Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΣΕΕ: Δώρον άδωρον οι Κυριακές για τζίρο και απασχόληση στο εμπόριο

Επιμένει η ΕΣΕΕ ότι τα αποτελέσματα από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι πενιχρά και δεν προσφέρουν στην απασχόληση. Τη χρυσή τομή αναζητούν οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

ΕΣΕΕ: Δώρον άδωρον οι Κυριακές για τζίρο και απασχόληση στο εμπόριο

Την εξίσωση που περιλαμβάνει ως παραμέτρους τον σταθερό (ή μειωμένο) τζίρο και τις επιπλέον μέρες λειτουργίας (βλέπε Κυριακές) προσπαθούν να λύσουν οι έμποροι.

Ήδη, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα του κλάδου φαίνεται να έδωσε την απάντηση την προηγούμενη Κυριακή 20 Ιουλίου, καθώς το 40% των επιχειρήσεων στην Αθήνα και το 53% στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να μην ανοίξει και να μην τιμήσει τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για άνοιγμα καταστημάτων 7 Κυριακές τον χρόνο σε όλη την επικράτεια.

Τα παραπάνω απορρέουν από στοιχεία της ΕΣΕΕ, η οποία με βάση έρευνα που διεξήγαγε αναφέρει επίσης ότι 78% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν δεν έμεινε ικανοποιημένο αφού ο τζίρος της Κυριακής ήταν πολύ μικρότερος σε σύγκριση τόσο με την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, όσο και με την Κυριακή 19 Ιανουαρίου. Επίσης, επισημαίνει ότι δεν έλαβε θετικές απαντήσεις ούτε από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας - για τις οποίες με παρέμβασή του το ΥΠΑΝ επέκτεινε τον νόμο και έδωσε το ελεύθερο δικαίωμα ανοίγματος όλες τις Κυριακές του έτους.

Η εικόνα ωστόσο δεν μοιάζει ίδια για τις μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου, που σε γενικές γραμμές αποτιμούν θετικά την πρωτοβουλία των Κυριακών. Ακόμη και εκείνες ωστόσο στέκονται μουδιασμένες έναντι των δύο «ταχυτήτων» που έχει θέσει η Πολιτεία. Κάποιοι θεωρούν στρέβλωση του ανταγωνισμού το δικαίωμα ελεύθερης λειτουργίας όλες τις Κυριακές σε μόνο 8 περιοχές της χώρας, ενώ αρκετοί σημειώνουν ότι το λειτουργικό κόστος 52 Κυριακές είναι υψηλό και μάλλον αναντίστοιχο του προσδοκώμενου οφέλους.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το κόστος λειτουργίας, η ΕΣΕΕ στην τελευταία της έρευνα καταγράφει πως το 64% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται, ενώ ταυτόχρονα καμιά επιχείρηση δεν δήλωσε ότι προτίθεται να προβεί σε προσλήψεις για την κάλυψη του ωραρίου τις Κυριακές.

Αλλά και παράγοντες του μεγάλου λιανεμπορίου εκτιμούν ότι το άνοιγμα 52 Κυριακές είναι μια υπερβολική δυνατότητα, της οποίας δεν θα κάνουν όλοι χρήση. Σύμφωνα με τον Κων. Λαμπρόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικά Πολυκαταστήματα, το κοστολόγιο για τη λειτουργία την Κυριακή είναι υψηλό, και σε κάθε περίπτωση η επιχείρηση θα μελετήσει τα οικονομικά δεδομένα, πριν ξεκαθαρίσει τη στάση της. «Η εταιρεία για να ανταποκριθεί στο άνοιγμα τις 7 Κυριακές, που προέβλεπε ο νόμος, ενίσχυσε το προσωπικό της με 25 άτομα. Η λειτουργία και τις 52 Κυριακές είναι μάλλον ανεδαφικό σενάριο, αν λάβουμε υπόψη τη σχέση κόστους-απόδοσης. Οφείλουμε να αναλύσουμε τα οικονομικά δεδομένα, και κατόπιν να λάβουμε αποφάσεις. Με μια πρώτη εκτίμηση, η λειτουργία για 12-13 Κυριακές τον χρόνο, μοιάζει πιο πιθανή».

Ο όμιλος Notos Com, με δύο πολυκαταστήματα στο ιστορικό κέντρο, επίσης δεν έχει λάβει αποφάσεις για το πώς θα εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα ανοίγματος όλες τις Κυριακές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v