Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα: Απορρίπτει τις νέες ρυθμίσεις στα Ταμεία

«Πόρτα» από τρόικα στην πρόταση Βρούτση για τη ρύθμιση χρεών στα ταμεία. Τι πρότεινε το υπουργείο Εργασίας και πού αντιδρούν οι δανειστές. Εμπλοκή και με το ΕΚΑΣ. Οι δανειστές ζητούν μείωση κονδυλίων που κατευθύνονται στην πρόνοια.

Τρόικα: Απορρίπτει τις νέες ρυθμίσεις στα Ταμεία

Δύο αρνητικές εκπλήξεις είχε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι αφού απέρριψαν την πρότασή του για βελτιώσεις στις ρυθμίσεις χρεών προς τα ταμεία, ζήτησαν να ληφθούν μέτρα περιορισμού των «κοινωνικών μεταβιβάσεων», της κρατικής χρηματοδότησης δηλαδή που απευθύνεται σε κοινωνικές πολιτικές, καθώς διαπίστωσαν ότι αυξήθηκε σημαντικά το κονδύλι για το ΕΚΑΣ.

Πόρτα στη νέα ρύθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, κατέθεσε πρόταση τριών σημείων για βελτιωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση χρεών, με στόχο την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Αναλυτικά, ζήτησε:

Α) Αύξηση των δόσεων της ρύθμισης «Νέας Αρχής» από 36 που ισχύει σήμερα σε 72.

Β) Ένταξη στη ρύθμιση του συνόλου των εισφορών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες από την έναρξη ισχύος της νέας ρύθμισης και πίσω.

Γ) A la cart αντιμετώπιση των οφειλετών από ένα ποσό χρέους και πάνω, με ειδική μέριμνα για περισσότερες δόσεις στους μικρομεσαίους και στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τρόικα απέρριψε την πρόταση και απέκλεισε κάθε πρόταση διαφορετικής αντιμετώπισης των οφειλετών. Πηγές υποστηρίζουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνούνται ακόμη και αυτό καθεαυτό το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα, απορρίπτουν κάθε πρόταση για νέα ρύθμιση και αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα πριν από την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

Βόμβα και με το ΕΚΑΣ

Όμως, κατά τη διάρκεια ελέγχου της εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού, η τρόικα διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει υπέρβαση στο κονδύλι για τη χρηματοδότηση του ΕΚΑΣ, καθώς υπήρξε το 2014 σημαντική αύξηση των δικαιούχων, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το επίδομα χορηγείται σε συνολικά 195.897 δικαιούχους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Αναλυτικά, συνεχίζεται να καταβάλλεται και το 2014 σε 167.831 δικαιούχους, επαναχορηγείται σε 15.495 συνταξιούχους που είχε διακοπεί το 2013, ενώ δίνεται για πρώτη φορά σε 12.571 συνταξιούχους.

Κατά την εξέταση των κοινωνικών μεταβιβάσεων, οι δανειστές διαπίστωσαν ότι το επίδομα δίνεται το 2014 σε περισσότερους από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί. Για φέτος, δέχθηκαν να υπάρχει κάλυψη του επιπλέον ποσού από το ειδικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, όμως ξεκαθάρισαν ότι το 2015 πρέπει να περιοριστεί το κόστος.

Σήμερα, οι εκπρόσωποι θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, προκειμένου να συζητηθεί η «μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση» όπως τη χαρακτηρίζει η ηγεσία του υπουργείου.

Στη συνάντηση θα τεθεί εκ των πραγμάτων η αναδιάρθρωση των κοινωνικών – προνοιακών επιδομάτων, υπό το νέο πρίσμα του περιορισμού των παροχών. Βασική θέση των δανειστών είναι η εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στο σύνολο των παροχών, ενώ στο θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που πρέπει να εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο και καθολικά από τον Ιούλιο του 2015, η τρόικα επιμένει να μην καταβάλλεται σε δικαιούχους άλλων προνοιακών παροχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v