Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Μεταξύ τρόικας και… Θέμιδος

Η αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων και ο φόβος της «κοινωνικής αντιπαλότητας» οδηγούν το ΥΠΟΙΚ σε υποσχέσεις για αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής. Οι δανειστές, όμως, ζητούν ισοδύναμα μέτρα. «Plan Β» ψάχνει η κυβέρνηση.

Κυβέρνηση: Μεταξύ τρόικας και… Θέμιδος

Μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση την οποία θα πρέπει να επιλύσει σύντομα και χωρίς να διαταραχθούν εύθραυστες ισορροπίες έχει βρεθεί η κυβέρνηση.

Από τη μία πλευρά, έχει να αντιμετωπίσει τις δικαστικές αποφάσεις και να διαχειριστεί τόσο το οικονομικό όσο και το πολιτικό κόστος τους. Θα πρέπει να πληρώσει για την αποκατάσταση των ενστόλων (σε συνέχεια των δικαστικών) και παράλληλα να διαχειριστεί την γκρίνια των γαλάζιων, κυρίως, βουλευτών για την τακτική που ακολούθησε στο συγκεκριμένο μέτωπο. Στην εξίσωση μπαίνει και η τρόικα, η οποία βλέπει να φουντώνουν οι δημοσιονομικές ανάγκες και ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να βρει ισοδύναμα μέτρα για όποια απόκλιση προκαλέσουν οι αποφάσεις τις Δικαιοσύνης.

Ο πονοκέφαλος όμως δεν εξαντλείται στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου που οδεύουν προς αναθεώρηση. Υπάρχει επίσης σημαντική δυσαρέσκεια σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και βλέπουν το πολιτικό και το δικαστικό θρίλερ των τελευταίων ημερών να εξαντλείται στο Δημόσιο.

Πιθανότατα σε αυτό το... κοινό θέλησε να απευθυνθεί χθες η κυβέρνηση διά υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών. Αν και ξεκαθαρίστηκε πως τα προαπαιτούμενα, οι στόχοι και οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν «Ευαγγέλιο», υποστήριξε πως θα εξεταστούν τα οφέλη και οι συνέπειες των φορολογικών μέτρων ώστε να υπάρξουν επιχειρήματα για αναθεώρηση επιμέρους πολιτικών και αλλαγής συγκεκριμένων φόρων. Σύντομα ή στη μετά την τρόικα εποχή, όπως διαμηνύθηκε αργότερα από πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Κάτι τέτοιο άλλωστε έχει προαναγγείλει και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χθες σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλα δάνεια διάσωσης, ενώ και από τις Βρυξέλλες, σε δήλωσή του, μίλησε για περισσότερη ανάπτυξη ώστε να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ανεργίας.

Το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η ικανοποίηση όλων των πλευρών, με τις λιγότερες και πιο ανώδυνες απώλειες, ενώ επίσης θέλουν να στείλουν προς την κοινωνία ένα σαφές μήνυμα ότι οι αδικίες θα αρχίσουν να διορθώνονται και ότι με αργά, αλλά σταθερά βήματα η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Αυτό αναπόφευκτα θα ξεκινήσει με την εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, αρχικά για τους δικαστικούς και πλέον και για τους ενστόλους (το ποσό γι’ αυτούς υπολογίζεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ).

Καθώς όμως η γλώσσα των αριθμών είναι αμείλικτη, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο να υιοθετήσει νέο ειδικό μισθολόγιο για ένστολους, δικαστικούς, καθηγητές, γιατρούς του ΕΣΥ και διπλωμάτες, προκειμένου να περιορίσει το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος από τις απανωτές δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η κυβέρνηση -σε περίπτωση που δεν βρει πεδίο συνεννόησης με τους ενδιαφερόμενους- θα καταβάλει μεν τα αναδρομικά των περικοπών, εφαρμόζοντας τις δικαστικές αποφάσεις, δεν θα αποκαταστήσει όμως πλήρως τις αποδοχές, καθώς αυτές θα προσδιοριστούν με νέο μισθολόγιο.

Βουλευτικές γκρίνιες για τη στρατηγική

Χθες, πάντως, σε συνέχεια της προχθεσινής «κίνησης των πέντε» βουλευτών της Ν.Δ., δεν έλειψαν νέες μουρμούρες για την επιλεκτική εφαρμογή του νόμου, αλλά και γενικότερα για την ασκούμενη πολιτική.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, για παράδειγμα, υπογράμμισε (στο Mega) τον κίνδυνο «κοινωνικής αντιπαλότητας» με αφορμή τις δικαστικές αποφάσεις για τους μισθούς των δικαστικών, τονίζοντας πως «προφανώς δεν μπορεί να εξαιρείται ένας κλάδος».

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος (Βήμα) διεμήνυσε ότι θα ψηφίσει τη διάταξη για τους δικαστικούς, «αλλά η δικαίωση των ενστόλων πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα», ενώ δήλωσε θετικός στη διεξαγωγή ενός ιδρυτικού συνεδρίου της Ν.Δ.

Ο επίσης Νεοδημοκράτης Μιχάλης Ταμήλος (ΣΚΑΪ) πρότεινε να μη δώσει η κυβέρνηση αναδρομικά σε δικαστικούς και ενστόλους, αν προηγουμένως δεν βγει να πει ποιο είναι το συνολικό ποσό και πού θα βρει τα ισοδύναμα.

Αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών άφησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (Real). Όπως είπε, εάν υπήρχε η πολιτική βούληση, θα επαναπροσλαμβάνονταν έστω και με την πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση, κι η κυβέρνηση θα αποκόμιζε παράλληλα πολιτικό όφελος δείχνοντας κοινωνική ευαισθησία.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω εξελίξεων, είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διευκρινιστούν οι εκκρεμότητες. Μεταξύ αυτών τα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα που ακόμα δεν έχουν δοθεί, καθώς και οι αποζημιώσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που έχασαν τη δουλειά τους και ακόμα περιμένουν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v