Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πνίγεται» από 40.000 εφάπαξ το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίου

Το Ταμείο δεν αντέχει τους ρυθμούς εξόδου από το Δημόσιο και τις πληρωμές των εφάπαξ επειδή τα μόνα έσοδά του είναι περίπου 310 εκ., τονίζει ο διευθυντής του, Ν. Καλάκος. Μπορεί να "καλύψει" 8.000-10.000 αιτήσεις το χρόνο αλλά φέτος έχουν ήδη κατατεθεί άνω των 40.000.

«Πνίγεται» από 40.000 εφάπαξ το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίου

Συναγερμό για την κατάσταση του ταμείου πρόνοιας του Δημοσίου σημαίνει με δήλωση του στο MEGA ο διευθυντής του Νίκος Καλάκος.

Οπως τονίζει ότι το ταμείο δεν αντέχει τους ρυθμούς εξόδου από το Δημόσιο και τις πληρωμές των εφάπαξ επειδή τα μόνα έσοδά του είναι περίπου 310 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και αρκούν για περιορισμένο αριθμό πληρωμών εφάπαξ, δηλαδή 8.000 με 10.000 το χρόνο.

Την ίδια στιγμή όμως οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 40.000 αιτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής διεύθυνσης του Ταμείου ενώ πέρυσι από τον Ιανουάριο μέχρι τις 24 Ιουλίου είχαν κατατεθεί 7.200 αιτήσεις, φέτος από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 24 Ιουλίου κατατέθηκαν 10.800 αιτήσεις.

Το ταμείο εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί η κατάθεση αιτήσεων με τον ίδιο ρυθμό και τους επόμενους μήνες τότε οι συνταξιοδοτήσεις μόνο στον στενό δημόσιο τομέα θα πλησιάσουν φέτος στο σύνολο της χρονιάς τις 20.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τον Ιούλιο κατατέθηκαν 1.161 αιτήσεις φέτος τον ίδιο μήνα 3.762 αιτήσεις.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του ταμείου η κατάσταση είναι εκρηκτική: Το ταμείο χάνει έσοδα από τις απώλειες ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, ταυτόχρονα πρέπει να πληρώσει 40.000 εφάπαξ, ενώ το γενικό λογιστήριο του κράτους πρέπει να πληρώσει δεκάδες χιλιάδες νέες συντάξεις.

Να σημειωθεί ότι από το 2011 και μετά όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ασφαλίζονται πλέον στο δημόσιο αλλά στο ΙΚΑ με συνέπεια το Ταμείο να μην έχει νέα έσοδα, ενώ με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν πρέπει να έχει ούτε 1 ευρώ έλλειμμα άρα εκ του νόμου είναι υποχρεωμένο να πληρώνει τα εφάπαξ μόνο με βάση τα ετήσια έσοδα του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v