Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφίστηκε η «μικρή ΔΕΗ», κορυφώνεται η μάχη του δημοψηφίσματος

Τέσσερις σχετικές προτάσεις κατατέθηκαν μέχρι αργά το βράδυ, σήμερα αναμένονται δύο ακόμα. Ο ρόλος - κλειδί του Κάρολου Παπούλια. Λήξαν θεωρεί το θέμα η κυβέρνηση. Ανταλλαγή πυρών και για την τρομοκρατία.

Ψηφίστηκε η «μικρή ΔΕΗ», κορυφώνεται η μάχη του δημοψηφίσματος

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ψηφοφορίας επισφραγίστηκε χθες το βράδυ με την ψήφιση από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής του νομοσχεδίου για την πώληση της "μικρής ΔΕΗ".

Χωρίς εκπλήξεις και απρόσμενες εξελίξεις, ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκκρεμούσα δόση του 1 δισ. ευρώ υλοποιήθηκε, ωστόσο το πολιτικό θερμόμετρο από τη συγκεκριμένη εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη.

Ήδη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, οι προτάσεις για δημοψήφισμα άρχισαν να κατατίθενται η μία μετά την άλλη από τα κόμματα, με αποτέλεσμα το προεδρείο της Βουλής να έχει στα χέρια του αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και των 15 ανεξάρτητων βουλευτών, με τον συνολικό αριθμό των υπογραφών να φτάνει τις 115.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.

Πλέον το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι προτάσεις θα συμψηφιστούν με τη σχετική γνωμοδότηση και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής εφόσον θεωρηθούν ομοειδείς (οπότε ξεπερνούν τον απαιτούμενο αριθμό των 120 υπογραφών βουλευτών) ή θα χαρακτηριστούν διαφορετικές, όπως επιμένει η κυβέρνηση, και μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Ρόλο-κλειδί πλέον έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος μέσα σε έναν μήνα θα πρέπει να υπογράψει τον ψηφισθέντα νόμο, προκειμένου να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να μπορεί να εφαρμοστεί.

Σε αυτόν προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, ευελπιστώντας να μη βάλει την υπογραφή του, όσο θα εκκρεμεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα, κάτι που προφανώς θα καρπωθεί επικοινωνιακά η Κουμουνδούρου. Φήμες, που δεν επιβεβαιώνονται από την Κουμουνδούρου, θέλουν ο κ. Τσίπρας να επισκέπτεται, ακόμα και σήμερα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του θέσει το αίτημά του. Διότι γνωρίζει πολύ ότι εάν ο κ. Παπούλιας υπογράψει και το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους, αυτομάτως ακυρώνεται το αίτημα για δημοψήφισμα, αφού πλέον ο νόμος θα είναι σε θέση να ακυρωθεί μόνο από την κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε η διπλή παρέμβαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη που υποστήριξε τη συνάθροιση των προτάσεων, δέχθηκαν με ανακούφιση το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας και ενώ οι συζητήσεις με την τρόικα αρχίζουν και πάλι.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αθροιστούν οι υπογραφές γιατί δεν έχουν κοινό διακύβευμα, υποστηρίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι η ολομέλεια θα ανοίξει κανονικά τον Οκτώβριο. Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να απαντήσει στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του συνεδρίου του Economist σήμερα το βράδυ.

Την ίδια ώρα, δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη ότι "υπάρχουν ένοπλες συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ" (με αφορμή αναφορά του βουλευτή του κόμματος Βαγγέλη Διαμαντόπουλου για «ένοπλη πάλη»), προκάλεσε νέο κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης των δύο πλευρών.

Με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου τόνισε πως "η αναφορά της κυρίας Βούλτεψη στα περί ενόπλων συνιστωσών οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: ή ότι δεν έχει συνείδηση των λεγομένων της ή ότι δεν κάνει για τη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου. Και στις δυο περιπτώσεις οφείλει να παραιτηθεί".

Ανταπαντώντας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, με το ίδιο ύφος, υποστήριξε ότι η αναφορά των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ σε ένοπλη πάλη και η μη αποκήρυξη τους από τον κ. Τσίπρα οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: "Ή ότι δεν έχουν συνείδηση των λεγόμενων τους ή ότι δεν κάνουν για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και στις δύο περιπτώσεις οφείλουν να παραιτηθούν".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v