Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς τα βρήκαν Σαμαράς - Βενιζέλος

Το πράσινο φως για τα προαπαιτούμενα, οι διορθωτικές κινήσεις στην αξιολόγηση και η βούληση για μείωση της φορολογίας. Μήνυμα σταθερότητας στέλνει η κυβέρνηση. Προχωρά το πολυνομοσχέδιο.

Πώς τα βρήκαν Σαμαράς - Βενιζέλος

Δύο μηνύματα, ένα προς το εξωτερικό και ένα προς το εσωτερικό της χώρας, αποφάσισαν να στείλουν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Προς τους εταίρους ότι η χώρα μας θα συνεχίσει αταλάντευτη να τηρεί τις δεσμεύσεις της, χωρίς να παρεκκλίνει στο ελάχιστο από τους στόχους της, και προς τους πολίτες ότι το μήνυμα της πρόσφατης κάλπης έχει ληφθεί και η εφαρμοζόμενη πολιτική θα διέπεται από κοινωνική ευαισθησία και με γνώμονα τα καθημερινά προβλήματα.

Το ζήτημα είναι να βρεθούν οι ισορροπίες ώστε αυτά τα δύο να μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα, χωρίς το ένα να αναιρεί το άλλο. Και το συγκεκριμένο είναι το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει το επόμενο κρίσιμο διάστημα η συγκυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στη σκιά της έντονης αντιπαράθεσης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της αξιολόγησης, αποφάσισαν να ρίξουν τους τόνους και να διαβεβαιώσουν άπαντες ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και ισχυρή.

Αυτό το μήνυμα, άλλωστε, θέλησε να περάσει ο Αντώνης Σαμαράς και με την παρέμβασή του στη Βουλή λίγο αργότερα, όταν φάνηκε αισιόδοξος πως οι 180 βουλευτές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα βρεθούν και ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, το 2016.

Για την αξιολόγηση, οριστική απόφαση δεν ελήφθη. Συμφωνήθηκε να γίνει και νέα συνάντηση, παρουσία και του αρμόδιου υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου και θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, θα υπάρξουν συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις, ενώ θα καταστεί σαφές ότι αξιολόγηση δεν σημαίνει απολύσεις. Μία από τις σκέψεις που εκφράστηκαν είναι η αρνητική αξιολόγηση με την οποία θα πρέπει να βαθμολογηθεί το 15% των δημοσίων υπαλλήλων να μην επιμερίζεται ανά τμήμα και υπηρεσία, αλλά ευρύτερα ανά διεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συζήτησαν τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 8 Αυγούστου, όταν θα ολοκληρώσει τις εργασίες του το δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής. Το νομοσχέδιο για τα δάση ήδη βρίσκεται στην Επιτροπή της Βουλής, ενώ τα υπόλοιπα θα συμπεριλαμβάνονται -μαζί με τις διατάξεις για τη χάραξη του αιγιαλού- στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα έρθει πιθανόν σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο. Μάλλον δεν θα βρίσκεται σε αυτό το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, καθώς, με βάση κοινοβουλευτικές πηγές, για την ψήφισή του απαιτείται η ολομέλεια της Βουλής, η οποία ξεκινά τις εργασίες της τον Οκτώβριο.

Το Μαξίμου και το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνουν να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα για την ψήφιση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων. Εξάλλου έχουν και την ασφάλεια της δυνατότητας αντικατάστασης τυχόν... επικίνδυνων βουλευτών τους.

Ταύτιση απόψεων υπήρξε και στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας, κατ' αρχάς σε καυτά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και στην αύξηση των δόσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

Πρόκειται για θέματα που ζητούν επιτακτικά τόσο οι γαλάζιοι όσο και οι πράσινοι βουλευτές. Μόνο τις τελευταίες ώρες δημοσιοποιήθηκαν οι προτάσεις που έθεσε υπ' όψιν του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ προχθές το βράδυ, ενώ χθες το μεσημέρι έξι βουλευτές της Ν.Δ. (από το καραμανλικό στρατόπεδο) κατέθεσαν μία ακόμα ερώτηση προς τον υπουργό, με αντικείμενο τη μείωση της φορολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v