Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει στο καθεστώς του ΦΠΑ

Ποιοι επαγγελματίες γλιτώνουν το «βραχνά» της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ. Το παζάρι με το ΔΝΤ για τα όρια της απαλλαγής. Τι αλλάζει στις επιστροφές.

Τι αλλάζει στο καθεστώς του ΦΠΑ

Βελτιώσεις στο καθεστώς ΦΠΑ, μετά τα παρατράγουδα που υπήρξαν με τις γραφειοκρατικές ακρότητες της νομοθεσίας και την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με τις διατάξεις που ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον περιορισμό του διοικητικού βάρους.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι άσκοπες διατυπώσεις για τους υποκείμενους στον ΦΠΑ και να αποφευχθεί η επιβολή άδικων προστίμων για επουσιώδεις λόγους, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε μια ορθολογικότερη κωδικοποίηση του κώδικα ΦΠΑ.

Παράλληλα, με τις διατάξεις αυτές, θα προχωρήσουν κι οι συζητήσεις με την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο για την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ επιτηδευματιών με τζίρο έως 25.000 ευρώ, όπως επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, το όριο των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το οποίο θα ισχύσει η απαλλαγή βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, καθώς η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι για πολύ χαμηλότερο όριο (απαλλαγή με τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ).

Παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο όριο καλύπτει το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων με μικρό τζίρο καθώς και αυτούς που αμείβονται με «μπλοκάκια» και υπόκεινται σε καθεστώς ΦΠΑ.

Διαφορετικά, αν ισχύσει η πρόταση του ΔΝΤ για το όριο των 25.000 ευρώ, τότε εκτιμάται ότι ένας στους δύο επιτηδευματίες (για την ακρίβεια, το 52% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών) θα σταματήσει να υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει τον φόρο κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 επιτηδευματίες θα πάρουν ανάσα από τον ΦΠΑ.

Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Όσον αφορά τις διατάξεις για τις απλοποιήσεις στο καθεστώς ΦΠΑ:

-Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής.

Η εκκαθαριστική δήλωση αποτελεί ουσιαστικά σύνοψη των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων.

Τα στοιχεία αυτά είναι ήδη στη διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις περιοδικές δηλώσεις και δεν υπάρχει λόγος να υποβάλλονται και οι ετήσιες εκκαθαριστικές. Μόνο έξτρα χρόνος και διοικητικό κόστος εκπλήρωσης των τυπικών φορολογικών υποχρεώσεων για τους φορολογούμενους.

-Δεν απαιτείται αίτηση για την επιστροφή του ΦΠΑ αφού πλέον καταργείται η υποχρέωση των φορολογουμένων να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση επιστροφής ΦΠΑ η οποία θα προκύπτει από την περιοδική δήλωση.

-Απλοποιούνται οι διαδικασίες υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Δηλώσεις δεν υποβάλλουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών, εφόσον υποβάλλουν σχετική δήλωση μεταβολής ή όταν η επιχείρηση μεταφέρει εκτός της χώρας την οικονομική της δραστηριότητα. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβληθεί ο οφειλόμενος φόρος.

-Οι εφημεριδοπώλες μπορούν να επιλέξουν τη μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εφόσον με δήλωσή τους επιλέξουν τη μη διενέργεια έκπτωσης του φόρου εισροών. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται μέσα σε τριάντα ημέρες από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν από την παρέλευση πενταετίας.

-Όταν το ποσό της έκπτωση ΦΠΑ είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο στην ίδια περίοδο, η επιπλέον διαφορά μεταφέρεται για έκπτωση σε επόμενη περίοδο ή επιστρέφεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v