Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητική έκπληξη με το τριετές ομόλογο

Στο 1,5 δισ. έναντι αρχικού προγραμματισμού για 3 δισ. τα κεφάλαια που άντλησε η Αθήνα από τις αγορές με την έκδοση του 3ετούς ομολόγου. Η κρίση στην πορτογαλική Espirito Santo επηρέασε αρνητικά τη ζήτηση. Στο 3,5% το επιτόκιο. Ικανοποίηση από την κυβέρνηση. Πώς σχολιάζει το ΥΠΟΙΚ.

Αρνητική έκπληξη με το τριετές ομόλογο

Τα... μισά λεφτά σε σχέση με τον προγραμματισμό «σήκωσε» η Αθήνα με την έκδοση του τριετούς ομολόγου, καθώς η κρίση σε πορτογαλική τράπεζα επηρέασε τη ζήτηση για ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, "παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα άντλησε σήμερα 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%).

Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της που ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία.

Έτσι, συνεχίζεται η προσπάθεια της δημιουργίας μίας πλήρους καμπύλης επιτοκίων».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times η κρίση της πορτογαλικής τράπεζας Espirito Santo δημιούργησε αρνητικό κλίμα για τα ομόλογα των κρατών της περιφέρειας.

Δεν ήταν στόχος το ποσό, αλλά το επιτόκιο, λέει το ΥΠΟΙΚ

«Στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ότι μπορούμε να τα πάρουμε (παρά τις δυσμενείς συνθήκες) και με σωστό επιτόκιο», επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τη σημερινή δημοπρασία.

Ο ίδιος τόνισε ότι το spread (διαφορά επιτοκίου) με τα αντίστοιχα πορτογαλικά ομόλογα μειώθηκε στις 200 μονάδες βάσης από 240 μονάδες στην προηγούμενη δημοπρασία του Απριλίου, παρά το «αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές, που τελικά δεν ήταν τοπικό» (σ.σ. τις τελευταίες ημέρες προκλήθηκαν αναταράξεις από τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας, λόγω των ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική εικόνα της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo).

Υποστήριξε, επίσης, ότι «πιστεύουμε ότι η απόδοση θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο» αναφερόμενος προφανώς στη διαπραγμάτευση του ομολόγου στις δευτερογενείς αγορές.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η Bank of America Merrill Lynch, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Citi, η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Nomura, η HSBC, η UBS και η BNP Paribas.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζε την έκδοση του ομολόγου εδώ και έναν μήνα πραγματοποιώντας επαφές στο Παρίσι, στο Λονδίνο αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, έγινε τον Απρίλιο με έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Η κυβέρνηση επιτάχυνε την έκδοση του ομολόγου προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα εν όψει της λήξης ομολόγων 6,7 δισ. ευρώ μέσα στον Αύγουστο και αφετέρου να στείλει μήνυμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό του 2015 το οποίο το ΔΝΤ προσδιορίζει στα 12 δισ. ευρώ.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v