Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα σώσετε τις καταθέσεις σας από κατασχέσεις

Από αύριο οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το μπλοκάρισμα κατασχέσεων καταθέσεων έως 1.500 ευρώ. Ποιοι τραπεζικοί λογαριασμοί προστατεύονται. Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις.

Πώς θα σώσετε τις καταθέσεις σας από κατασχέσεις

Τον κίνδυνο κατάσχεσης για καταθέσεις πάσης φύσεως έως 1.500 ευρώ μπορούν να αποκρούουν με ηλεκτρονικό τρόπο από αύριο όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ή δεν αποκλείεται να αποκτήσουν σύντομα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Ο νόμος ορίζει ότι προστατεύονται από κατασχέσεις έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τα πρώτα 1.500 ευρώ μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά αλλά και καταθέσεις πάσης φύσεως έως 1.500 ευρώ.

Προτεραιότητα όμως έχουν κατ' αποκλειστικότητα λογαριασμοί μισθοδοσίας (συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων), γεγονός που σημαίνει πως αν υπάρχει λογαριασμός μισθοδοσίας σε τράπεζα, αυτός και μόνο θα είναι ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ.

Αν δεν υπάρχει λογαριασμός μισθοδοσίας, τότε το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ ισχύει για έναν οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.

Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Τaxisnet, στην οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο θέλουν να προστατεύσουν από κατασχέσεις αναμένεται να ενεργοποιηθεί αύριο.

Η εφαρμογή θα είναι απλή και ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να δηλώσει τίποτα περισσότερο από το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού, καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο αυτός τηρείται.

Νωρίτερα, οφείλει να έχει εξασφαλίσει ότι το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρεί τον λογαριασμό που θέλει να προστατεύσει έχει ήδη συσχετισμένο τον ΑΦΜ του με τον λογαριασμό ΙΒΑΝ που ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος προτίθεται να δηλώσει στην ειδική εφαρμογή του taxisnet.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΓΓΔΕ Κ. Σαβαΐδου «κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ».

Διευκρινίζει επίσης ότι στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση.

Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, ακολουθούν τρία βήματα έως την ενεργοποίηση του ακατάσχετου των 1.500 ευρώ.

1. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

2. Οι τράπεζες τσεκάρουν αν ο ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί, αν αυτός είναι κλειστός ή αν υπάρχει άλλος λογαριασμός πέραν αυτού για τον οποίο υφίσταται το αίτημα προστασίας από κατασχέσεις στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή ασφαλιστικά βοηθήματα. Απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το αίτημα.

3. Ο φορολογούμενος ενημερώνεται με μήνυμα μέσω της ειδικής εφαρμογής στην οποία θα υποβάλει την αίτηση, για το αν ενεργοποιήθηκε το τείχος προστασίας των 1.500 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v