Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κατάπαυση του πυρός» ψάχνουν Σαμαράς – Βενιζέλος

Επί τάπητος στο Μαξίμου προαπαιτούμενα, Επίτροπος, αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων και απολύσεις. Τι διχάζει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Πώς στήνεται η τακτική κυβερνητικής «απεμπλοκής». Οι ανησυχίες για μεταρρυθμιστικής «κόπωση».

«Κατάπαυση του πυρός» ψάχνουν Σαμαράς – Βενιζέλος

Να κλείσουν τις εκκρεμότητες και να χαράξουν την περαιτέρω στρατηγική της κυβέρνησης με χρονικό ορίζοντα τον κρίσιμο Σεπτέμβρη θα αναζητήσουν στη σημερινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στον απόηχο της σοβαρής ενδοκυβερνητικής κρίσης με πρωταγωνιστές τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και με αφορμή την αξιολόγηση και τις απολύσεις στο δημόσιο, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προς το παρόν τουλάχιστον δείχνουν ότι επιλέγουν το δρόμο της διεκπεραίωσης των άκρως απαραίτητων όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, με πολλά και σοβαρά ζητήματα να αναβάλλονται για αργότερα.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, το οποίο, ύστερα και από τις έντονες αντιδράσεις, αποφασίστηκε να μην κατατεθεί στο σύνολό του, παρά μόνο οι υποχρεωτικές από την τρόικα ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, μολονότι έτσι πάνε πίσω αρκετά επενδυτικά σχέδια τα οποία προωθούσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με τις αρρυθμίες να είναι πολλές και σοβαρές, και έντονη είναι η ανησυχία στην αγορά για το κατά πόσο θα προχωρήσουν τολμηρές τομές, όπως για παράδειγμα η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό και για το συγκεκριμένο ζήτημα εντάσσεται η ανταλλαγή πυρών μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και τον αριθμό των απολύσεων.

Συνεργάτες πάντως του κ. Μητσοτάκη υπενθύμιζαν χθες ότι το σχετικό νομοσχέδιο μπήκε σε δημόσια διαβούλευση στις 15 Ιανουαρίου, κατατέθηκε στη Βουλή στις 21 Φεβρουαρίου και ψηφίστηκε το Μάρτιο χωρίς η Χαριλάου Τρικούπη να έχει εκφράσει την παραμικρή ένσταση.

«Δεν έχουμε φετίχ με τις απολύσεις, όμως τον Ιούνιο του 2013 αναλάβαμε να υλοποιήσουμε αποφάσεις, στη διαπραγμάτευση μάλιστα για τις οποίες ούτε καν συμμετείχαμε», λένε οι ίδιες πηγές. Η συγκεκριμένη μέθοδος αξιολόγησης είναι μεταβατικό στάδιο, καθώς από τις αρχές του 2015 θα ισχύσει νέος τρόπος. Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν παράλογο το θέμα της αρνητικής ποσόστωσης του 15% και κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αναίτια επίθεση κατά του κ. Βενιζέλου, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα.

Την ίδια ώρα, πάντως, υπέρ των απολύσεων από τον δημόσιο τομέα τασσόταν ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά fm», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να ξεκινήσουν από συγγενείς, φίλους και πελάτες που διόρισαν οι πολιτικοί.

Από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Συγγρού διατηρούν χαμηλούς τόνους στην κόντρα, καλύπτουν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αποδίδουν την πράσινη «ανταρσία» σε παιχνίδια τακτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής.

Στη σημερινή συνάντηση τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αναμένεται να απασχολήσουν και άλλα σημαντικά ζητήματα. Ανάμεσά τους, τα προαπαιτούμενα που θα έρθουν τις επόμενες ώρες στη Βουλή προς ψήφιση για την δόση του ενός δισ. ευρώ και των 2,1 δισ. από τις επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, τα 133 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα οποία δεν έχουν προβεί σε απογραφή του προσωπικού τους (όπως έκανε γνωστό χθες ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος) και το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στη θέση του Επιτρόπου στην Ε.Ε.

Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι αυτά της Ντόρας Μπακογιάννη, του Κωστή Χατζηδάκη, του Δημήτρη Κούρκουλα, της Άννας Διαμαντοπούλου και της νυν Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επαναφέρει τα ζητήματα της μείωσης του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, της μείωσης ακόμη και διαγραφής παλαιών και νέων προστίμων, καθώς και την αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Θέματα στα οποία δεν δείχνει να διαφωνεί και το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο θα πρέπει να καμφθούν και οι αντιρρήσεις των δανειστών.

Τι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ κατάθεσε αντιπροσωπεία του κόμματος σε συνάντηση με τον Γκίκα Χαρδούβελη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v