Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αισιόδοξο μήνυμα από τη Fast Finance

Οι ξένοι εξετάζουν το πολιτικό ρίσκο όχι σήμερα, αλλά τουλάχιστον εδώ και μία διετία. Γνωρίζουν τον κίνδυνο και τον έχουν συνεκτιμήσει στις μέχρι τώρα αποφάσεις τους, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης, δ/νων σύμβουλος της Fast Finance.

ΧΑ: Αισιόδοξο μήνυμα από τη Fast Finance
Την αισιοδοξία του για τη μεσομακροπρόθεσμη πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εκφράζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ και ειδικότερα ο διευθύνων σύμβουλός της Ηλίας Ζαχαράκης στο neoforum.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, οι ξένοι εξετάζουν το πολιτικό ρίσκο όχι σήμερα, αλλά τουλάχιστον εδώ και μία διετία. Γνωρίζουν τον κίνδυνο και τον έχουν συνεκτιμήσει στις μέχρι τώρα αποφάσεις τους.

Και αν κάποιοι από αυτούς αποχωρούν ρευστοποιώντας τις θέσεις τους δεν είναι τυχαίο ότι συνολικά αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Σε ποιον άλλωστε θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν οι ξένοι αν θελήσουν να φύγουν, αναρωτήθηκε ο κ. Ζαχαράκης.

Η διαφορά μεταξύ ημών και των ξένων είναι ότι εμείς παρακολουθούμε με αγωνία την αγορά μέρα με την ημέρα, ενώ αυτοί έχουν υπομονή και περιμένουν. Έτσι, εμείς βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο συσσώρευσης με σημαντικότατες μάλιστα διακυμάνσεις της τάξεως του ±20%. Αντίθετα, αυτοί έχουν αποφασίσει να τοποθετηθούν στην Ελλάδα ανεξαρτήτως κυβερνήσεως.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Ζαχαράκη, το μακροπρόθεσμο μέλλον του Χ.Α. είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς θα υπάρξουν μετοχές που «θα θυμόμαστε στο μέλλον τις τρέχουσες τιμές τους και θα γελάμε».

Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέγουν κάθε φορά εταιρείες ανάλογα και με την αποτίμησή τους, επισημαίνοντας τα παραδείγματα τίτλων όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η FOLLI FOLLIE που κορύφωσαν τώρα τελευταία και όχι στα υψηλότερα σημεία του Γενικού Δείκτη.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο CEO της Fast Finance θεωρεί τον κλάδο τεχνικό βαρίδι του Γενικού Δείκτη, ωστόσο θεωρεί πολύ σημαντικό στοιχείο πως η ουσιαστική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έγινε φέτος και όχι πέρυσι. «Στις περυσινές αυξήσεις κεφαλαίου συμμετείχαν κυρίως οι Έλληνες επενδυτές και στις φετινές οι ξένοι. Πιστεύω ότι αν οι τράπεζες χρειαστούν και άλλα κεφάλαια, αυτά θα προέλθουν και πάλι από το εξωτερικό, τα οποία θα μπουν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών από τα τρέχοντα. Πάντως, οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν από τη στιγμή που οι τράπεζες θα αρχίσουν να διαγράφουν μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Τώρα αν κάποιος φοβάται τις τράπεζες, τότε το Χ.Α. διαθέτει και μετοχές άλλων κλάδων».

Τέλος, ο κ. Ζαχαράκης χαιρετίζει το γεγονός της εισόδου μιας νέας εταιρείας στο Χ.Α. μετά από τόσα χρόνια και θεωρεί σημαντικό στοιχείο για την είσοδο και άλλων επιχειρήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο την απόκτηση από την αρχή υπεραξιών από όσους μετόχους τοποθετηθούν στη δημόσια εγγραφή.

Στ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v