Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταχειρισμένα ΙΧ: Ο νόμος άλλαξε – Η εφορία δεν το ξέρει

Λύση αναζητούν στον δαίδαλο της εφορίας πολλοί φορολογούμενοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το όχημά τους, παρά την πρόσφατη αλλαγή του νόμου.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Μεταχειρισμένα ΙΧ: Ο νόμος άλλαξε – Η εφορία δεν το ξέρει

Στα πρόθυρα... εγκεφαλικού βρίσκονται αυτές τις μέρες πολλοί ιδιοκτήτες οχημάτων, τα οποία έχουν εισαχθεί στη χώρα μας μεταχειρισμένα, που καλούνται να πληρώσουν, για μία ακόμη χρονιά, φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το Ι.Χ. τους, παρότι η αλλαγή νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα τους απαλλάσσει από την υποχρέωση αυτή. Ωστόσο οι εφορίες φαίνεται ότι δεν έχουν ενημερωθεί για την αλλαγή αφού οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρους με βάση το προηγούμενο καθεστώς.

Το θέμα αφορά πολλούς ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν στην κατοχή τους οχήματα τα οποία έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Έως πρόσφατα η ελληνική νομοθεσία όριζε ότι, ανεξάρτητα από τον χρόνο που τα οχήματα αυτά είχαν τεθεί σε κυκλοφορία για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, υπόψη για τη φορολόγησή τους λαμβανόταν η ημερομηνία η οποία αναφερόταν στην ελληνική άδεια κυκλοφορίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κάτοχοι των οχημάτων αυτών να υφίστανται σημαντική επιβάρυνση, καθώς έπρεπε να πληρώσουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης ο οποίος επιβάλλεται στα οχήματα μεγάλου κυβισμού, έως 10 ετών, ακόμη και αν επρόκειτο για οχήματα μεγαλύτερης ηλικίας.

Συγκεκριμένα με τον Ν. 4254 που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 30 Μαρτίου και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Α 85) στις 7 Απριλίου ορίζεται σαφώς ότι τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα θα φορολογούνται με βάση την πραγματική τους ηλικία και όχι με βάση την πρώτη Άδεια Κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα.

Ειδικότερα ο νόμος αναφέρει χαρακτηριστικά πως:

«1. α. Προστίθεται στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ΄ της παρ.1 του άρθρου 16 του ν. 2238/1994, οι λέξεις «ή σε χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ» μετά τις λέξεις «στην Ελλάδα».
β. Η διάταξη της παραγράφου αυτής ισχύει για το οικονομικό έτος 2014».

Με την προσθήκη αυτή δεν υποχρεούνται σε τέλος πολυτελούς διαβίωσης τα οχήματα τα οποία έχουν συμπληρώσει τα 10 χρόνια, ακόμη και αν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά σε άλλη χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ και στη συνέχεια εισήχθησαν στη Ελλάδα.

Δυσάρεστη έκπληξη

Παρά την αλλαγή της νομοθεσίας, όμως, όσοι ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη. Στο πεδίο όπου συμπληρώνονται τα στοιχεία του αυτοκινήτου εξακολουθεί να υπάρχει η χρονολογία κατά την οποία το όχημα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και όχι ο χρόνος κατά τον οποίο τέθηκε για πρώτη φορά σε κυκλοφορία σε χώρα της Ε.Ε., με αποτέλεσμα στον φόρο που τους καταλογίζεται να περιλαμβάνεται και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Το λογικό θα ήταν τα στοιχεία αυτά να έχουν περαστεί αυτόματα και τα έντυπα της φορολογικής δήλωσης να περιέχουν τα στοιχεία με βάση τον νόμο που ισχύει τώρα. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί σοβαρό πρόβλημα, το οποίο κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πώς θα λυθεί. Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v