Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψάχνονται» για τις Κυριακές οι έμποροι

Υπολογισμούς για την αποδοτικότητα του ελεύθερου ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές κάνουν οι έμποροι των περιοχών όπου ο νέος νόμος προβλέπει την πιλοτική υιοθέτηση. Υπερβολή θεωρούν την καθολική του εφαρμογή.

«Ψάχνονται» για τις Κυριακές οι έμποροι

Την ώρα που το μεγάλης κλίμακας λιανεμπόριο (βλέπε εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά) φέρεται να διεκδικεί το δικαίωμα λειτουργίας τις Κυριακές, οι επιχειρήσεις στο ιστορικό κέντρο Αθήνας, Θεσσαλονίκης αλλά και των υπόλοιπων περιοχών όπου επετράπη η λειτουργία και τις 52 Κυριακές του έτους, εμφανίζονται μουδιασμένες, όσον αφορά το κατά πόσον θα... τιμήσουν τη νέα δυνατότητα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τον αρχικό ενθουσιασμό και την πρόθεση να ανοίξουν μεγάλα καταστήματα ήδη από την περασμένη Κυριακή 12 Ιουλίου -τουλάχιστον στο αθηναϊκό κέντρο- επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις, δίνοντας χρόνο στις επιχειρήσεις να εξετάσουν την υιοθέτηση αυτής της δυνατότητας.

Ανασταλτικός παράγοντας ήταν, κατ'αρχάς, οι αναμενόμενες αντιδράσεις εμποροϋπαλλήλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεδομένου δε ότι την προσεχή Κυριακή 20 Ιουλίου υπήρχε ήδη προγραμματισμός για το άνοιγμα των καταστημάτων με βάση το πλαίσιο που όριζε ο παλαιότερος νόμος (για 7 Κυριακές το έτος), οι έμποροι έκαναν ένα βήμα πίσω, επιχειρώντας να διατηρήσουν την εργασιακή ειρήνη.

Ο δεύτερος ωστόσο λόγος σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα του νέου νόμου όσον αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Παράγοντες του εμπορίου εκτιμούν ότι το άνοιγμα 52 Κυριακές είναι μια υπερβολική δυνατότητα, της οποίας δεν θα κάνουν όλοι χρήση.

Σύμφωνα με τον Κων. Λαμπρόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικά Πολυκαταστήματα, το κοστολόγιο για τη λειτουργία την Κυριακή είναι υψηλό, και σε κάθε περίπτωση η επιχείρηση θα μελετήσει τα οικονομικά δεδομένα, πριν ξεκαθαρίσει τη στάση της. «Η εταιρεία για να ανταποκριθεί στο άνοιγμα τις 7 Κυριακές, που προέβλεπε ο νόμος, ενίσχυσε το προσωπικό της με 25 άτομα. Η λειτουργία και τις 52 Κυριακές είναι μάλλον ανεδαφικό σενάριο, αν λάβουμε υπόψη τη σχέση κόστους-απόδοσης. Οφείλουμε να αναλύσουμε τα οικονομικά δεδομένα, και κατόπιν να λάβουμε αποφάσεις. Με μια πρώτη εκτίμηση, η λειτουργία για 12-13 Κυριακές τον χρόνο, μοιάζει πιο πιθανή».

Ο όμιλος Notos Com, με δύο πολυκαταστήματα στο ιστορικό κέντρο, επίσης δεν έχει λάβει αποφάσεις για το πώς θα εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα ανοίγματος όλες τις Κυριακές. Ο διευθυντής μάρκετινγκ του ομίλου κ. Αϊδίνης, σε επικοινωνία με το Εuro2day.gr, αρνήθηκε να σχολιάσει οποιοδήποτε σενάριο, μεταφέροντας ότι η διοίκηση του ομίλου δεν θέλει προς το παρόν να τοποθετηθεί.

Αρκετοί έμποροι με επιχειρηματική παρουσία στις περιοχές, όπου με βάση τον νέο νόμο εφαρμόζεται πιλοτικά το μέτρο ανοίγματος 52 Κυριακές, σημειώνουν επίσης ότι η ανακοίνωσή του (αν και βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση) ήταν βιαστική, αιφνιδιάζοντας το προγραμματισμό τους, και μάλιστα στη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Εκτιμούν δε ότι η υιοθέτηση αυτή θα επιφέρει αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις υπόλοιπες ημέρες.

Οι ίδιοι σημειώνουν πως η ανάδειξη 8 μόνο περιοχών αργά ή γρήγορα θα εγείρει θέματα ανταγωνισμού, επιβεβαιώνοντας εμμέσως όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, για το ενδεχόμενο προσφυγής μεγάλων εμπορικών κέντρων στο ΣτΕ. Η προσφυγή ωστόσο σε επίπεδο νομικής κίνησης -με βάση το ρεπορτάζ- δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί επισήμως από καμιά πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v