Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΒΕ: Προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,7% το 2014

«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός» στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, σημειώνει το ΙΟΒΕ. Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας τη φετινή χρονιά.

ΙΟΒΕ: Προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,7% το 2014

Στο 0,7% θα φτάσει η ανάπτυξη το 2014 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, οδηγώντας την Ελλάδα σε έξοδο από την εξαετή ύφεση.

Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το ίδρυμα τοποθετεί σε αυτό το επίπεδο τον πήχη για την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ σε προηγούμενη έκθεσή του μιλούσε για μικρή ανάπτυξη, χωρίς να προσδιορίζει το ύψος της.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας, επισήμανε ότι οι άμεσες προοπτικές της οικονομίας φαίνονται θετικές. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η βελτίωση της οικονομίας προέρχεται κυρίως από την πλευρά της ζήτησης και όχι από την πλευρά της προσφοράς, και οφείλεται α) στην αύξηση της εξωτερικής ζήτησης για υπηρεσίες (τουρισμός-ναυτιλία) και β) στην αναστροφή της αρνητικής τάσης στην ιδιωτική κατανάλωση (βελτίωση προσδοκιών παρά το γεγονός ότι το διαθέσιμο εισόδημα δεν αυξήθηκε). Σύμφωνα με τον ίδιο η ανάπτυξη μπορεί να είναι και πάνω από 0,7% του ΑΕΠ το 2014.

Παρ’ ολ’ αυτά, ο κ. Βέττας αναφέρθηκε στο εύθραυστο της πορείας της ελληνικής οικονομίας και τόνισε πως το ουσιαστικότερο πρόβλημα δεν είναι η χαμηλή ζήτηση, αλλά η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Επεσήμανε μάλιστα ότι σταδιακά θα πρέπει να βελτιωθούν οι όροι χρηματοδότησης προς νέες παραγωγικές επενδύσεις και πως γρήγορα θα πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα των παλαιών επιχειρηματικών δανείων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός», ανέφερε ο κ. Βέττας, μιλώντας για ανάγκη της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και της βελτίωσης της λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα.

Ειδικότερα, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ κ. Άγγελος Τσακανίκας εκτίμησε ότι φέτος η ιδιωτική κατανάλωση θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί μεταξύ του 0,5% και του 1%, οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 2% έως 3%, θα έχουμε αύξηση των εισαγωγών κατά 2%, η ανεργία θα παραμείνει στο πολύ υψηλό επίπεδο του 26,7% και ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο -0,7%.

Τέλος, τα στελέχη του ΙΟΒΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσαν πως οι όποιες μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων θα πρέπει να αντισταθμιστούν από την ανάπτυξη της οικονομίας και από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Η Εκθεση

Στην έκθεση γίνεται εκτενείς αναφορά στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρεται, η πιο σημαντική προϋπόθεση για την είσοδο σε ένα κύκλο ανάκαμψης είναι να υπάρξει πέρα από κάθε αμφιβολία μια αποφασιστική στήριξη των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα μια τομή στη σχέση του δημόσιου τομέα και της επιχειρηματικότητας. 

«Κατά τα χρόνια της κρίσης, δεν έχει παρατηρηθεί συνολικά από την οικονομική πολιτική σαφήνεια ως προς το στόχο να εξέλθει η χώρα από την κρίση κυρίως μέσω του μετασχηματισμού της οικονομίας και των κανόνων που τη διέπουν. Όμως η ουσιαστική σύγκλιση με τις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες της ευρωζώνης προϋποθέτει ακριβώς αυτό. Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αποτελούσαν εδώ και δεκαετίες το ζητούμενο στην ελληνική οικονομία, άσχετα με το εάν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που για εξωγενείς λόγους επικράτησαν, έκρυβαν το μέγεθος του σταδιακά διογκούμενου προβλήματος από τη διολίσθηση της ανταγωνιστικότητας.

Παρά τα επιμέρους θετικά βήματα, θα είναι βαρύ σφάλμα να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια αναφορικά με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, της φορολογικής πολιτικής και του φορο-εισπρακτικού μηχανισμού, της απονομής δικαιοσύνης ή των συστημάτων εκπαίδευσης και υγείας. Μόνο η αποφασιστική πρόοδος σε αυτά τα μέτωπα θα επιτρέψει την εκδήλωση ενός ισχυρού επενδυτικού κύματος και θα καταστήσει την Ελλάδα πραγματικά ισχυρή οικονομία και ισότιμη στην ευρωπαϊκή ένωση».

«Η διαμόρφωση ενός κλίματος ασφαλούς προσέλκυσης αμέσων ξένων επενδύσεων. Οι πόροι αυτοί, αφενός θα καλύψουν την ανεπάρκεια των εγχωρίων αποταμιευτικών δυνατοτήτων και θα βοηθήσουν τη συγχρηματοδότηση από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αφετέρου με τη μεταφορά τεχνολογίας που θα επιφέρουν, θα διεγείρουν διαδικασίες ενδογενούς ανάπτυξης, μέσω της ενίσχυσης της συνολικής παραγωγικότητας, συμβάλλοντας περαιτέρω στη διατηρησιμότητα των ρυθμών ανόδου του ΑΕΠ».

Η ενέργεια και η εκπαίδευση

Το ΙΟΒΕ στέκεται ιδιαίτερα σε δυο τομείς: την ενέργεια και την εκπαίδευση. «Στο μέτωπο της ενέργειας, πρέπει να είναι σαφές ότι χωρίς μια σημαντική βελτίωση στη συνολική αποτελεσματικότητα της παραγωγής, δεν μπορεί να υπάρξει ο εξορθολογισμός του κόστους που είναι συνολικά απαραίτητος και για την υπόλοιπη οικονομία. Η ένταση του ανταγωνισμού, εντός βέβαια του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου, αποτελεί το κλειδί. Η προοπτική της ‘μικρής ΔΕΗ’ μπορεί να αποτελέσει καταλυτική εξέλιξη, όμως υπό τη σημαντική συνθήκη ότι θα υπάρξουν επενδύσεις σε αποτελεσματικές μορφές ενέργειας και ουσιαστικός ανταγωνισμός ανάμεσα στους παραγωγούς.

Η εκπαίδευση είναι επίσης ένας χώρος όπου σημαντικότατη προσπάθεια πρέπει να γίνει, αν η χώρα μας θέλει να επιτύχει μεσοπρόθεσμα μια θέση ανάμεσα στις περισσότερο αναπτυγμένες. Ενώ η επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο και η καινοτομία είναι πάντα κύριες συνθήκες για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, η χώρα μας υστερεί συστηματικά και σημαντικά σε όλα τα επίπεδα. Ειδικότερα στα πανεπιστήμια, η καθυστέρηση του μετασχηματισμού τους από κρατικά παραρτήματα σε ιδρύματα που θα χαράζουν ανεξάρτητες στρατηγικές και θα αξιολογούνται αυστηρά από την Πολιτεία για την επίδοσή τους, στο πλαίσιο και του νομοθετημένου αλλά μόνο εν μέρει εφαρμοζόμενου θεσμικού πλαισίου, έχει οδηγήσει σε συσσώρευση προβλημάτων. Συνολικά οι αποφασιστικές τομές στο χώρο της ενέργειας, της εκπαίδευσης αλλά και σε άλλους είναι προϋπόθεση για να τεθεί η ελληνική οικονομία σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης»

* Δείτε όλη την έκθεση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v