεί η ρύθμιση μη εξυπηρετούμενη. Βέβαια, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα έως ότου πληρώσουν το σύνολο της δόσης.
Με την έλευση της τρόικας τον Ιούλιο, αναμένεται να ξεκινήσει μια δύσκολη διαπραγμάτευση, με την κυβέρνηση και δη το υπουργείο Εργασίας να πιέζει για την αλλαγή των όρων, αποδεικνύοντας και με τα στοιχεία την αποτυχία των δύο ρυθμίσεων που τρέχουν.
* Δείτε επιπλέον στοιχεία στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".