Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχεται χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος

Προτάσεις για ελαφρύνσεις και μέτρα ενίσχυσης για ρευστότητα και απασχόληση στο σχέδιο Γιούνκερ για χαλάρωση της λιτότητας. Πιθανές αλλαγές και στους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Η παρασκηνιακή μάχη για τους επιτρόπους και ο νέος πρόεδρος του Eurogroup.

Έρχεται χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος

Η εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Κομισιόν αναμένεται να σηματοδοτήσει αλλαγές και στοχευμένες ελαφρύνσεις στα δημοσιονομικά προγράμματα χωρών που βρίσκονται σε bail-out, συμπεριλαμβανομένης, πλέον, και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, ο κ. Γιούνκερ που αυτήν τη στιγμή καταρτίζει και διαπραγματεύεται με τις διάφορες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πενταετές πλάνο του, έχει ως βασικό στόχο να αναδείξει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών για την Ευρωβουλή επιβάλλει χαλάρωση της λιτότητας με συντεταγμένο και προγραμματισμένο τρόπο.

Αυτό είχε, ήδη, διαφανεί τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν διέρρεαν πληροφορίες για παράταση στoν χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Τότε όμως, υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι που ρωτήθηκαν από το Euro2day.gr εάν αυτό θα ίσχυε και για την Ελλάδα στο πλαίσιο ανακοίνωσης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για φοροελαφρύνσεις και στοχευμένες παροχές στους αδυνάτους, έδιναν την ίδια απάντηση: η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση και κανείς -ιδιαίτερα οι βόρειες χώρες- δεν θα επιτρέψουν τη χαλάρωση έστω και χιλιοστού του προγράμματος σύγκλισης.

Με άλλα λόγια, οι αξιωματούχοι άδειαζαν τον κ. Σαμαρά. Τώρα, το ρεπορτάζ λέει ότι με τον κ. Γιούνκερ στο τιμόνι της Κομισιόν, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε διαφορετική μεταχείριση.

«Έχουν κατατεθεί πολλές προτάσεις από την ελληνική πλευρά για μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, ελαφρύνσεις και στήριξη των αδυνάτων, που δεν επιβαρύνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αξίζει να τις δούμε με προσοχή» αναφέρει κορυφαίος παράγοντας της Κομισιόν.

Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις από τον Ζ.Κλ.Γιούνκερ στη νέα Κομισιόν να τοποθετηθεί αξιωματούχος που θα έχει ως αποκλειστική ενασχόληση την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα, έτσι ώστε να πέσει ρευστότητα στην αγορά, να δημιουργηθούν προγράμματα για απασχόληση ανέργων και να υπάρξει ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο του Eurogroup, η Ελλάδα ετοιμάζεται επίσης να ζητήσει να χαμηλώσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων δύο ετών -σε συνδυασμό με τους όρους ρύθμισης του χρέους- ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα και η εγχώρια οικονομία. Το θέμα αυτό αναμένεται να αναθερμανθεί μόλις σχηματιστεί η νέα Κομισιόν.

Πάντως, σε αυτό που μπορεί να ποντάρει ο κ. Σαμαράς είναι οι βλέψεις του κ. Γιούνκερ να κλείσει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και της πιθανότητας νέου δανείου όσο γίνεται πιο γρήγορα, μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Φεβρουαρίου 2015 και να μη συρθεί μέχρι τα μέσα του άλλου χρόνου.

Σε ερώτηση πώς θα περάσει η όποια χαλάρωση για την Ελλάδα όταν η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία αντιστέκονται σθεναρά, φοβούμενες παλινδρόμηση της χώρας μας σε παλιές αμαρτίες, η απάντηση που πήραμε από τον κορυφαίο παράγοντα ήταν η εξής :«Οι επιρροές που μπορούν να ασκήσουν οι χώρες στον πρόεδρο της Κομισιόν δεν είναι τόσο έντονες όσο στον πρόεδρο του Eurogroup».

Ας σημειωθεί ακόμη, διότι ίσως έχει τη σημασία του, ότι ο κ. Γιούνκερ έχει μόνο καλά λόγια να πει για τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Σε συνεργάτες του μάλιστα εκμυστηρεύτηκε: ««Έχω περάσει ατελείωτες ώρες ξενυχτώντας μαζί του (σ.σ. με τον Χαρδούβελη) για το PSI. Είναι ένας άνθρωπος σοβαρός, χαμηλών τόνων, που φαίνεται να πατά γερά στα πόδια του».

Χαρτοφυλάκιο για τη μετανάστευση επιθυμεί η Ελλάδα

Όσο για το εγχώριο παιχνίδι της εκπροσώπησης της Ελλάδας στην Κομισιόν, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη Δευτέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έδωσε το όνομα του επιτρόπου, φαίνεται όμως πως συζήτησε το ενδεχόμενο η χώρα μας να λάβει ένα νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο για τη μετανάστευση, θέμα που ανέδειξε η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε.

Νέο τηλεφωνικό ραντεβού των δύο ανδρών έχει οριστεί για την Παρασκευή το πρωί, αλλά μάλλον οι ελπίδες της Ντόρας Μπακογιάννη έχουν ελαττωθεί, ιδιαίτερα για τη θέση της High Representative («υπουργού Εξωτερικών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η υποψηφιότητά της έχει ψαλιδιστεί εκ των έσω.

Ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ νέος πρόεδρος του Eurogroup

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα αρχίσει σιγά-σιγά να ξεδιπλώνει τα σχέδιαά του για τους επιτρόπους που θα τον πλαισιώνουν όταν η υποψηφιότητά του επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, έγκυρες πηγές, ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι η συνάντηση που είχε με τον διάδοχό του στο Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την περασμένη εβδομάδα, δεν κατάφερε να λιώσει τον πάγο μεταξύ των δύο ανδρών που δημιουργήθηκε προ μηνών όταν ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αποκάλεσε τον προκάτοχό του «γερό ποτήρι» και «φανατικό καπνιστή».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ επιθυμεί να διαδεχθεί τον Όλι Ρεν στην Επιτροπή των Οικονομικών Υποθέσεων, όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, ο κ. Γιούνκερ δεν έχει πειστεί.

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, πάντως, φαίνεται ότι έχει βρεθεί εδώ και δύο μήνες (από τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) και δεν είναι άλλος από τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος. Σε περίπτωση που η ολλανδική κυβέρνηση επιλέξει να στείλει τον Γ. Ντάισελμπλουμ στην Κομισιόν, σε όποια θέση και να του δοθεί, η αντικατάστασή του θα είναι άμεση και μάλλον ο κ. Ντε Γκίντος θα λάβει το χρίσμα τον Ιούλιο καθώς η Ισπανία έχει στερηθεί εδώ και χρόνια υψηλά αξιώματα στην Ε.Ε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα περιμένει μέχρι τα μέσα του 2015.

Το μεγάλο παζάρι πάντως που λαμβάνει χώρα αυτήν τη στιγμή στις Βρυξέλλες γίνεται από τις μεγάλες χώρες που ερίζουν για τα καυτά χαρτοφυλάκια, ενέργειας, εσωτερικής αγοράς, εμπορίου και ανταγωνισμού και ίσως ένα χαρτοφυλάκιο που θα ασχολείται με το ίντερνετ και τα social media, εκεί δηλαδή που θα εισρεύσουν τα δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v