Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ειδικό μισθολόγιο «κραδαίνει» η κυβέρνηση

Σχέδιο «μονομερών λύσεων» καταστρώνει η κυβέρνηση αν δεν βρει πεδίο συνεννόησης με τις κοινωνικές ομάδες που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια. Οι κινήσεις για υιοθέτηση νέου μισθολογίου και πώς επηρεάζονται όσοι έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα.

Νέο ειδικό μισθολόγιο «κραδαίνει» η κυβέρνηση

Με ένα νέο ειδικό μισθολόγιο για ένστολους, δικαστικούς, καθηγητές, γιατρούς του ΕΣΥ και διπλωμάτες σχεδιάζει η κυβέρνηση να περιορίσει το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος από τις απανωτές δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες δικαιώνονται κλάδοι εργαζομένων που προσέφυγαν για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση -σε περίπτωση που δεν βρει πεδίο συνεννόησης με τους ενδιαφερόμενους- θα καταβάλει μεν τα αναδρομικά των περικοπών, εφαρμόζοντας τις δικαστικές αποφάσεις, δεν θα αποκαταστήσει όμως πλήρως τις αποδοχές, καθώς αυτές θα προσδιοριστούν με νέο μισθολόγιο.

Εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει τελικώς νομοσχέδιο για το νέο ειδικό μισθολόγιο, θα το προσαρμόσει στα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού, ενώ βασικό προσδιοριστικό στοιχείο για το κόστος του θα είναι ο χρόνος εφαρμογής του.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο παραμένει υπ' ατμόν για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής αυτής βόμβας, η οποία απειλεί το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά και τα πλεονάσματα.

Σε συνάντηση που θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τους εκπροσώπους των ενστόλων, θα κριθεί η τελική λύση που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Η λύση αυτή δεν αποκλείεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα και για το κοινωνικό μέρισμα που έλαβαν οι περίπου 75.000 ένστολοι, με αποκλειστικό κριτήριο το ύψος των αποδοχών τους, που δεν έπρεπε να ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ.

Στην περίπτωση που οι αποδοχές των ενστόλων αποκατασταθούν στα πρότερα ή σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, είναι προφανές ότι χιλιάδες ένστολοι -κυρίως χαμηλόβαθμα στελέχη- θα πρέπει να επιστρέψουν το μέρισμα.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο μείζον ζήτημα των μισθολογικών προαγωγών, οι οποίες είχαν ξεπαγώσει ως αντιστάθμισμα στις περικοπές που έγιναν το 2013.

Η όποια αναπροσαρμογή των αποδοχών θα πρέπει να γίνει με βάση του νέους βαθμούς των ενστόλων (κάποιοι πρόλαβαν και πήραν δύο βαθμούς) κι αυτό πολλαπλασιάζει το ετήσιο κόστος για το μισθολόγιό τους - πρόχειροι υπολογισμοί ανεβάζουν το κονδύλι κατά τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v