Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 10 αγκάθια στο δρόμο... προς την τρόικα

(upd) Λεπτές ισορροπίες για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πριν από το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και το παζάρι του Σεπτεμβρίου. Kόντρες για την αξιολόγηση. Διαφοροποίηση Μανιάτη για τον αιγιαλό. Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Τα 10 αγκάθια στο δρόμο... προς την τρόικα

Με τη συνάντηση σήμερα το απόγευμα κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει αναίμακτα τις άμεσες εκκρεμότητές της και συγκεκριμένα τα έξι προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και των 2,1 δισ. από τις επιστροφές κερδών που αποκόμισαν κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

Είναι θέματα που θεωρητικά δεν εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους κατά την ψηφοφορία, καθώς τα πιο επικίνδυνα, όπου υπάρχουν και οι πιο σοβαρές ενστάσεις, μετατίθενται για αργότερα.

Το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες (πιθανότατα Παρασκευή ή Δευτέρα) και θα ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου, όταν θα ολοκληρώσει τις εργασίες του το δεύτερο θερινό τμήμα. Εκτός του νομοσχεδίου για τα δάση που θα έρθει χωριστά, τα υπόλοιπα πέντε προαπαιτούμενα έρχονται ως πακέτο. Πρόκειται για τη μείωση των διοικητικών βαρών, τη συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων σε ένα Ενιαίο Ταμείο, την κατάργηση από 1η Ιανουαρίου 2015 των εισφορών υπέρ τρίτων, τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τις ρυθμίσεις για τις δημόσιες συμβάσεις.

Στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το "όλα σε ένα" όσον αφορά τις εκκρεμότητες που έρχονται στη Βουλή, ωστόσο περιμένουν τη σημερινή συνάντηση για να ξεκαθαρίσουν η εικόνα και τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου. Δεν αποκλείουν αλλαγές, εφόσον εντοπιστούν δύσκολα σημεία, αλλά όπως λένε δεν στοχεύουν στην πάση θυσία διαφωνία τους με τον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο, όπως κατηγορούνται.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν εντός χρονοδιαγράμματος όλα τα συμφωνημένα ως όπλο για τη μάχη του Σεπτεμβρίου, προκειμένου η κυβέρνηση να διεκδικήσει αλλαγές στο θέμα της ρύθμισης χρεών, αλλά και φοροελαφρύνσεις. Και μπορεί μεν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης να συμφωνήσουν, ωστόσο γνωρίζουν καλά πως θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η τρόικα.

Ενδοκυβερνητικές κόντρες

Εμπόδιο όμως σε αυτόν τον σχεδιασμό συχνά στέκονται και οι ίδιοι οι υπουργοί, που αποφεύγουν να πιάσουν την καυτή πατάτα στα του οίκου τους, αφήνοντάς την για τους συναδέλφους τους. Το φαινόμενο σχολίασε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ εστιάζοντας στο θέμα της αξιολόγησης και των απολύσεων. "Η κυβέρνηση είναι ενιαία και πρέπει ο κάθε υπουργός να ξεφεύγει από τον παράδεισο του δικού του υπουργείου και να βλέπει τον μεγάλο στόχο. Η εφαρμογή των νόμων δεν είναι εθελοντική", τόνισε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι "όσες φορές προσπαθήσαμε να επαναδιαπραγματευτούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα στην τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας".

Οι θέσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Σε ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ, η Χαρ. Τρικούπη χαρακτηρίζει "όψιμο διαπραγματευτή" τον κ. Μητσοτάκη, από τον οποίο ζήτησε "να μην κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ" και του ζητά εμμέσως να αναθεωρήσει τις απόψεις του για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί την αξιολόγηση. Του επισημαίνει, εξάλλου, ότι "ο καλός πολιτικός δεν είναι ο πολιτικός που οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδα και υπονομεύει το αναγκαίο μέτρο της αξιολόγησης, αλλά αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα αναθεωρεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος".

Στο θέμα επανήλθε μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνοντας ότι είναι λογικό να υπάρχουν εντάσσεις μεταξύ δυο κομμάτων που υπήρξαν παραδοσιακοί αντίπαλοι.

Και αυτό δεν είναι το μόνο μέτωπο που είναι ανοικτό στην κυβέρνηση. Αίφνης, διαφοροποίηση καταγράφεται και από τον Γιάννη Μανιάτη για το θέμα του αιγιαλού. Με δήλωσή του αναφέρει πως δεν απαιτείται ειδικό νομοσχέδιο, αλλά μόνο απλές ρυθμίσεις για χάραξη του αιγιαλού. 

Πάντως, για να προσέλθει στη συζήτηση για την αξιολόγηση του φθινοπώρου έχοντας το πάνω χέρι, η κυβέρνηση έχει δίμηνη διορία να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με την τρόικα. Το στίγμα, άλλωστε, έχει δώσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, που έχει υποστηρίξει ότι ο Αύγουστος θα είναι ένας μήνας σκληρής δουλειάς.

Σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα Σαμαράς και Βενιζέλος συναντιούνται αύριο στο Μαξίμου.

Η λίστα με τα μέτωπα

Στη συνολική διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, η τρόικα και η κυβέρνηση θα θέσουν επί τάπητος όλα τα μεγάλα αγκάθια, όπως:

-Το μοντέλο διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων.

-Τη χαλάρωση των ρυθμίσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών. Το Μέγαρο Μαξίμου και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην αύξηση των δόσεων, χωρίς όμως μέχρι τώρα το αίτημα να έχει γίνει δεκτό από την τρόικα.

-Την υιοθέτηση του κυβερνητικού σχεδίου μείωσης φόρων, θέμα που είναι και το μεγάλο προσωπικό στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά.

-Τη φόρμουλα βάσει της οποίας θα καλυφθούν οι δημοσιονομικές απαιτήσεις, οι οποίες προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις, όπως αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους.

-Το νέο μισθολόγιο βάσει απόδοσης στο Δημόσιο.

-Τη διαδημοτική κινητικότητα, για το κλείσιμο της οποίας «λείπουν» 2.000 υπάλληλοι

-Τις δεξαμενές από τις οποίες θα προκύψουν οι 6.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα απολυθούν ως το τέλος του 2014, καθώς και την αξιολόγηση. Το ΠΑΣΟΚ και για τα δύο έχει εκφράσει τις έντονες ενστάσεις του.

-Τον αιγιαλό. Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας μετά τις αντιδράσεις γαλάζιων και πράσινων βουλευτών.

Το εργασιακό και το ασφαλιστικό

Υπό την εντολή του υπουργού Οικονομικών να είναι όλα έτοιμα ώστε η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου να διαρκέσει το πολύ 2 - 3 εβδομάδες, ίσως ο Αύγουστος να μην είναι αρκετός για τον υπουργό Γ. Βρούτση αλλά ούτε και για τον υφυπουργό Β. Κεγκέρογλου. Καυτά είναι τα ζητήματα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και του νέου καθεστώτος κήρυξης απεργιών.

Πονοκέφαλο εξάλλου προκαλούν η κατάργηση των τριετιών, η δημοσιονομική ισορροπία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και οι ενοποιήσεις όλων των ταμείων σε τρία νέα, που προκαλούν αντιδράσεις τόσο σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο όσο και σε ενδοκυβερνητικό.

Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ, σε όλους τους τόνους και με όλους τους εκπροσώπους του υποστηρίζει ότι ο κύκλος των αλλαγών σε εργασιακό και ασφαλιστικό έχει κλείσει, αποκλείοντας αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων, αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργία, αύξηση των ομαδικών απολύσεων ή μείωση των μισθών. Πάντως, τόσο αυτές καθεαυτές οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, έναντι της τρόικας για το φθινόπωρο όσο και οι διαρροές από την υπό κατάρτιση μελέτη του ΚΕΠΕ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για εφησυχασμό.

Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, πάντως, αποκωδικοποιώντας τις διαπιστώσεις της έκθεσης του ΚΕΠΕ, όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν, θεωρούν δεδομένο ότι οι συγχωνεύσεις ταμείων θα φέρουν και παραμετρικές αλλαγές στο σύστημα, θα οδηγήσουν δηλαδή σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων αλλά και σε μείωση συντάξεων.

Παράλληλα, οι δανειστές έχουν ζητήσει και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, επανεξέταση των ομαδικών απολύσεων, προώθηση των ενοποιήσεων των ταμείων και υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου ώστε «οι υπάρχουσες συνταξιοδοτικές δαπάνες να βρίσκονται σε συμβατότητα με τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v