ΕΣΕΕ: Κλειστά τα καταστήματα την προσεχή Κυριακή

Δέκα ενέργειες κατά της υπουργικής Απόφασης για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων αποφάσισε η ΕΣΕΕ. Δεν θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα την προσεχή Κυριακή.

ΕΣΕΕ: Κλειστά τα καταστήματα την προσεχή Κυριακή

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ συνεδρίασε έκτακτα με αφορμή την υπουργική Απόφαση που επιτρέπει την κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε 10 περιοχές της χώρας. Μεταξύ των δράσεων που αποφασίστηκαν, είναι να μην ανοίξουν τα καταστήματα την προσεχή Κυριακή, 13 Ιουλίου, πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων και να καταθέσουν αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης.


Αναλυτικά, το ΔΣ της ΕΣΕΕ, με πρόεδρο τον Βασίλη Κορκίδη ο οποίος παραιτήθηκε από επιτροπές που συμμετείχε στη ΝΔ, έχουν ως εξής:

Κατάθεση αίτησης ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης Κ1-1119/7-7-2014 και των ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή της ισχύος της.
Επισκέψεις και παραστάσεις σε αρχηγούς κομμάτων, σε Υπουργούς, βουλευτές, καθώς και στον Αρχιεπίσκοπο και στους τοπικούς Μητροπολίτες.
Πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ για «Εθνική Συμμαχία για το Εμπόριο» με ΓΣΕΒΕΕ, ΟΙΥΕ, τοπικά Επιμελητήρια και λοιπούς κοινωνικούς, επιχειρηματικούς και επιστημονικούς φορείς.
Έκδοση αφίσας με τους λόγους που προβάλλουν για την μη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου – πέραν των θεσμοθετημένων από τις τοπικές κοινωνίες – και ανάρτησή της στις προθήκες και στις βιτρίνες των καταστημάτων.
Επαφή με όλες τις καταναλωτικές οργανώσεις με αίτημα συνεργασίας και συμπαράστασης για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
Ενημέρωση των πολιτών – καταναλωτών ότι η λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο δεν είναι παρά το τελικό χτύπημα για τον αφανισμό της μικρομεσαίας ελληνικής εμπορικής επιχείρησης.
Προτροπή προς τους Εμπορικούς Συλλόγους που βρίσκονται στις περιοχές της Υπουργικής Απόφασης να επιβεβαιώσουν το ωράριο που είχαν ανακοινώσει πριν την υπογραφή της.
Καταχώριση των θέσεων του εμπορίου στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο.
Άμεση επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους νέους Περιφερειάρχες, τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους, προκειμένου να απαξιώσουμε στην πράξη την λειτουργία των καταστημάτων τις 52 Κυριακές.
Ενεργοποίηση από τους Εμπορικούς Συλλόγους των τοπικών βουλευτών με άμεσο επιχείρημα ότι θα πληγούν οι τοπικές μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η ΕΣΕΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή, 13 Ιουλίου, τα εμπορικά καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μη τουριστικές περιοχές θα είναι κλειστά.

Παραθέτει δε, εκ νέου τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, που δείχνουν ότι τόσο ο τζίρος όσο και η συνολική απασχόληση στο εμπόριο δεν αυξήθηκαν με την εφαρμογή του μέτρου, πιλοτικά, 6 Κυριακές, το περασμένο διάστημα.

Συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Μάιο του 2014 η πτώση του κύκλου εργασιών συνεχίστηκε παρά την εφαρμογή του μέτρου για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία για το Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) του Λιανικού Εμπορίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 2,2% (κατά μέσο όρο) το εξάμηνο Νοέμβριος 2013-Απρίλιος 2014 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Όσο για την συνολική απασχόληση στο εμπόριο, κατά τη διάρκεια του Γ΄ Τριμήνου του 2013, περίοδος κατά την οποία δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος (Ν. 4677/2013) για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, η συνολική απασχόληση στον κλάδο του Εμπορίου (Χονδρικό, Λιανικό και Εμπόριο Αυτοκινήτων) ήταν υψηλότερη κατά 15.300 άτομα (631.700 άτομα), σε σύγκριση με εκείνη του Δ΄ Τριμήνου του 2013 (616.400), όπου τουλάχιστον για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο τα καταστήματα άνοιξαν 3 Κυριακές. Στη διάρκεια του Α' Τριμήνου 2014, χρονικό διάστημα στο οποίο οι διατάξεις του Νόμου 4177/2013 έχουν τύχει πλήρους εφαρμογής από τους φορείς της αγοράς, η εικόνα της συνολικής απασχόλησης, συγκρινόμενη με το Γ' Τρίμηνο του 2013, συνεχίζει να βαίνει μειούμενη, κατά 10.600 άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v