Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φέσσας: Το κράτος εργοδότης έχει κλείσει τον κύκλο του

Οι τράπεζες πρέπει να συμβάλουν καθοριστικά στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και κλάδων, σημειώνει ο επικεφαλής του ΣΕΒ. Στέκεται στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

Φέσσας: Το κράτος εργοδότης έχει κλείσει τον κύκλο του

«Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και η επακόλουθη κοινωνική κρίση μάς δίδαξαν πολλά. Πρώτον, ότι το μοντέλο του κράτους-εργοδότη και του κράτους-επιχειρηματία έχει κλείσει τον κύκλο του. Και δεύτερον, ότι από εδώ και μπρος ο καλά οργανωμένος ιδιωτικός τομέας οφείλει να είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης επενδύσεων και προσφοράς θέσεων εργασίας. Αυτό το μοντέλο οργάνωσης των επιχειρήσεων και προσφοράς στην εθνική οικονομία υπηρετεί ο ΣΕΒ. Δεν θέλουμε προνόμια ή επιδοτήσεις. Χρειαζόμαστε σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και ασφάλεια δικαίου σε όλα τα επίπεδα». 

Την άποψη αυτή διατυπώνει στην πρώτη συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία του ΣΕΒ, που παραχώρησε στην «Καθημερινή» ο κ. Θεόδωρος Φέσσας. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων, τονίζει ότι «οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να συμβάλουν καθοριστικά στις συνενώσεις και αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και κλάδων» .

Στέκεται στην ανάγκη να μειωθεί το ενεργειακό κόστος τονίζοντας ότι «κάθε αύξηση 10% στην τιμή της ενέργειας αντιστοιχεί σε 30% συρρίκνωση του εργασιακού κόστους. Ετσι, οι μεγάλες επενδύσεις σε σύγχρονες και αυτοματοποιημένες μονάδες, με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, απαξιώνονται αποτρέποντας την καινοτομία, την ανάπτυξη, τις εξαγωγές».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» υποστηρίζει ότι «Χρειάζεται να γίνουν τρία πράγματα στο πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιείται για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων. Οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να συμβάλουν καθοριστικά στις συνενώσεις και αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και κλάδων. Να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που θα αποκτήσουν κρίσιμη μάζα, σοβαρό μάνατζμεντ και κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων, τα οποία θα ελέγχονται και θα αναπροσαρμόζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Και τέλος, να χρηματοδοτήσουν εξωστρεφή επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων αυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ανταγωνιστικά επιτόκια. Το πώς θα διαχειριστούμε τα χρέη των επιχειρήσεων θα προσδιορίσει τη μορφή και τη λειτουργία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τα επόμενα πολλά χρόνια. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμο οι κανόνες που θα θεσπίσουμε να αποτρέπουν τη διασπορά του «ηθικού κινδύνου» και τη νόθευση του ανταγωνισμού. Ετσι μόνο θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά υγιών, εξωστρεφών και διεθνώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων».

Ο νέος επικεφαλής του ΣΕΒ τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα. «Αναρωτιέμαι ποιος έχασε από την απελευθέρωση του cabotage στην κρουαζιέρα. Οι πόλεις που υποδέχονται τα κρουαζιερόπλοια σφύζουν από τουρίστες. Ποιος έχασε από την εκχώρηση της προβλήτας του Πειραιά στον Cosco; Από το λιμάνι, πάντως, ακούμε μόνο για αύξηση έργου, επιχειρηματικές συμφωνίες, αύξηση της απασχόλησης και αυξημένη συνεισφορά στα έσοδα του κράτους. Ποιος έχει να χάσει από καλύτερους μηχανισμούς πάταξης της φοροδιαφυγής ή ένα Δημόσιο που θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος; Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι τιμωρία, ούτε αγγαρεία. Οσο τις αντιμετωπίζουμε έτσι, θα υπονομεύουμε τους εαυτούς μας. Αρα, όχι στη χαλάρωση, ναι στην επιτάχυνση των αναγκαίων αλλαγών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v