Πώς θα γίνουν οι ρυθμίσεις δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί «καλάθι χρηματοπιστωτικών προϊόντων» στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Πώς θα γίνουν οι ρυθμίσεις δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Στη δημιουργία μηχανισμού που θα αποφαίνεται ποιες επιχειρήσεις μπορούν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης ώστε να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία μέσα από τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα «καλάθι χρηματοπιστωτικών προϊόντων» στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών. Ο στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να τεθούν οι κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου τον Σεπτέμβριο στην καλύτερη περίπτωση να αρχίσει να τρέχει ο μηχανισμός.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης «εάν δεν εξυγιανθούν κάποια οχήματα ώστε να υπάρξουν επενδύσεις, το σύστημα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει».

Εκτός από το θέμα των δανείων, ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό μέχρι τις 17 Ιουλίου θα πρέπει το υπουργείο Ανάπτυξης να στείλει στις Βρυξέλλες τα επιχειρησιακά σχέδια, ώστε στο τέλος του χρόνου να υπάρξει η τελική συμφωνία για να ξεκινήσει να τρέχει το νέο ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, στα σχέδια είναι κι η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για μόχλευση στα κεφάλαια που επενδύουν τόσο το χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και ο επιχειρηματίας, ώστε να επιτυγχάνεται πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v