Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόλλησε» η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα επιτρέψει την έκδοση των εκκαθαριστικών. Ιούλιο «κληρώνει», Ιούλιο ...πληρώνει. Εκτιμήσεις ότι τα έσοδα που θα βεβαιωθούν από το φόρο ακινήτων μπορεί να ξεπεράσουν τα 2,65 δισ. ευρώ. Ανησυχία για το αν θα πληρωθούν και πότε.

«Κόλλησε» η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Στις... παραδοχές φαίνεται να έχει σκοντάψει η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων αλλά και του συμπληρωματικού φόρου για όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Το πρακτικό αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν ακόμα την παραμικρή ιδέα για το μέγεθος του κοστουμιού που ετοιμάζεται να τους ράψει το υπουργείο Οικονομικών και θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη από τις έξι δόσεις έως το τέλος Ιουλίου.

Το αρχικό σχέδιο της ΓΓΔΕ προέβλεπε την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου στις 18 Ιουνίου. Έτσι θα υπήρχε εύλογος χρόνος ώστε οι φορολογούμενοι αφενός να συνειδητοποιήσουν την ψυχρολουσία και αφετέρου να προγραμματίσουν την πληρωμή της πρώτης δόσης η οποία συμπίπτει με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Τα σχέδια δεν βγήκαν. Αρχικά η εφαρμογή καθυστέρησε να ετοιμαστεί. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι το σύστημα δεν μπορούσε να βγάλει σωστά τον φόρο διότι από το αρχείο εντύπων Ε9 δεν προέκυπταν κάποια βασικά στοιχεία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Καθοριστικό στοιχείο για παράδειγμα για τον υπολογισμό του φόρου είναι ο χρόνος ανέγερσης μιας οικοδομής. Και αυτό δεν το ξέρει για όλους τους φορολογούμενους που έχουν κάνει για παράδειγμα ανέγερση ακινήτου με αυτεπιστασία το υπουργείο Οικονομικών.

«Ή θα έπρεπε να βάλουμε 2-3 εκατομμύρια φορολογούμενους να υποβάλουν εκ νέου Ε9 ή θα έπρεπε να καθορίσουμε κάποιες παραδοχές ώστε το σύστημα να τρέξει την εκκαθάριση του φόρου χωρίς προβλήματα», αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Προκρίθηκε η λύση των παραδοχών. Για να προχωρήσει όμως απαιτείται απόφαση. Και εδώ αρχίζουν πάλι τα μπλεξίματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση την έχουν ετοιμάσει συνεργάτες του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, αλλά έχει κολλήσει στο γραφείο του υπουργού Γκ. Χαρδούβελη.

Η αιτία των καθυστερήσεων δεν είναι γνωστή όμως ένα είναι βέβαιο: όσο καθυστερεί η απόφαση για τις παραδοχές τόσο καθυστερεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και τόσο πιο κοντά έρχεται η ψυχρολουσία των φορολογουμένων που θα λάβουν μέσα στον Ιούλιο το εκκαθαριστικό (θα ειδοποιηθούν με email για την ακρίβεια για να το αναζητήσουν στο taxisnet) και θα κληθούν να πληρώσουν και την πρώτη δόση έως το τέλος του μήνα.

Το αν θα πληρωθεί η δόση στην ώρα της ή θα αυξηθούν επικίνδυνα τον Ιούλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη μένει να φανεί.

Ο νέος φόρος προβλέπεται πως θα αποδώσει 2,65 δισ. ευρώ αλλά πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως και σε αυτό το μέτωπο ενδέχεται να υπάρξουν εκπλήξεις. Εκτιμάται πως ο τελικός λογαριασμός ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς σύμφωνα με αρμόδιες πηγές εικάζεται πως η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων έχει υποεκτιμηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v