Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ: Τι χρεώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξέδωσε τους πίνακες με τις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος από τους προμηθευτές. Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές. Αναλυτικοί πίνακες.

ΡΑΕ: Τι χρεώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος

Συγκριτικούς πίνακες με τις χρεώσεις για τετραμηνιαίους λογαριασμούς ηλεκτρικού των προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά, εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Οι πίνακες έχουν συνταχθεί με βάση τα δημοσιευμένα τιμολόγια.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που αναγράφονται στους επισυναπτόμενους πίνακες είναι ακριβή σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα τιμολόγια, συμπεριλαμβανομένων και των νέων τιμολογίων της ΔΕΗ που τίθενται σε ισχύ από τις 25 Ιουλίου 2014.

Τα προσφερόμενα τιμολόγια των προμηθευτών ενδέχεται να τροποποιηθούν στο μέλλον, και συνιστάται πάντα ο επανέλεγχος και η επιβεβαίωση της χρέωσης με τον εκάστοτε προμηθευτή.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές οφείλουν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα κάθε προμηθευτή προκειμένου να ενημερωθούν για τους ισχύοντες όρους προμήθειας, για τυχόν ρήτρες οι οποίες περιλαμβάνονται στις ισχύουσες χρεώσεις προμήθειας, καθώς και για τις επί μέρους εκπτωτικές πολιτικές που δύναται να προσφέρουν οι προμηθευτές (π.χ. έκπτωση παγίου, έκπτωση επί των ανταγωνιστικών χρεώσεων, απαλλαγή από την καταβολή εγγύησης), προκειμένου να σχηματίσουν μία πλήρη εικόνα επί των προσφερόμενων τιμολογίων.

Ειδικά για τις περιπτώσεις όπου οι προσφερόμενοι όροι προμήθειας περιλαμβάνουν ή δύναται να περιλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας, επιπλέον των σταθερών χρεώσεων που αποτυπώνονται με σαφήνεια στους τιμοκαταλόγους των εταιρειών, η ΡΑΕ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην προσεκτική και κατά το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωσή τους σχετικά με τους όρους αυτούς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιδράσουν στους λογαριασμούς κατανάλωσής τους.

Παραδείγματα τέτοιων ρητρών είναι:

(α) Ρήτρα Αναπροσαρμογής Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ).
(β) Ρήτρα Αναπροσαρμογής Λογαριασμών Προσαυξήσεων 2 και 3 (ΛΠ-2, ΛΠ-3).
(γ) Ρήτρα Μεταβατικού Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος (ΜΜΔΕΙ), κ.α.

 

* Τα τιμολόγια των προμηθευτών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v