Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρευνες πετρελαίου: Προς παραχώρηση 20 «οικόπεδα»

Παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο τα μπλοκ σε Ιόνιο και Κρήτη που αναμένεται να αποτελέσουν το νέο γύρο παραχωρήσεων για πετρελαϊκές έρευνες από την ελληνική κυβέρνηση. Το γ' τρίμηνο ο διαγωνισμός. Οι προϋποθέσεις για τους ενδιαφερόμενους.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Έρευνες πετρελαίου: Προς παραχώρηση 20 «οικόπεδα»

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία σήμερα το πρωί στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου οι παρουσιάσεις του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων υδρογονανθράκων για τις περιοχές του Ιουνίου και νότια της Κρήτης συνολικής έκτασης άνω των 225.000 τετρ. χλμ.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Έλληνα Πρέσβη στο Λονδίνο κ. Κωνσταντίνο Μπίκα και τον Υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο της εθνικής πολιτικής αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ κα Σοφία Σταματάκη, καθ. ΕΜΠ παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της προκήρυξης που πρόκειται να δημοσιευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην Εφημερίδα της ΕΕ. Ειδική αναφορά έκανε στο νομοθετικό πλαίσιο, τις τεχνικές προδιαγραφές, το φορολογικό καθεστώς, τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του διαγωνισμού.

Ο εκπρόσωπος της νορβηγικής PGS κ. Oystein Lie, που υλοποίησε το μεγάλο πρόγραμμα γεωφυσικών διασκοπήσεων συνολικού μήκους άνω των 32.000 χλμ παρουσίασε χαρακτηριστικές γραμμές με τις αντίστοιχες γεωλογικές τομές σε περιοχές όπως δυτικά της Κέρκυρας και νότια της Κρήτης.

Οι εκπρόσωποι του γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP, κ. Bernard Colleta και κα. Veronique Carayon, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ερμηνείας των διασκοπήσεων με ταυτόχρονη παρουσίαση της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν άνω των 180 στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών παροχής συμβουλών, κα, που εκπροσώπησαν πάνω από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.

Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδηλωςη, ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL κι άλλες.

Στις συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών και των επενδυτών, οι οποίες έγιναν για να απαντηθούν εξειδικευμένα ερωτήματα συμμετείχε επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Μαθιουδάκης.

Το απόγευμα ξεκίνησαν οι εξειδικευμένες ενημερώσεις των εταιρειών από τις τριμελείς ομάδες που έχουν συγκροτηθεί με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΕΚΑ, της PGS και του BEICIP σε workstations εγκατεστημένα για το σκοπό αυτό στις αίθουσες του Ελληνικού Κέντρου του Λονδίνου. Οι ενημερώσεις αυτές θα συνεχιστούν και αύριο όλη την ημέρα.

Ο νέος γύρος παραχωρήσεων θα γίνει από την ελληνική κυβέρνηση με εννέα θαλάσσια μπλοκ νότια της Κρήτης και 11 μπλοκ στο Ιόνιο.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη που δημοσιεύουμε, τα μπλοκ της Κρήτης έχουν σχετικά μεγάλη έκταση προκειμένου να προσελκυστούν ενδιαφερόμενοι, καθώς η περιοχή είναι άγνωστη γεωλογικά.

Από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν εκπρόσωποι και αρμόδια στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων και της Energean Oil & Gas (Πρίνος).

Πάντως η επιτυχία του όλου σχεδίου θα φανεί στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον διαγωνισμό, μετά δηλαδή την ανακοίνωση της έναρξης του γύρου παραχωρήσεων, από τον αριθμό και το μέγεθος των εταιρειών που θα θελήσουν να διαγωνιστούν.

 

Οι όροι της PGS

Στην παρουσίαση των περιοχών η νορβηγική PGS, έθεσε τους εμπορικούς όρους απόκτησης των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές διασκοπήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2014, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος να αγοράσει δεδομένα που αντιστοιχούν τουλάχιστον σε 1.500 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών, όπως και το πλήρες πακέτο δεδομένων για κάθε θαλάσσιο μπλοκ για το οποίο θα καταθέσει προσφορά.

Μάλισταν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την υποχρέωση αυτή θα την έχει, στην περίπτωση όπου η πρόταση γίνει από κοινοπρακτικά σχήματα, κάθε μέλος της κοινοπραξίας ξεχωριστά.

Ο τελευταίος όρος που θέτει η PGS δεν είναι βέβαιο κατά πόσον θα γίνει αποδεκτός από τους συμμετέχοντες, ενώ από την όλη διαδικασία προκύπτει ότι μέσω του γύρου παραχωρήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, η νορβηγική εταιρεία επιδιώκει να ανακτήσει το κόστος των σεισμικών δύο διαστάσεων (2D seismics) που έκανε από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ειδική μέριμνα ελήφθη ώστε τα μπλοκ να βρίσκονται μακριά από τις ακτές, ώστε οι ερευνητικές εργασίες να μην προκαλούν όχληση στις τουριστικές περιοχές, ενώ σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν για κάθε μπλοκ θα πρέπει να κατατεθεί ξεχωριστή αίτηση από ενδιαφερόμενη εταιρεία.

Γ. Μανιάτη: Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας

Στην εισαγωγική του ομιλία ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, αναφέρθηκε καταρχήν στη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας στην ελληνική οικονομία και στην πολιτική σκηνή, όπως και στην διακηρυγμένη διάθεση της κυβέρνησης να στηρίξει και να προωθήσει τον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων.

Στη συνέχεια τόνισε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η γεωγραφική θέση της χώρας προκειμένου να αναδειχθεί σε «κόμβο» διακίνησης ενεργειακών πρώτων υλών. Κυρίως όμως ότι η πολιτική της Ελλάδας στον τομέα αυτό, είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις πολιτικές της ΕΕ για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας, οι οποίες λαμβάνουν μεγαλύτερη βαρύτητα μετά την κρίση στην Ουκρανία.

Ειδικότερα για το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί η διαδικασία των ερευνών, ο κ. Μανιάτης είπε ότι η Ελλάδα προσφέρει σήμερα:

*Ένα αναθεωρημένο νομικό πλαίσιο που ενσωματώνει τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης. Για τη δημιουργία του έχει αξιοποιήσει το υπουργείο την τεχνογνωσία των ηγετών στο χώρο, όπως η Δανία, η Νορβηγία και η Βρετανία. Το αποτέλεσμα είναι ένα αναβαθμισμένο, διαφανές και ανταγωνιστικό σύνολο κανόνων, που προσφέρει στους επενδυτές ένα σταθερό, προβλέψιμο και με ίσους όρους για όλους περιβάλλον.

*Ένα πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, καθώς ο φόρος περιορίστηκε από 40 στο 20%.

*Μια αποτελεσματική Αρχή. Σύμφωνα με τον υπουργό η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων έχει συσταθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί σύντομα με εξειδικευμένο προσωπικό με διεθνή εμπειρία. Το καθήκον της, όπως είπε, είναι να ρυθμίζει, να αδειοδοτεί και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιοποίησης για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου και να παρέχει ένα σταθερό και αξιόπιστο συνομιλητή με το κράτος.

Ωστόσο όπως είναι γνωστό η ΕΔΕΥ αν και έχει συσταθεί με νόμο από το 2001, μέχρι σήμερα παραμένει όχι απλώς χωρίς στελέχωση, αλλά χωρίς καν συμπληρωμένο το δ.σ.

*Κανόνες της ΕΕ, σχετικά με την ασφάλεια των παράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς ολοκληρώνεται σύντομα η ενσωμάτωση της σχετικής οδηγίας, καθορίζοντας σαφείς διατάξεις με διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τη βιομηχανία.

*Βάση δεδομένων από πολλές πηγές που συστάθηκε από την PGS από μια εκτεταμένη σεισμική έρευνα, η οποία εύστοχα ονομάστηκε «Το Ελληνικό Mega Project". Καλύπτει 225.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης. Σύμφωνα με τον υπουργό, αποτελεί τη μεγαλύτερη περιφερειακή σεισμική έρευνα που έγινε ποτέ για την παράκτια Ελλάδα.

Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάθεση τριών περιοχών (Ιωάννινα, Κατάκολο δυτικός Πατραϊκός) μέσω της διαδικασίας ανοικτών θυρών Επίσης και στη διαδικασία Ατομικής Πρωτοβουλίας Αδειοδότησης στο πλαίσιο της οποίας έχουν κατατεθεί στο υπουργείο τέσσερις αιτήσεις ενδιαφέροντος για περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας (ενδιαφερόμενη η ιταλική ENEL).

 

***Αναλυτικά η παρουσίαση για τις πετρελαικές έρευνες, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v