Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας δρόμου του ΥΠΕΚΑ για τα πετρελαϊκά οικόπεδα

Γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις παραχωρήσεις. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος και η υποχρέωση απέναντι στην PGS. Η σημασία του ορισμού των περιοχών έρευνας και πού εστιάζει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

  • Του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αγώνας δρόμου του ΥΠΕΚΑ για τα πετρελαϊκά οικόπεδα

Αγώνα δρόμου θα πρέπει να κάνουν τα επιτελεία του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις προετοιμασίας του γύρου παραχωρήσεων για την προσέλκυση επενδυτών οι οποίοι θα κληθούν να ερευνήσουν τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης.

Παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, αφενός, αλλά και τις επιπτώσεις από τη μη λειτουργία του εξειδικευμένου δημόσιου φορέα με την κατάλληλη στελέχωση (ο ΕΔΕΥ συνεχίζει να παραμένει στα χαρτιά) εκτιμούν ότι υπό τις σημερινές συνθήκες η προετοιμασία για τη δημιουργία «φακέλων» απαιτεί ακόμη αρκετούς μήνες.

Όσο για τη... βιασύνη του υπουργείου να προχωρήσει στην προκήρυξη γύρου παραχωρήσεων, την αποδίδουν στη συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της νορβηγικής PGS η οποία πραγματοποίησε τις σεισμικές διασκοπήσεις στις δύο περιοχές.

Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η σύμβαση προβλέπει να γίνει η προκήρυξη γύρου παραχωρήσεων έως το τέλος του 2014. Το χρονικό αυτό περιθώριο έχει τεθεί επειδή η PGS έκανε τις διασκοπήσεις δωρεάν, ενώ το κόστος (υπολογίζεται σε περίπου 13 εκατομμύρια) θα το ανακτήσει μέσω της πώλησης των δεδομένων σε ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον για αγορά δεδομένων είναι μικρό, καθώς ελάχιστες εταιρείες αγόρασαν πακέτα.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις το ενδιαφέρον για την αγορά σεισμικών, άρα και οι πωλήσεις τους από την επιχείρηση που τα διαθέτει, αναπτύσσεται μόνο όταν προσδιοριστούν επακριβώς τα θαλάσσια μπλοκ που προσφέρονται για έρευνα. Με βάση την έκταση και τις συντεταγμένες τους, το θαλάσσιο βάθος και τη σχετική πείρα που έχει η κάθε εταιρεία ερευνών, θα αξιολογήσει ποια δεδομένα θα αγοράσει, προκειμένου στη συνέχεια να αποφασίσει για το αν θα καταθέσει προσφορά στον γύρο και για ποια συγκεκριμένα μπλοκ.

Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των μπλοκ εκ μέρους της Ελλάδας, τα κριτήρια που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, εκτός των καθαρά οικονομικών, γεωλογικών και τεχνικών, πρέπει να αξιολογήσουν και τις συνθήκες της συγκεκριμένης αγοράς. Δηλαδή ποια άλλα κράτη στην περιοχή έχουν προχωρήσει σε γύρους παραχωρήσεων, τις διατιθέμενες εκτάσεις, τους όρους (royalties, φορολόγηση, κίνητρα κ.λπ.). Ας σημειωθεί ότι εκτός της Κύπρου, σε γύρους παραχωρήσεων προχώρησαν πρόσφατα στην Αδριατική, η οποία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το Ιόνιο, το Μαυροβούνιο και η Κροατία.

Με βάση τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, προοπτικές προσέλκυσης επενδυτών έχει κυρίως το Ιόνιο, όπου οι σεισμικές γραμμές είναι σχετικά πυκνές, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει και θα προσφέρει στους επενδυτές για αξιολόγηση αρχείο δεδομένων από έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Αντίθετα, προβληματική εμφανίζεται η θαλάσσια περιοχή της νότιας Κρήτης, όπου οι σεισμικές γραμμές είναι αραιές και λίγες, ενώ έρευνες στο παρελθόν δεν έχουν γίνει, οπότε δεν υπάρχουν επιπλέον στοιχεία. Έτσι δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής να ρισκάρει σε έρευνα άγνωστης περιοχής και στην ουσία να χρηματοδοτήσει την παραγωγή δεδομένων που θα είναι χρήσιμα για τους επόμενους.

Αναφορικά με την εκδήλωση που θα γίνει στο Λονδίνο το διήμερο 1 - 2 Ιουλίου, σε αυτήν θα γίνει παρουσίαση των στοιχείων που έχουν προκύψει από τις σεισμικές διασκοπήσεις από την PGS και τον γαλλικό κρατικό φορέα BEICIP που είναι ο σύμβουλος της νορβηγικής εταιρείας για την αξιολόγηση των σεισμικών.

Στην ουσία το ΥΠΕΚΑ και η PGS θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν εν δυνάμει ενδιαφερόμενες εταιρείες ώστε να συμμετάσχουν στον γύρο παραχωρήσεων και έτσι να αγοράσουν τα σεισμικά. Ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος, αυτές είναι σε άμεση συνάρτηση με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που θα δείξει η ελληνική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v