Στο ΤΣΜΕΔΕ οι μηχανικοί που συμμετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ

Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι άνεργοι μηχανικοί που συμμετέχουν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) και όχι στο ΙΚΑ.

Στο ΤΣΜΕΔΕ οι μηχανικοί που συμμετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ

Η ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, με παρέμβασή της προς το υπουργείο Εργασίας ζήτησε να ρυθμιστεί νομοθετικά η υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ των διπλωματούχων μηχανικών, που συμμετέχουν και ωφελούνται από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη δέχθηκε αναφορές από άνεργους μηχανικούς – μηχανολόγους, ωφελούμενους από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα για λανθασμένη υπαγωγή σε ασφαλιστικό ταμείο.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο ασφάλισης, οι διπλωματούχοι μηχανικοί ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΤΣΜΕΔΕ (νυν ΕΤΑΑ). Ωστόσο όταν προσήλθαν στο φορέα που τους υπεδείχθη από τον ΟΑΕΔ για να παράσχουν την εργασία τους, ως ωφελούμενοι από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, κλήθηκαν να ασφαλιστούν στο ΙΚΑ. 

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε το κενό της νομοθεσίας και το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε ρύθμιση του θέματος, με το άρθρο 20 παρ.5 του Νόμου 4255/2014, βάσει του οποίου  εξαιρούνται γενικά από την ασφάλιση στο ΙΚΑ οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα που υπάγονται στο ΕΤΑΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v