Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Τι εμποδίζει την εξωστρέφεια των μικρομεσαίων

Σαφής είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος το πρώτο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας. Πρωτοστατούν στη νέα τάση οι μεγάλες εταιρείες. Ποια εμπόδια επικαλούνται οι μικρομεσαίοι για τις δυσκολίες να κάνουν εξαγωγές.

Εθνική: Τι εμποδίζει την εξωστρέφεια των μικρομεσαίων

Το επιχειρηματικό κλίμα συνέχισε να βελτιώνεται στο πρώτο εξάμηνο του 2014 σύμφωνα με έρευνα συγκυρίας που πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το επιχειρηματικό κλίμα σημειώνει αύξηση 13 μονάδων έναντι του β’ εξαμήνου του 2013 και 37 μονάδων έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2012. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που οι θετικές προσδοκίες είναι οριακά υψηλότερες από τις αρνητικές. 

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος είναι εντονότερη στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματός μας, καθώς η πλειοψηφία των μικρότερων ΜμΕ παραμένει σε φάση επιβίωσης.

Βέβαια σημαντικό εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα ρευστότητας, όπου η πίεση αυξάνεται κυρίως από την ταχύτερη πληρωμή των προμηθευτών. Ωστόσο, οι συνθήκες ρευστότητας στο πρώτο εξάμηνο του 2014 παραμένουν καλύτερες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς δραστηριότητας, σημειώνεται:

* Καλύτερες προσδοκίες στον τομέα των ΜμΕ παρουσιάζει η βιομηχανία, με τους κλάδους τροφίμων και χημικών να ξεχωρίζουν θετικά.

* Οι μικρομεσαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών επίσης παρουσιάζουν ανοδική ζήτηση (κυρίως τουρισμός και μεταφορές), ενώ είναι και ο κλάδος με την εντονότερη βελτίωση στον δείκτη εμπιστοσύνης το προηγούμενο εξάμηνο.

* Οι χρηματοοικονομικές αδυναμίες (κυρίως ζημιογόνα αποτελέσματα και υπερδανεισμός) επιβαρύνουν τις εμπορικές ΜμΕ και δεν τους επιτρέπουν να εκμεταλλευτούν τις βελτιωμένες συνθήκες ζήτησης.

* Πιο αδύναμος συνεχίζει να εμφανίζεται ο κλάδος των κατασκευών, παραμένοντας ο μόνος με εκτιμώμενη πτώση ζήτησης το επόμενο εξάμηνο.

* Οι ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη υπερισχύουν με ισχυρότερη αντοχή, καλύτερη κερδοφορία και μικρότερο πρόβλημα ρευστότητας συγκριτικά με εκείνες της Αθήνας και της επαρχίας. Η επαρχία εμφανίζει πιο αδύναμη συνολικά εικόνα σε σχέση με τις δύο μεγάλες πόλεις, ωστόσο σημειώνει την εντονότερη βελτίωση σε όρους εξωστρέφειας την τελευταία διετία. 

Η εικόνα στο μέτωπο των εξαγωγών

Όπως διαπιστώνει η έρευνα συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας, αν και ο βαθμός εξωστρέφειας των ΜμΕ αυξήθηκε οριακά την τελευταία πενταετία (9% του κύκλου εργασιών, από 8% το 2008), το επίπεδο εξαγωγών της μέσης ΜμΕ μειώθηκε την τελευταία πενταετία - δείχνοντας έτσι την παρουσία εμποδίων στο να αναχθούν οι εξαγωγές σε μοχλό ανάκαμψης της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, μόλις το 1/3 των εξαγωγικών ΜμΕ έχει προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού εξωστρέφειας, ενώ υπήρξε και ένα 15% που μείωσε το ποσοστό των πωλήσεων που έκανε στο εξωτερικό.

Θετικά ξεχωρίζουν οι βιομηχανίες τροφίμων και χημικών, ο τουρισμός και οι μεταφορές, όπου η αύξηση εξωστρέφειας μετρίασε ή και αντιστάθμισε την πτωτική πορεία της εγχώριας ζήτησης.

Από την άλλη πλευρά, εντυπωσιακή είναι η εξαγωγική συμπεριφορά των ΜμΕ της επαρχίας, οι οποίες αύξησαν σημαντικά την εξωστρέφειά τους την τελευταία διετία (με τις εξαγωγικές ΜμΕ να εξάγουν 44% των πωλήσεων το 2014, από 24% το 2012), ακολουθώντας στοχευμένες στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν την εγχώρια χαμηλή ζήτηση. Αντίθετα, οι ΜμΕ στις δύο μεγάλες πόλεις μείωσαν την εξωστρέφειά τους το αντίστοιχο διάστημα, καθώς ως βασικό κίνητρο εξαγωγών είναι η ευκαιρία επέκτασης.

Η αδύναμη σχετικά εξαγωγική συμπεριφορά των ΜμΕ, σημειώνουν οι ερευνητές, δείχνει ότι η σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους που επιτεύχθηκε από τη μείωση του κόστους εργασίας κατά 50% την τελευταία πενταετία δεν αρκεί για να αναδειχθούν οι εξαγωγές σε κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, οι ΜμΕ δηλώνουν ότι για να μεταφραστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους σε αύξηση των εξαγωγών απαιτείται να αρθούν σημαντικές διαρθρωτικές αδυναμίες κυρίως σε όρους: (i) θεσμικών αγκυλώσεων, με βασικότερες την υψηλή γραφειοκρατία και τις δυσλειτουργίες των τελωνείων, (ii) χαμηλής πρόσβασης σε ειδικές χρηματοδοτήσεις εξαγωγών (όπως προχρηματοδότηση παραγγελιών και παροχή εγγυοδοσίας για τη διενέργεια εμπορικών συναλλαγών) και (iii) αδυναμιών στο δίκτυο προώθησης και στις υποδομές μεταφορών.

* Δείτε όλη την έρευνα στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v