Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ): Καθυστερεί η Αθήνα με τις δεσμεύσεις

Καθυστερεί η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις, λέει το ΔΝΤ. Βαρίδι για τις εξαγωγές οι ανθεκτικές τιμές. Κρίσιμο το ξεκαθάρισμα των τραπεζικών ισολογισμών. Το στοίχημα των πλεονασμάτων.

Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ): Καθυστερεί η Αθήνα με τις δεσμεύσεις
Ρεαλιστικός στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία ήταν ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο του Economist αναπληρώνοντας τον Πολ Τόμσεν που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Γκογιάλ, το ΔΝΤ συμφωνεί ότι πρέπει να αποφευχθούν επώδυνες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για να γίνει αυτό όμως, τόνισε, πρέπει να επισπευσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με αιχμή την πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς, όπως είπε, όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους.

Ο κ. Γκογιάλ αναφέρθηκε και στην αδυναμία πτώσης των τιμών. «Μολονότι οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές, οι οποίες είναι αδύναμες» σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ όμως έδωσε και το στίγμα των βασικών παραμέτρων πάνω στις οποίες θα γίνει η νέα διαπραγμάτευση της Αθήνας με την τρόικα. Είπε λοιπόν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί, όπως για παράδειγμα οι ομαδικές απολύσεις αλλά και η αλλαγή του νόμου περί απεργιών. Μάλιστα, όσον αφορά τις απεργίες είπε ότι το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας βρίσκεται εκτός των ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Τέλος, ο κ Γκογιάλ ανέφερε ότι η οικονομία εξέρχεται από την ύφεση, όχι λόγω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, αλλά εξαιτίας των δημοσιονομικών μέτρων και η μεγάλη της πρόκληση είναι πώς θα παράγει πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ τον χρόνο μέσα από σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Χαρακτήρισε τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε τόσο υψηλά επίπεδα εφικτή, καθώς κάτι τέτοιο πέτυχε επί 21 χρόνια το Βέλγιο, επί 9 έτη η Ιρλανδία και επί 4 χρόνια η Ελλάδα τη δεκαετία του 1990.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ελληνικές τράπεζες, λέγοντας ότι πρέπει να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, καθώς το φαινόμενο των «κόκκινων δανείων» έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

«Δεν λέω ότι υπάρχει οξύ πρόβλημα σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχει επαρκή κεφάλαια, αλλά πρέπει να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών και το θέμα των "κόκκινων δανείων" γιατί διαφορετικά η οικονομία θα μείνει παγιδευμένη», τόνισε ο κ. Γκογιάλ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v