Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 50% η μαύρη εργασία σε εστιατόρια – ξενοδοχεία

Σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ανασφάλιστη απασχόληση και συμβάσεις εργασίας με μισθούς κάτω και από τον κατώτερο κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον ευρύτερο ξενοδοχειακό κλάδο.

Στο 50% η μαύρη εργασία σε εστιατόρια – ξενοδοχεία

Χωρίς ασφάλιση εργάζεται στους κλάδους του επισιτισμού – τουρισμού ένας στους δύο εργαζόμενους σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων ακόμη και φέτος, δεν λείπουν εργοδότες που προσφέρουν στους εργαζόμενους αντί μισθού, στέγαση και σίτιση, ενώ η ανασφάλιστη εργασία φθάνει το 50%. Εκτιμάται, ότι οι εργαζόμενοι που δεν ασφαλίζονται ξεπερνούν τους 230.000.

Οι συνδικαλιστές έκαναν λόγο για συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες, κυρίως Μύκονος και Σαμοθράκη, η Αχαΐα, η Ήπειρος, η Εύβοια αλλά και η Θεσσαλονίκη. Στην Ήπειρο υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Πρέβεζα και Ιωάννινα που οφείλουν αποδοχές ακόμα και πάνω από 12 μήνες.

Υπάρχει ήδη κατατεθειμένη στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) επιχειρησιακή σύμβαση από ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, όπου ο μισθός ορίζεται για την πλειοψηφία των εργαζομένων στα 500 ευρώ, δηλαδή κάτω και από τον κατώτερο.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ – ΥΤΕ) σε άλλη ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Αχαΐα σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το ΣΕΠΕ, επί συνόλου 45 εργαζομένων, βρέθηκαν όλοι ότι ήταν ανασφάλιστοι και φυσικά στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, καταγγέλλοντας παράλληλα τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά, ότι ως πρόεδρος της Συνομοσπονδίας παρουσιάζει άλλο πρόσωπο, ενώ ως επικεφαλής της ομοσπονδίας των ιδιοκτητών εστιατορίων αρνείται να υπογράψει κλαδική σύμβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v