Γιατί σκοντάφτουν οι τραπεζικές μετοχές

Η επίσκεψη κλιμακίου της ΕΚΤ στην Αθήνα και οι πρώτες εκτιμήσεις για τον λογαριασμό των stress test. Προβληματισμός για τη «στασιμότητα» στις καταθέσεις και τον κίνδυνο «διαρροών». Πώς αποτιμάται ο πολιτικός κίνδυνος από τους ξένους επενδυτές.

Γιατί σκοντάφτουν οι τραπεζικές μετοχές

Ιδιαίτερα καυτοί αναμένονται οι επόμενοι μήνες, έως το τέλος του 2014, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς διαφαίνονται εστίες που εντοπίζονται σε τρεις τομείς:

Πρώτον, στον λογαριασμό που θα προκύψει από τα επικείμενα stress tests, τα οποία διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεύτερον, στην επικείμενη αφαίμαξη των καταθέσεων προκειμένου να πληρωθούν τα 11 δισ. ευρώ φόροι μέχρι το τέλος του έτους και, τρίτον, στην πολιτική αβεβαιότητα καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει το φθινόπωρο σε εκλογές – κλίμα που εισπράττεται και από τους ξένους επενδυτές.

Το μείγμα που διαμορφώνεται από τους τρεις παραπάνω παράγοντες αποτυπώνεται εύγλωττα τις τελευταίες ημέρες και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Ειδικά μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ που έδειξε ότι το Ταμείο παραμένει σε σκληρή γραμμή απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα οι πιέσεις είναι έντονες. Από τη μέρα εκείνη (6 Ιουνίου) η Πειραιώς μετρά πτώση 17%, η Eurobank έχει διορθώσει κατά 12%, η Alpha Bank 11% και η Εθνική σημειώνει υποχώρηση 8,3%.

Η αφαίμαξη των καταθέσεων

Υπαρκτό πρόβλημα, με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωπες οι τράπεζες, με αρχή τον Ιούλιο, είναι, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές στο Euro2day.gr, η αδυναμία τόνωσης των καταθέσεων σε συνδυασμό με την επικείμενη μείωσή τους, τους επόμενους μήνες. «Εδώ και δύο μήνες οι καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 160 δισ. ευρώ. Δεν αυξάνονται και δεν προβλέπεται αυτό όσο δεν ξεκαθαρίζει το πολιτικό σκηνικό και φυσικά δεν δίνονται κίνητρα επαναπατρισμού», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει:

«Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει η αφαίμαξη των ήδη παγωμένων καταθέσεων για την αποπληρωμή των υψηλών φόρων. Φέτος το πρόβλημα θα πλήξει περισσότερο στο συνολικό ταμείο των καταθέσεων καθώς σε αντίθεση με την περσινή χρονιά δεν υπήρξαν επιστροφές. Πέρσι ήρθαν κεφάλαια τόσο από τα σεντούκια, όσο και από την Κύπρο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα των καταθέσεων μετατρέπεται σε σημαντικό αγκάθι και πρόβλημα καθώς περιορίζει σημαντικά οποιαδήποτε δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. «Και σαφώς κανένας δεν περιμένει ότι για το επόμενο, τουλάχιστον, έτος θα υπάρξει παραγωγή πλούτου, η οποία θα συμβάλει στην έστω και οριακή αύξηση των αποταμιεύσεων».

Το αίνιγμα των stress tests

Ρώσικη ρουλέτα χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, τον λογαριασμό που θα προκύψει από τα επικείμενα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει στην Αθήνα κλιμάκιο της ΕΚΤ με στόχο την επανεξέταση κάποιων στοιχείων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Κι αυτό, με δεδομένο ότι ορισμένες παραδοχές δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα το ζήτημα να παραμένει «ορθάνοικτο και οι επικείμενες κεφαλαιακές ανάγκες να εξαρτώνται πέραν των οικονομικών μεθόδων και από πολιτικές επιδιώξεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της τρόικας», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Όσο για τον λογαριασμό, μολονότι είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το «καλό» σενάριο κάνει λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2-3 δισ. ευρώ. Στο ακραίο σενάριο αυτές μπορεί να είναι και διπλάσιες.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι ο λογαριασμός των επικείμενων stress tests συνδέεται, κάτι που είναι πλέον κοινό μυστικό, με τη διαφωνία που έχει ανακύψει μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ, που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αφενός η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι του ΤΧΣ για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, αφετέρου η τρόικα αρνείται και παραπέμπει στην υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης και κατ' επέκταση τρίτου μνημονίου.

Η πολιτική κατάσταση

Πονοκέφαλο προκαλεί, επίσης, στις τράπεζες και το διφορούμενο πολιτικό σκηνικό, έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Τα σενάρια ότι εντός του φθινοπώρου δεν αποκλείεται η προσφυγή στις κάλπες προκαλούν αναταραχή, καθώς «η οικονομία παραμένει ακόμη σε εύθραυστη κατάσταση και είναι πολύ εύκολο το θετικό κλίμα να ανατραπεί προκαλώντας εκ νέου φυγή των ξένων επενδυτών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v