Τσίπρας:"Η κυβέρνηση έχει λάβει εντολή αποχώρησης"

"Η κυβέρνηση δεν έχει θέση στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη "Μικρή ΔΕΗ". "Θέλουμε τη ΔΕΗ δημόσια για να την αλλάξουμε" υποστήριξε.

Τσίπρας:Η κυβέρνηση έχει λάβει εντολή αποχώρησης

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει απονομιμοποιήσει την κυβέρνηση να δεσμεύσει, με οποιονδήποτε τρόπο, το μέλλον της χώρας» υποστήριξε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Economist o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη στην κοινωνία, έλαβε εντολή αποχώρησης», είπε ο κ. Τσίπρας ο οποίος επικεντρώθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος» και για ένα «Ευρωπαϊκό New Deal» καθώς και στο σχέδιο πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει θέση στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη α) για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, β)την τροποποίηση του όρου του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου για την ετήσια μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κατά το ένα εικοστό του, όταν αυτό υπερβαίνει το 60%, και γ) για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων.

Κατά τον κ. Τσίπρα «η κυβέρνηση βαρύνεται με το αρνητικό προηγούμενο του καταστροφικού PSI. Αυτό δεν ήταν διαπραγμάτευση. Ήταν αυτοχειριασμός προς εξυπηρέτηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, για τον οποίο προσωποποιούνται ευθύνες». Επιπλέον, «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στα Μνημόνια και τη λιτότητα που ανατροφοδοτούν το δημόσιο χρέος και τη δυναμική του, που βάζει τα θεμέλια της νέας ύφεσης», με τον κ. Τσίπρα να αναρωτιέται «πως θα διαπραγματευτεί την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται πως είναι ήδη βιώσιμο;»

«Είναι, λοιπόν, σαφές και σε κάθε ελληνίδα και σε κάθε έλληνα. Η κυβέρνηση δε θέλει συναίνεση για το χρέος. Θέλει συναίνεση για το μνημόνιο και την καταστροφή. Θέλει συνυπογραφή της καταστροφής. Θέλει συνοδοιπόρους για να εφαρμόσει υπογεγραμμένα προαπαιτούμενα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μεγάλη καμπή, για να ανατρέξω στο δεύτερο σκέλος του τίτλου του φετινού συνεδρίου σας» είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Βιώνουμε την τελευταία φάση αποσύνθεσης και ρευστοποίησης του παλαιού πολιτικού συστήματος, από την κατάρρευση των κοινωνικών συμβολαίων και των συναινέσεων που είχαν διαμορφωθεί με βάση αυτά».

Για τη «Μικρή ΔΕΗ» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αφήσει στην άκρη τη στρατιωτική και δικαστική αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων και να ανοίξει το δρόμο στη διαβούλευση, το διάλογο και τη Δημοκρατία». «Ο κ. Σαμαράς έχει δημοκρατική υποχρέωση να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες μέρες έτσι ώστε να συζητηθούν οι συγκλίνουσες προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το άρθρο 44, παρά.2 του Συντάγματος» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «συνολικά, η μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή εμπειρία, που η κυβέρνηση Σαμαρά και η τρόικα των δανειστών παραβλέπουν γιατί προδιαγράφει το αδιέξοδο των επιλογών τους για τον τόπο μας, είναι ότι η ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού κλάδου έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ολιγοπωλίων, με αύξηση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων, χωρίς μετακύλιση όμως του κέρδους στους καταναλωτές».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τη ΔΕΗ ενιαία και δημόσια για να μην αλλάξει τίποτα. Ακριβώς, το αντίθετο. Τη θέλουμε ενιαία και δημόσια για να την αλλάξουμε είπε ο κ. Τσίπρας. «Είναι παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει τους δημόσιους φορείς και το δημόσιο συνολικά, με το ίδιο πλαίσιο και την ίδια νοοτροπία οργάνωσης και λειτουργίας που επέβαλαν, για ίδιο κομματικό όφελος, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μεταπολιτευτικά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε πως «η ανάγκη ανατροπής του μνημονιακού καθεστώτος γίνεται επιτακτική. Πρέπει να απεντάξουμε την Ελλάδα από τα Μνημόνια και τις ιδεοληπτικές και τιμωρητικές εμμονές των δανειστών και να την επανεντάξουμε, ως πολιτικά ισότιμο μέλος, στην Ευρώπη».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v