Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάρια: Βολές κατά εισηγμένων από τους μικρομεσαίους

Επιστολές στον πρωθυπουργό και στις τράπεζες αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών εξαιτίας της διάθεσης των προϊόντων από τις εισηγμένες σε τιμές κάτω του κόστους, έστειλε η ΠΑΝΕΜΜΙ.

Ψάρια: Βολές κατά εισηγμένων από τους μικρομεσαίους

Την έντονη δυσφορία τους για τις εξελίξεις στον χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών εξαιτίας της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις τρεις εισηγμένες εταιρίες (Νηρέας, Σελόντα, Δίας) εκφράζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.

Ειδικότερα, διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι μεγάλοι (και εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας) ιχθυοκαλλιεργητικοί όμιλοι πωλούν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους μεταφέροντας τα δικά τους προβλήματα ρευστότητας σε ολόκληρο τον χώρο. Και παράλληλα, καλούν τις πιστώτριες τράπεζες να μην προχωρήσουν σε πολιτικές αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των μικρομεσαίων.

Έτσι, ενδεικτικό είναι το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά η Πανελλήνια Ένωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), η οποίων -μεταξύ άλλων- αναφέρει: «Ο κλάδος έχασε τη δυναμική του και βρίσκεται προ του κινδύνου κατάρρευσης, λόγω ενός σοβαρού προβλήματος, που μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή. Πρόκειται για το πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων μας σε τιμές κάτω του κόστους, το οποίο προκαλείται από χρηματιστηριακές επιχειρήσεις του κλάδου που διαμορφώνουν τις τιμές στην εγχώρια και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή παράδοσης του προϊόντος στην Ευρώπη είναι 4,50 ευρώ/κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής, συν τα έξοδα παράδοσης, υπερβαίνει τα 5,50 ευρώ/κιλό. Άμεση συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι οι ζημίες, σε ετήσια βάση, να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, και ενώ η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια εισπράττει περί τα 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, η κατανάλωση πληρώνει 1,2-1,4 δισ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει στη λιανική 7-10 ευρώ/κιλό και ο Ευρωπαίος 12-18 ευρω/κιλό.

Η όλη κατάσταση και το πρόβλημα, όπως προαναφέρθηκε, έχει δημιουργηθεί από χρηματιστηριακές επιχειρήσεις του κλάδου (τρεις τον αριθμό), που ελέγχουν το 70% της παραγωγής και το 80% των πωλήσεων και οι οποίες για λόγους ρευστότητας, καθ' όσον δεν υπάρχει χρηματοδότηση από τις τράπεζες, στην ουσία 'εκποιούν' τα προϊόντα τους και διαμορφώνουν τις τιμές για τα προϊόντα του συνόλου του κλάδου της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας κάτω του κόστους».

Και βέβαια, στην ίδια επιστολή, οι μικρομεσαίου του κλάδου υποβάλλουν και τις προτάσεις τους: «Θεωρούμε ότι, αν οι τράπεζες χρηματοδοτήσουν τον κλάδο, και ιδιαίτερα τις συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις, θα λυθεί το πρόβλημα, οι τιμές των προϊόντων θα διαμορφωθούν σε ικανοποιητικά για τις επιχειρήσεις επίπεδα και ο κλάδος θα οδηγηθεί σε ανάκαμψη. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνεται με εγγύηση των βασικών μετόχων τους και με την προϋπόθεση ότι οι τιμές διάθεσης των προϊόντων θα διαμορφώνονται πάνω από το κόστος».

Επιστολή προς τις τράπεζες

Η Πανελλήνια Ένωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών ωστόσο απέστειλε επιστολή και προς τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ζητώντας ουσιαστικά να μην υπάρξουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και οι τράπεζες να συμβάλουν ώστε οι τιμές των ψαριών να μην είναι χαμηλότερες του κόστους.

Αναφέρεται λοιπόν, μεταξύ άλλων, στη συγκεκριμένη επιστολή: «Η παρούσα συγκυρία της γενικότερης οικονομικής κρίσης της χώρας, και ειδικότερα της ασφυκτικής ρευστότητας πολλών εκ των επιχειρήσεων αυτών, που τις έχει οδηγήσει στα πρόθυρα πτώχευσης (και την ίδια την πτώχευση μιας επιχείρησης), ενέργειες που διευκολύνουν επιλεκτικά μεμονωμένες επιχειρήσεις, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΜΜΙ ζητάει ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού και στήριξη των επιχειρήσεων με τα αναγκαία κεφάλαια με παράλληλη συμμετοχή και των μετόχων - εταίρων των επιχειρήσεων και με την προϋπόθεση διατήρησης τιμών πώλησης των προϊόντων άνω του κόστους.

Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση διατηρεί ένα νοσηρό καθεστώς που διαμορφώθηκε τα τελευταία έτη και αποτρέπει τη μακροβιότητα και βιωσιμότητα ενός ελπιδοφόρου για την ελληνική οικονομία κλάδου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v