Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Εντείνονται τα αιτήματα για το «πορτογαλικό μοντέλο»

Χρηματιστηριακοί και επιχειρηματικοί κύκλοι επιμένουν πως μια αλλαγή στον αναβαλλόμενο φόρο θα βγάλει τις τράπεζες από τις περιπέτειες των stress tests. Γιατί θα ανοίξει δρόμους στο θέμα των «κόκκινων δανείων». Πώς θα επηρεάσει τις μετοχές.

Τράπεζες: Εντείνονται τα αιτήματα για το «πορτογαλικό μοντέλο»

Χρηματιστηριακοί κύκλοι και στελέχη επιχειρήσεων επιμένουν στο αίτημά τους για την υιοθέτηση του πορτογαλικού μοντέλου στο ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας και από τις ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι ένας συνολικότερος καταλύτης για τη μελλοντική πορεία της εγχώριας οικονομίας.

Για τη συγκεκριμένη πρόταση, που ανέδειξε προ ημερών το Euro2day.gr, κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως «βρίσκεται υπό διαβούλευση» και δεν αναμένεται να έχουμε νεότερα μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, εντείνονται τα αιτήματα παραγόντων της αγοράς προς την υλοποίησή της.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες υποστηρίζουν πως αν υιοθετηθεί το μέτρο οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου και αυτό σε μια περίοδο όπου και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπουν ταυτόχρονα σε ανάλογη διαδικασία.

«Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ξένοι θα δείξουν την ίδια απλοχεριά που έδειξαν τη φετινή άνοιξη, γεμίζοντας τα ταμεία των ελληνικών τραπεζών με 8,3 δισ. ευρώ» ειπώθηκε από παράγοντα της χρηματιστηριακής αγοράς, ο οποίος συμπλήρωσε: «Όσο και αν τα ποσά αναμένονται σαφώς μικρότερα, όσο και αν οι τράπεζες έχουν κάποια εναλλακτικά σενάρια άμυνας όπως π.χ. πώληση περισσότερων περιουσιακών τους στοιχείων, η ουσία είναι ότι μια γρήγορη υιοθέτηση της νέας πρότασης για την αναβαλλόμενη φορολογία θα ανέβαζε τις τιμές των ελληνικών μετοχών, θα απομάκρυνε τον κίνδυνο κάλυψης του συγκεκριμένου ποσού από το ΤΧΣ και τέλος θα άφηνε περιθώρια στις τράπεζες για αμεσότερη και ουσιαστικότερη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων».

Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων από την πλευρά τους δεν θα ήθελαν να σκέφτονται το σενάριο κάλυψης αυτού του ποσού από το ΤΧΣ και μάλιστα η Alpha Bank δήλωσε πρόσφατα πως η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία, επισπεύδοντας την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών. «Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στις τράπεζες να επικεντρώσουν περισσότερο την προσοχή τους στην κατ' εξοχήν τραπεζική τους δραστηριότητα, με αποτελεσματική υλοποίηση των εγκριθέντων επιχειρηματικών τους προγραμμάτων για την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους και για την αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Θα συμβάλει στην επίσπευση της ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας και στην αύξηση της απασχόλησης, ταυτόχρονα με τη μεγιστοποίηση της αξίας των συμμετοχών του ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα που πράγματι θα ανακτηθεί», υποστήριξε χαρακτηριστικά η τράπεζα.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, δύο είναι τα βασικά αιτήματα προς τις τράπεζες και την κυβέρνηση.

Πρώτον, να μπορούν να χρηματοδοτούνται απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν στην παραγωγή και thn προώθηση διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων (αύξηση εξαγωγών ή υποκατάσταση εισαγωγών).
Και δεύτερον, να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το ζήτημα των κόκκινων δανείων και να προκύψουν τα απαιτούμενα -άμεσα ή έμμεσα- «κουρέματα» σε βιώσιμες επιχειρήσεις που διαθέτουν «συνεργάσιμους» επιχειρηματίες (που θα βάλουν και αυτοί ή τρίτοι μέτοχοι το χέρι στην τσέπη).

Υψηλόβαθμο στέλεχος επιχείρησης δήλωσε στο Euro2day.gr: «Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα. Θέλουμε -αν μη τι άλλο- να κουρευτούν οι υπέρμετροι τόκοι που μας φόρτωσαν οι τράπεζες την περίοδο της κρίσης. Όταν ξέσπασε η κρίση, οι τράπεζες αντί να προχωρήσουν σε ριζικές λύσεις, απλώς επέλεξαν να επιμηκύνουν τα δάνεια και να αυξήσουν τα επιτόκια σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε -λόγω της κατάστασης- επιτόκια 3% και 4% και είδαμε να επιβαρυνόμαστε με 7% και με 8%. Σε κάποιες άλλες εταιρείες μαζί με τις υπερημερείες, το συνολικό κόστος ξεπέρασε το 10%».

Προς την ίδια κατεύθυνση και οι απόψεις άλλου στελέχους εισηγμένης που θεωρεί πως για τις υγιείς επιχειρήσεις που έχουν σοβαρούς επιχειρηματίες τα κουρέματα κόκκινων δανείων αποτελούν μονόδρομο. Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει: «Ο Ευριπίδης είχε πει πως το μέλλον θα δώσει μόνο του τις απαντήσεις, χωρίς καν να χρειάζεται τις ερωτήσεις. Η ανάγκη για επιλεγμένα κουρέματα δανείων είναι προφανής».

Δείτε πώς σχολίασε το θέμα στην Κύπρο -που παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα με εμάς- ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου: Δεν μπορεί, είπε, ένα δάνειο με 6%-7% να μην εξυπηρετείται και όταν η τράπεζα αυξήσει το επιτόκιο στο 12%, 13%, 14% να αναμένει κανείς ότι αυτό θα εξοφληθεί...

Το μόνο βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση έχει κατανοήσει πλήρως πως χωρίς τις απαραίτητες παρεμβάσεις στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις -που αποτελούν μεγάλο ποσοστό της συνολικής οικονομίας- δεν μπορούν να έρθουν μαζικά επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, ούτε και μπορεί να πάρει δυνατά μπροστά η πραγματική οικονομία. Γι' αυτό άλλωστε και έχει επιταχύνει τις διαδικασίες, προκειμένου μέσα στο προσεχές φθινόπωρο να έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v