Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρισοφιλοπούλου: Παράθυρο αλλαγών στην αξιολόγηση

Προτάσεις βελτίωσης του νόμου για την αξιολόγηση κατέθεσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εύη Χριστοφιλοπούλου. Εισηγείται δέσμευση «μη απολύσεων».

Χρισοφιλοπούλου: Παράθυρο αλλαγών στην αξιολόγηση

Σε προτάσεις βελτίωσης του νόμου για την αξιολόγηση και τροποποιήσεις στην εφαρμογή του προέβη η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Τις προτάσεις αυτές, η κ. Χριστοφιλοπούλου τις έκανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, χωρίς να διευκρινίσει εάν πρόκειται για προσωπικές τις απόψεις, ή για προθέσεις του υπουργείου. 

Μεταξύ αυτών, η προσθήκη διάταξης που θα ορίζει ότι κανείς υπάλληλος δεν θα απολυθεί βάσει της αξιολόγησης, ούτε θα υποστεί μισθολογικές κυρώσεις, αλλά και μέτρα βελτίωσης της απόδοσης των υπαλλήλων που εμπίπτουν στην κατηγορία του 15% με βαθμό κάτω του 6.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ το οποίο πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις για την αξιολόγηση, προτείνει να προστεθεί στη σχετική ρύθμιση ότι: «Κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο αξιολογητής πρέπει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης του υπαλλήλου, ιδίως για όσους θα εμπίπτουν στην κατηγορία του 15%, καθώς όπως είπε στόχος της αξιολόγησης είναι μόνο η βελτίωση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων. Πρότεινε δε, συγκεκριμένα προκαθορισμένα πεδία που θα συμπληρώνει ο αξιολογητής:

 Συμμετοχή σε συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ
 Επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές δια βίου μάθησης
 Ατομική καλλιέργεια ορισμένης δεξιότητας
 Βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, που άπτονται της εργασίας, της συμπεριφοράς κ.ο.κ.
 Προσωρινή αλλαγή αντικειμένου εργασίας
 Εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας
 Εκούσια μετάταξη σε διαφορετικό κλάδο με βάση τα προσόντα και τις ικανότητες του υπαλλήλου

Η κ.Χριστοφιλοπούλου, πρότεινε επίσης, να δοθεί διακριτική ευχέρεια στους Προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης να προβούν σε επιμερισμό ποσοστών είτε μέχρι το επίπεδο της Διεύθυνσης, είτε μέχρι το επίπεδο του Τμήματος, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας.

Η υφυπουργός εμφανίστηκε αντίθετη στο θέμα των πειθαρχικών διώξεων. Πρότεινε δε, την θέσπιση κινήτρων – αντικινήτρων. Για παράδειγμα, για να γίνει μετάταξη, απόσπαση ή μετάθεση να τθεί ως προϋπόθεση η συμμετοχή του υπαλλήλου στη διαδικασία της αξιολόγησης, ασχέτως της βαθμολογίας του. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και στην περίπτωση που κάποιος υπάλληλος επιθυμεί να καταλάβει θέση ευθύνης.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε και στο Σύστημα αξιολόγησης που πρέπει να εφαρμοστεί από το 2015 και κατέθεσε την πρόταση, να συγκροτηθεί ένας «οίκος αξιολόγησης» στα διεθνή πρότυπα, ως αυτοτελής μονάδα εντός του Συνηγόρου του Πολίτη. Ο συγκεκριμένος «οίκος» θα αξιολογεί τις δομές και τις υπηρεσιακές μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v