Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν έχουν απογραφεί ακόμα 133 φορείς του Δημοσίου

Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος, έχει απογραφεί το σύνολο των ΝΠΔΔ και 560 ΝΠΙΔ. Απομένει να απογραφούν 133 ΝΠΙΔ. Γιατί συνεχίζεται το "αντάρτικο" και το Δημόσιο δεν γνωρίζει τους μισθούς.

Δεν έχουν απογραφεί ακόμα 133 φορείς του Δημοσίου

Υπολείπονται 133 ΝΠΙΔ προκειμένου να ολοκληρωθεί η απογραφή των φορέων του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου- ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος, έχει απογραφεί το σύνολο των ΝΠΔΔ και 560 ΝΠΙΔ. Απομένει να απογραφούν 133 ΝΠΙΔ, μεταξύ των οποίων 16 ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης- Αποχέτευσης) και 51 Αναπτυξιακές Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε ό,τι αφορά στις ΔΕΥΑ διευκρινίστηκε ότι συνολικά υπάρχουν 129 ΔΕΥΑ και όπως διαβεβαίωσε το πρωί ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, θα απογραφούν άμεσα και οι υπόλοιπες 16. Όπως δε, σημειώθηκε, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για την κωλυσιεργία που έχει παρατηρηθεί.

Αναφορικά με τις αναπτυξιακές δημοτικές επιχειρήσεις, όπως επισημάνθηκε από τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο, κύριο επιχείρημά τους είναι ότι δεν επιχορηγούνται μέσω κρατικής χρηματοδότησης. Οπότε δεν θεωρούν ότι έχουν υποχρέωση απογραφής. Όμως, όπως σημείωσε, θα πρέπει να πεισθούν οι αναπτυξιακές ότι «δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται. Δεν είναι δυνατό να μην ξέρουμε τι γίνεται στο Δημόσιο».

Μπορεί οι αναπτυξιακές να είναι πολυμετοχικές, διευκρίνισε ο κ. Ντόλιος, αλλά άνω του 50% κατέχονται από τους δήμους. Άρα και μόνο γι αυτό πρέπει να απογραφούν και να είναι γνωστοί οι μισθοί τους. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Περιφέρεια χωρίς τις αναπτυξιακές. Οι αναπτυξιακές ζουν και επιβιώνουν από προγράμματα της ΕΕ. Όλες οι συμβάσεις ανανεώνονται χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης. Οπότε, κατέληξε, υπάρχει μόνο θέμα δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά στις ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις, σημειώθηκε ότι όλες οι επιχειρήσεις -πλην των κοινωφελών- εάν έχουν τρεις ζημιογόνες χρήσεις, πρέπει να κλείσουν. Από ενδεικτική έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών έχει διαπιστωθεί ότι έχουν κλείσει κάποιες αναπτυξιακές. Παρόλα αυτά, το υπουργείο εκτιμά ότι υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες παρά τις ζημιογόνες χρήσεις και παρότι έχουν καταναλώσει το κεφάλαιό τους, δεν έχουν κλείσει.

Οι δήμοι δεν έχουν προβεί στους σχετικούς ελέγχους, οπότε το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται να αναθέσει τον έλεγχο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Ντόλιος, όταν απευθύνονται οι επιχειρήσεις στην Αποκεντρωμένη για έγκριση, μπορεί κατά τον έλεγχο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ελέγχει οικονομικά τις παρελθούσες χρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v