Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιχθ/γειες: «Next year» η αναδιάρθρωση του κλάδου

Στο 2015 τοποθετείται η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του κλάδου, επιφέροντας πρόσθετα προβλήματα και αυξάνοντας το κόστος εξυγίανσης των ιχθυοκαλλιεργειών. Στα 120 εκατ. το συνολικό πακέτο της μετοχοποίησης. Τι είπε στη Γ.Σ. ο Αρ. Μπελλές.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ιχθ/γειες: «Next year» η αναδιάρθρωση του κλάδου

Τον κύκλο ζωής που απαιτείται προκειμένου τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας να αποκτήσουν το επιθυμητό βάρος για να πουληθούν (18 – 24 μήνες) ακολουθούν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των εταιρειών του κλάδου με τις τράπεζες, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2013.

Μόνο που η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον -η ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης τοποθετείται στο 2015- έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Προκαλεί επιπρόσθετα προβλήματα θέτοντας σε κίνδυνο το βασικό περιουσιακό στοιχείο των εταιρειών που είναι ο ιχθυοπληθυσμός, ενώ αυξάνει τον λογαριασμό της αναδιάρθρωσης, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς.

Ως παράδειγμα φέρνουν την περίπτωση της Δίας στην οποία αν οι τράπεζες είχαν αντιδράσει άμεσα για τη διάσωσή της θα απαιτούνταν 30 εκατ. ευρώ. Πλέον ο λογαριασμός έχει ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ, όπως σημειώνουν οι ίδιοι και λύση δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών λειτουργεί σαν πειραματόζωο για το τραπεζικό σύστημα το οποίο αναζητά τη φόρμουλα για να υλοποιήσει την πρώτη μετοχοποίηση δανείων σε έναν ολόκληρο κλάδο. Με βάση τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, οι τράπεζες, σκοπεύουν να εφαρμόσουν αυτήν τη λύση και σε άλλους κλάδους που αντιμετωπίζουν χρηματοοικονομικά προβλήματα.

Στην περίπτωση των ιχθυοκαλλιεργειών, οι διαπραγματεύσεις έχουν κλείσει δεκαπέντε μήνες, και μόλις τώρα φαίνεται να μπαίνει έστω και αργά το νερό στο αυλάκι. Στελέχη της αγοράς αισιοδοξούν ότι εντός του Ιουλίου θα υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες.

Το πρώτο στάδιο είναι η μετοχοποίηση χρεών το ύψος των οποίων ενδέχεται να αγγίξει συνολικά τα 120 εκατ. ευρώ για Νηρέα και Σελόντα. Μέσω της κίνησης αυτής οι τράπεζες θα αποκτήσουν τον έλεγχο των εταιρειών και το ποσοστό των βασικών μετόχων εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα περιοριστεί σε χαμηλό διψήφιο ποσοστό. Σε δεύτερο χρόνο δρομολογείται η αναδιάρθρωση των δανείων, ενώ το τρίτο σκέλος προβλέπει την υποχρεωτική συγχώνευση και πώληση του νέου σχήματος που θα προκύψει σε επενδυτές.

Στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες αναφέρθηκε χθες ο κ. Αριστείδης Μπελλές, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της Νηρεύς στο περιθώριο τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης στην οποία απαγορεύτηκε η είσοδος στους δημοσιογράφους. Ο κ. Μπελλές εκτίμησε ότι έως το τέλος του Ιουλίου θα έχει υπάρξει η τελική συμφωνία με τις τράπεζες για το θέμα της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας και της μετοχοποίησης των χρεών της, η ολοκλήρωση ωστόσο όλων των διαδικασιών που απαιτούνται τοποθετείται στις αρχές του 2015. Αν και γνωρίζει ότι μέσω της μετοχοποίησης θα μειωθεί το ποσοστό του και πιθανότατα η επόμενη ημέρα δεν θα τον βρει στο τιμόνι της εταιρείας που δημιούργησε, επεσήμανε ότι ο κλάδος παρά τα προβλήματα συνεχίζει να παράγει, να πουλάει και να εξάγει. Ανέφερε παράλληλα ότι αν θα γίνει consolidation με οικονομικούς όρους ο κλάδος θα έχει προοπτική.

Στην παρούσα φάση, πάντως, η διοίκηση της Νηρεύς αναμένει από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το τελικό σχέδιο της αναδιάρθρωσης ώστε να κλείσουν τα ποσοστά με τα οποία θα γίνει η κεφαλαιοποίηση. Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι η μετοχοποίηση εκτιμάται ότι θα γίνει για ποσό πέριξ των 60 εκατ. ευρώ επί συνόλου δανεισμού άνω των 220 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχου ύψους εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες ότι θα είναι και η μετοχοποίηση για τη Σελόντα, η οποία φαίνεται πως βρίσκεται ακόμη πιο κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες.

Η μετοχοποίηση χρεών θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού που κατέχουν σήμερα οι βασικοί μέτοχοι σε Νηρέα και Σελόντα, ενώ αλλαγές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου και φυσικά διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό του κ. Μπελλέ στη Νηρεύς από 21% που είναι σήμερα θα κυμανθεί στο 5-10%, ενώ αντίστοιχο «κούρεμα» στο ποσοστό του θα δεχθεί και ο Γεωργιανός επιχειρηματίας Kahka Bendukidze της Linnaeus Capital που ελέγχει το 23,7% και ο οποίος με βάση τις ίδιες πηγές φαίνεται να έχει συμφωνήσει στη μετοχοποίηση των δανείων.

Βέβαια για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει πρώτα απ' όλα να υπάρξει συμφωνία για το ύψος των δανείων που θα κεφαλαιοποιηθούν και να κλειδώσει η τιμή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Μετά από αυτό ακολουθεί σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στην οποία απαιτείται αυξημένη απαρτία, η έκδοση και έγκριση ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v