Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για πιστωτικές κάρτες λόγω... φορολογίας

Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνεται η έκδοση πιστωτικών καρτών. Ποιες δυνατότητες προσφέρουν οι τράπεζες για πληρωμή φόρων σε περισσότερες δόσεις. Στα 800 εκατ. ευρώ υπολογίζουν οι τραπεζίτες τις πληρωμές στην εφορία μέσω καρτών!

Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για πιστωτικές κάρτες λόγω... φορολογίας

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα να δεχθεί τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών, οι Έλληνες καταφεύγουν με ρυθμούς... έκπληξη στις εκδόσεις πιστωτικών καρτών, προκειμένου να αποπληρώσουν τους φόρους αξιοποιώντας τα προνόμια, τα οποία δίνουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr φέτος αναμένεται να πληρωθούν φόροι (εισοδήματος, ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας) ύψους 800 εκατ. ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών έναντι 500 εκατ. ευρώ το 2013.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι «το δίμηνο Ιούνιος - Ιούλιος σημειώθηκε αύξηση αιτήσεων για έκδοση πιστωτικής κάρτας κατά 20% στο σύνολο της αγοράς» και προσθέτουν πως «η αιτιολογία για την έκδοση της κάρτας, από την πλευρά των πελατών, είναι για αποπληρωμή των χρεών προς την εφορία».

Δέλεαρ για την έκδοση πιστωτικής κάρτας, με στόχο την εξόφληση της εφορίας, όπως εξηγούν στο Euro2day.gr οι ίδιες πηγές, είναι τα προνόμια που προσφέρουν οι τράπεζες στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Όποιος, λοιπόν, πληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις μέσω πιστωτικής κάρτας μπορεί να το κάνει σε 9 άτοκες δόσεις, αν και φέτος ορισμένες τράπεζες ανέβασαν τον αριθμό των δόσεων σε 12, με ταυτόχρονη έκπτωση 1,5%.

Εναλλακτικά, από τις τράπεζες δίνεται η δυνατότητα πληρωμής σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, κάθε μία εκ των οποίων μπορεί να σπάσει σε εννέα υποδόσεις. Σημειώνεται ότι οι νέες κάρτες που εκδίδονται έχουν, σε σχέση με το παρελθόν (προ κρίσης) χαμηλότερο πιστωτικό όριο, το οποίο ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 2.500-3.000 ευρώ.

Ναι μεν, αλλά...

Μπορεί, όμως, τα εγκριτικά τμήματα των ελληνικών τραπεζών να έχουν πάρει φωτιά το τελευταίο δίμηνο για να εκδώσουν κάρτες με στόχο την πληρωμή των χρεών προς την εφορία και εν μέρει οι διοικήσεις να είναι ικανοποιημένες καθώς εν μέσω κρίσης «ζωντανεύει ένα από τα πλέον πεθαμένα τραπεζικά προϊόντα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ωστόσο το θέμα προκαλεί και προβληματισμό.

«Η αύξηση σε σχέση με πέρσι καταδεικνύει μεν ότι οι Έλληνες άρχισαν να μην φοβούνται πλέον τον τραπεζικό δανεισμό, ωστόσο την ίδια στιγμή αποτυπώνει την έλλειψη λίπους στα οικογενειακά εισοδήματα», αναφέρει στέλεχος τράπεζας. Μάλιστα, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι το εισόδημα δεν αρκεί για την κάλυψη των υπέρογκων φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ δεν διαφαίνεται καμία δυνατότητα αποταμίευσης...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v