Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως από το ΣτΕ στο σχέδιο «Αθηνά» για τα πανεπιστήμια

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει το ΤΕΙ της Αθήνας αλλά και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό και παράνομο το σχέδιο Αθηνά και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο έγινε συγχώνευση Τμημάτων.

Πράσινο φως από το ΣτΕ στο σχέδιο «Αθηνά» για τα πανεπιστήμια

Την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας έλαβε το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πέρυσι με 36 προεδρικά διατάγματα επήλθαν καταργήσεις και συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και σε τμήματα διαφόρων Σχολών. 

Το Γ' τμήμα του ΣτΕ με την υπ αριθμόν 263/2014 απόφασή του έκρινε ότι η συγχώνευση, η κατάργηση, η μετονομασία Τμημάτων, κ.λπ. με Προεδρικά Διατάγματα, «βάσει των κριτηρίων του νόμου 4009/2011 και με απλή γνώμη της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και του συμβουλίου του κάθε Ιδρύματος, μετά από γνώμη της συγκλήτου», δεν αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος που προστατεύει την Παιδεία.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει το ΤΕΙ της Αθήνας ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό και παράνομο το σχέδιο Αθηνά, όπως και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα 95/2014 με το οποίο έγινε συγχώνευση Τμημάτων. Επίσης, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει και άλλα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Το Γ' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 263/2014 απόφασή του απέρριψε την κοινή προσφυγή του ΤΕΙ Αθήνας (και 6 καθηγητών του), της Επαγγελματικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων..

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v