Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλοκαιρινές κόντρες κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τους 180

Σηκώνει το γάντι η αντιπολίτευση για την εκλογή προέδρου. Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Τσίπρας. Σκληρή απάντηση από την κυβερνητική εκπρόσωπο. Παρέμβαση και από Βενιζέλο. Η στρατηγική Σαμαρά και η «αριθμητική» της Βουλής.

Καλοκαιρινές κόντρες κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τους 180
Η δυνατότητα της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές έγινε το αντικείμενο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρωθυπουργό και αμφισβήτησε ευθέως τα περιθώρια επιτυχίας του εγχειρήματος.

«Ιδού η Ρόδος. Αν είναι τόσο σίγουρος ότι τους έχει, ας μην περιμένει τον Φλεβάρη. Ωστόσο, όταν αρνείσαι να ανοίξεις τη Βουλή στο αίτημα 139 βουλευτών για την υπόθεση της ΔΕΗ, χωρίς να διστάζεις να παραβιάσεις το ίδιο το Σύνταγμα, μόνο και μόνο επειδή θα χάσεις τη δεδηλωμένη, είναι αστείο να επικαλείσαι ότι έχεις εξασφαλίσει 180 για την προεδρική εκλογή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κανένα σοβαρό πρόσωπο που να θέλει να παριστάνει τον σύγχρονο Τσιριμώκο», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που χαρακτήρισε από την Κόρινθο «όνειρα θερινής νυκτός τους ισχυρισμούς του κ. Σαμαρά ότι μπορεί να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη... σήκωσε το γάντι δηλώνοντας πως "είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να «γιορτάσει» με τον δικό του τυχοδιωκτικό τρόπο τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας.

"Έτσι, στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - και προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των... «υπερμάχων του κοινοβουλευτισμού» στους 139 – δεν διστάζει να συναθροίσει και τις ψήφους των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αναζητώντας τις ακόμη και... στις φυλακές Κορυδαλλού".

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και ο Ε. Βενιζέλος. Σε συνέντευξη στο Έθνος υπογράμμισε πως «θεμελιώδης προϋπόθεση για τον οδικό χάρτη οριστικής εξόδου από την κρίση είναι τώρα να σεβαστούμε και να αξιοποιήσουμε το μήνυμα αυτό που συνεπάγεται πρώτα απ' όλα σεβασμό των θεσμών, με κορυφαίο τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι η διδάσκει πως η ιστορία διδάσκει πως όσες φορές έγινε το θέμα αυτό αντικείμενο κομματικής αντιδικίας «δεν οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα».

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του επιχειρεί να αλλάξει την κυβερνητική ατζέντα μετά τις ενδοκυβερνητικές αναταράξεις του προηγούμενου διαστήματος.

Η κυβέρνηση ξεκινά με τη βάση των 155 βουλευτών, δηλαδή τους 125 της ΝΔ, τους 27 του ΠΑΣΟΚ, τους Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη, οι οποίοι τυπικά είναι ανεξάρτητοι, αλλά ουσιαστικά ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τον Δημήτρη Μπριάνη, ο οποίος, ως πρώτος επιλαχών, θα πάρει τη θέση του Νίκου Σταυρογιάννη (νέου Δημάρχου Λαμίας που είχε ανεξαρτητοποιηθεί από τη ΝΔ).

Από εκεί και πέρα, λογικά συντεταγμένα θα πουν "όχι" ο ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), η Χρυσή Αυγή (16) και ΚΚΕ (12). Οι υπόλοιπες 25 ψήφοι που λείπουν θα αναζητηθούν από τη ΔΗΜΑΡ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Κομβικό σημείο αποτελεί η στάση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος πρόσφατα συνέδεσε την προεδρική εκλογή "με τον κατάλληλο πολιτικό χρόνο και το πολιτικό κλίμα της εποχής". Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΜΑΡ έχει 11 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ 13. Ο Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του θα προσπαθήσει να προκαλέσει εκλογές, ωστόσο ο φόβος να επαναληφθούν "ανταρσίες" του παρελθόντος από βουλευτές του δεν εκλείπει.

Καθοριστικός προφανώς θα είναι και ο ρόλος των 22 εναπομεινάντων ανεξαρτήτων βουλευτών, από τους οποίους έξι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (Βουδούρης, Μουτσινάς, Παραστατίδης, Τζάκρη, Μπόλαρης, Ανδρουλάκης) τέσσερις από τη ΝΔ (Κασαπίδης, Κακλαμάνης, Πολύδωρας, Νικολόπουλος), έξι από τους ΑΝΕΛ (Κουράκος, Νταβρής, Γιαταγάνα, Γιοβανόπουλος, Ιατρίδη και Καπερνάρος), τρεις από τη ΔΗΜΑΡ (Οικονόμου, Μάρκου και Ψαριανός), δύο από τη Χρυσή Αυγή (Αλεξόπουλος και Μπούκουρας) και ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ (Τατσόπουλος).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v