Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή... τάσης στην αγορά ενέργειας

Ενδείξεις ότι ανακόπτεται η έντονη πτωτική πορεία στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν τα στοιχεία εξαμήνου του ΑΔΜΗΕ. Η συνολική ζήτηση μειώθηκε κατά 1,6% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2013, ενώ δύο μήνες καταγράφηκε έστω και οριακή αύξηση.

Αλλαγή... τάσης στην αγορά ενέργειας

Σημάδια σταθεροποίησης δείχνουν οι τάσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από μία πενταετία υψηλών ποσοστών μείωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, η συνολική ζήτηση ήταν μειωμένη κατά 1,6% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2013, όταν την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους το ποσοστό της πτώσης ήταν 3,5%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επί δύο μήνες το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε έστω και μικρή αύξηση της συνολικής ζήτησης, έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2013, ενώ το ίδιο ίσχυσε και για τη ζήτηση στο δίκτυο, στο οποίο είναι συνδεδεμένοι οι οικιακοί και οι μικροί επαγγελματικοί καταναλωτές.

Το ποσοστό της μείωσης για το α' εξάμηνο του 2014 θα πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα ότι την ίδια περίοδο καταγράφεται μεγάλη πτώση της ζήτησης από τα ορυχεία της ΔΕΗ (-12,4%), αλλά και αύξηση 1,6% της ζήτησης από τους καταναλωτές στην υψηλή τάση (μεταλλουργίες, χαλυβουργίες, τσιμέντα, διυλιστήρια).

Σε ό,τι αφορά όμως τη ζήτηση που καταγράφεται στο σύστημα (παραγωγή στην υψηλή τάση), συνεχίζεται και το 2014 η πτώση, έστω και με μικρότερους ρυθμούς από ό,τι το 2013. Το ποσοστό της που ανέρχεται σε -3,8% (-7,4% το α' εξάμηνο του 2013) έχει να κάνει με την αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο (μέση και χαμηλή τάση), αλλά και με τις αυξημένες εισαγωγές που έγιναν την ίδια περίοδο λόγω ευκαιριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το α΄ εξάμηνο του 2014 οι καθαρές εισαγωγές από τις διασυνδέσεις (Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Τουρκία) ανήλθαν σε 3.276.000 μεγαβατώρες έναντι μόνο 672 το α΄ εξάμηνο του 2013. Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, η μείωση της κατανάλωσης στις γειτονικές χώρες και κυρίως στη Βουλγαρία έχει δημιουργήσει περίσσεια στην παραγωγή και έχει πιέσει προς τα κάτω τις τιμές.

Η παραγωγή

Τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται στα στοιχεία που αφορούν την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή το πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν μειωμένη κατά 12% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2013, ενώ τον Ιούνιο έτρεχε με -15,9%.

Το μεγάλο ποσοστό υποχώρησης προέρχεται κυρίως από τη μείωση της παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του ρυθμιστικού πλαισίου, που δεν επιτρέπει την ανάκτηση του κόστους καυσίμου. Έτσι, ενώ η παραγωγή λιγνιτικών μονάδων ήταν αυξημένη 7%, του φυσικού αερίου μειώθηκε 36%. Μόνο η παραγωγή από ΑΠΕ εμφανίζει θετικό πρόσημο 5%.

Τέλος, από τα στοιχεία παραγωγής ανά συμμετέχοντα, προκύπτει ότι το πρώτο εξάμηνο, στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής (συμβατικές μονάδες και υδροηλεκτρικά, χωρίς τις ΑΠΕ) το 90% προέρχεται από μονάδες της ΔΕΗ και μόνο το 10% από τις μονάδες των ανεξάρτητων παραγωγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v