Τράπεζες: Στο πτωχευτικό δίκαιο το «κλειδί» για τα κόκκινα δάνεια

Πώς αντιδρούν οι τραπεζίτες στα σχέδια της κυβέρνησης για ενιαία αντιμετώπιση των οφειλών. Γιατί αποτελεί κλειδί η αλλαγή του νόμου Κατσέλη και του πτωχευτικού δικαίου. Τι προβλέπει το πλάνο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ολοκληρώθηκε το τελευταίο ραντεβού Χαρδούβελη - τρόικας.

Τράπεζες: Στο πτωχευτικό δίκαιο το «κλειδί» για τα κόκκινα δάνεια

Ριζικές αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο ζητούν οι τραπεζίτες και αναμόρφωση του Νόμου Κατσέλη καθώς εκτιμούν ότι μόνο έτσι θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς οι αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και η διαχείριση του χρέους των νοικοκυριών με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Σήμερα, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, τόσο οι εταιρείες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα τραπεζικά χρέη όσο και επιχειρηματίες οι οποίοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία κρύβονται πίσω από τις διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου και αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. "Οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο θα επιτρέψουν στις τράπεζες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, χωρίς να απαιτείται ισχυρή πλειοψηφία των πιστωτών τους. Έτσι μόνο θα ξεχωρίσουν οι βιώσιμες από τις εταιρείες ζόμπι", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δέχεται το επιχείρημα των τραπεζών για άμεση αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου και στο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα έχει έτοιμο ο υπουργός Ανάπτυξης στα μέσα Αυγούστου θα περιλαμβάνονται και οι εν λόγω αλλαγές.

Το θέμα εξετάσθηκε και στη σημερινή συνάντηση που είχε η τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, όπου και έγινε ο απολογισμός της επίσκεψης των δανειστών εν όψει και της κρίσιμης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια θα έχει έκτακτο χαρακτήρα για να αντιμετωπιστεί το βουνό των χρεών προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ταμεία που έχει συσσωρεύσει ο ιδιωτικός τομέας τα χρόνια της κρίσης. Το κρίσιμο στοίχημα όμως είναι πώς θα τρέξει το σχέδιο γρήγορα, χωρίς να δημιουργεί επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες (σ.σ. γι' αυτό και η λέξη κούρεμα ούτε που αναφέρεται στο υπουργείο Ανάπτυξης), αλλά και χωρίς να προκαλεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών αγγίζουν πλέον τα 160 δισ. στο σύνολο της οικονομίας με τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια να ανέρχονται σε 77 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 45 αφορούν τα δάνεια των επιχειρήσεων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία να φθάνουν τα 67 δισ, ευρώ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνονται σε 16 δισ. ευρώ.

Κοινή αντιμετώπιση

Οι τραπεζίτες συμφωνούν με τη ρύθμιση πακέτο των χρεών των επιχειρήσεων είτε πρόκειται για τραπεζικές οφειλές, είτε για χρέη προς το δημόσιο. "Δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων και να μη δούμε τα χρέη τους προς την εφορία, τρίτους και ασφαλιστικά ταμεία. Το καρκίνωμα πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά και όχι εν μέρει", τονίζουν.

Σε ό,τι αφορά τον Νόμο Κατσέλη, κι εδώ οι αλλαγές θα είναι σημαντικές καθώς οι διατάξεις του νόμου τρέφουν τη γραφειοκρατία και οι υποθέσεις θα αρχίσουν να εκδικάζονται από το 2018. "Δεν εξυπηρετεί στο παραμικρό την εξυγίανση ούτε των τραπεζών ούτε και των αδύναμων αλλά χρεωμένων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων. Εδώ πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης", επισημαίνουν τραπεζικές πηγές.

Φυσικά πρόσωπα

Για τα δάνεια των ιδιωτών θα ισχύει ο πιλότος των 22 οδηγιών που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και οι ριζικές ρυθμίσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν εφεξής οι τράπεζες. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τα στεγαστικά δάνεια όπου εξετάζονται μία σειρά συνδυαστικές λύσεις (μικρές δόσεις, μείωση περιθωρίου του επιτοκίου, μεταβίβαση του ακινήτου στην τράπεζα και εν συνεχεία ενοικίασή του από τον δανειολήπτη).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v