Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στενό «pressing» από Ρωσία, Κίνα στην Κούβα

Την σύσφιξη των οικονομικών δεσμών με την Κούβα επιδίωξαν Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Ζινπίννγκ κατά την διάρκεια ξεχωριστών επισκέψεων. Οι συμφωνίες και οι στρατηγικές επιδιώξεις των δυο ηγετών. Οι τομείς ενδιαφέροντος.

Στενό «pressing» από Ρωσία, Κίνα στην Κούβα
Πεκίνο και Μόσχα ανακαλύπτουν πάλι την Αβάνα. Στόχος τους το κέρδος, αλλά και η αύξηση της πολιτικής επιρροής στην περιοχή. Η Ρωσία επιδιώκει μέσω της συμμαχίας με την Αβάνα να ανησυχήσει τους Αμερικανούς. Για τους Κινέζους, το κρίσιμο είναι οι μεταφορές και η εξασφάλιση λιμανιών, τα οποία θα τους προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ. Γι'αυτό άλλωστε τον Ιούλιο, τα "αφεντικά" της Μόσχας και του Πεκίνου βρέθηκαν στην Αβάνα.

Την Κούβα επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίννγκ. Στην Αβάνα πραγματοποιήθηκε κοινό υπουργικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου επαναβεβαιώθηκαν οι στενές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Κινέζος Πρόεδρος συναντήθηκε και με τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης και πρώην Πρόεδρο, Φιντέλ Κάστρο. Αβάνα και Πεκίνο αποφάσισαν να αυξήσουν τις οικονομικές σχέσεις με την υπογραφή διμερών συμφωνιών, που αφορούν στο εμπόριο, στην αγροτική παραγωγή και στην βιοτεχνολογία, αλλά και να ενισχύσουν την πολιτισμική συνεργασία με καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Για την Κίνα, ως εμπορική δύναμη, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αποκτήσει πρόσβαση σε λιμάνια ανεφοδιασμού πλοίων, που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν αμερικανικά λιμάνια. Για το λόγο αυτό, η Κίνα θα συγχρηματοδοτήσει, τα έργα εκσυγχρονισμού του εμπορικού λιμανιού στην πρωτεύουσα Αβάνα.

Την Αβάνα επισκέφθηκε όμως στις αρχές Ιουλίου και ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Πούτιν και Κάστρο με κοινή δήλωσή τους συμφώνησαν σε κυβερνητική συνεργασία, στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας πληροφοριών, ενώ υπέγραψαν μια σειρά μνημονίων συνεργασίας σε επιμέρους τομείς, όπως μνημόνιο συνεργασίας των υπουργείων πολιτισμών των δύο χωρών, των υπουργείων βιομηχανίας και εμπορίου, καθώς και μνημόνιο για τη δημιουργία ειδικού κέντρου εκπαίδευσης στρατιωτικών και διασωστικών μονάδων.

Στον τομέα της ενέργειας, η ρωσική πετρελαϊκή Rosneft υπέγραψε συμφωνία με την κρατική εταιρείας πετρελαίου της Κούβας Cupet, για συνεργασία στον τομέα της αύξησης και της βελτιστοποίησης της παραγωγής στις πετρελαιοπηγές της χώρας.

Επίσης η ρωσική εταιρεία ενέργειας Inter RAO Export, υπέγραψε σύμβαση με την Κουβανέζικη Union Electrica για την κατασκευή τεσσάρων μονάδων 200 μεγαβάτ στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Maximo Gomez.

Σημειώνεται, ότι το ρωσικό κοινοβούλιο διέγραψε το χρέος της Αβάνας από τη σοβιετική εποχή, το οποίο ανερχόταν σε 26 δισ. ευρώ. Το εναπομείναν ποσό των 2,6 δισ. ευρώ πρόκειται να αποπληρωθεί στη Μόσχα από την κυβέρνηση της Κούβας έως το 2024.

Σήμερα η Κούβα ανήκει στις φτωχότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου, οι οποίοι αποτελούν το 90% των εργαζομένων, κυμαίνεται σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στα 15 ευρώ.

Οι εξαγωγές περιορίζονται σε ζαχαρότευτλα, καπνά και ιατρικές υπηρεσίες. Οι μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο από το 2008 έμειναν, εν πολλοίς, χωρίς αποτέλεσμα.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v