Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τραπεζικά stress tests φέρνουν «καραμπόλες» στις ασφάλειες

Πώς θα επηρεαστεί η τύχη των τραπεζικών ασφαλιστικών εταιρειών από τις εξελίξεις στις τράπεζες. Τα πλεονεκτήματα και η «προίκα» που διαθέτουν. Ο κίνδυνος αφελληνισμού της εγχώριας αγοράς.

Τα τραπεζικά stress tests φέρνουν «καραμπόλες» στις ασφάλειες

Η αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από το μέτωπο των stress tests του προσεχούς φθινοπώρου έχει κινητοποιήσει τα επιτελεία των τραπεζών, τα οποία σχεδιάζουν εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές αρχές σηκώσουν ψηλά τον πήχη.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση πως πρόβλημα δεν υπάρχει και πως τα όποια νέα ποσά κεφαλαίων χρειαστούν θα είναι περιορισμένα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το περιεχόμενο ενός κριτηρίου που θα έχει πανευρωπαϊκή βάση.

Σε κάθε περίπτωση, τα επιτελεία των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων -και με δεδομένο ότι η άντληση νέων μεγάλων ποσών από τη διεθνή αγορά δεν θα είναι τόσο εύκολη όπως την περασμένη άνοιξη- έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια δράσης, όπως αυτό των μαζικότερων πωλήσεων θυγατρικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι ασφαλιστικές.

Έτσι, πέρα από την ΑΤΕ Ασφαλιστική, που εδώ και καιρό βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν την Allianz να βρίσκεται ακόμη πιο κοντά μετά την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου Πειραιώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), από κύκλους της αγοράς εκτιμάται πως -πέρα από τις ορισμένες θυγατρικές τράπεζες του εξωτερικού- η Εθνική Ασφαλιστική και η Eurolife θα μπουν και αυτές γρηγορότερα  στο πρόγραμμα ρευστοποίησης (τη διετία 2015-2016), αν φυσικά προκύψουν αρνητικές εκπλήξεις από τα επικείμενα stress tests.

Έτσι μετά τα ξενοδοχεία (Αστέρας Βουλιαγμένης για την Εθνική και δρομολόγηση πώλησης του Hilton από την Alpha Bank), μετά τις θυγατρικές εταιρείες ακινήτων (Eurobank Properties και Πανγαία), εξελίξεις αναμένονται στις πωλήσεις ΑΕΔΑΚ (βλέπε πρόσφατο δημοσίευμα του Euro2day.gr), και πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για τρέχουσες συνομιλίες προκειμένου να πουληθεί η ΤΤ-ΕΛΤΑ ΑΕΔΑΚ, ενώ στην επικαιρότητα επανέρχεται και ο ασφαλιστικός κλάδος.

Θετικό στοιχείο για τις ασφαλιστικές που είναι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών είναι το ότι έχουν τοποθετημένο πολύ σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου των επενδύσεών τους σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία την τελευταία διετία έχουν αποφέρει υψηλές αποδόσεις και έχουν ενισχύσει περαιτέρω την κερδοφορία τους και την κεφαλαιακή τους βάση.

Άλλα στοιχεία επίσης είναι οι υψηλοί δείκτες φερεγγυότητας, καθώς επίσης τα προγράμματα περικοπών κόστους που έχουν υλοποιηθεί - ενδεικτικά αναφέρουμε τα εκτεταμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που έλαβαν χώρα τόσο στην ΑΤΕ, όσο και στην Εθνική.

Επιπλέον, «προίκα» για την Εθνική Ασφαλιστική και τη Eurolife είναι η συνεργασία με τους μητρικούς τραπεζικούς ομίλους στο μέτωπο του bancassurance. Σύμφωνα με έμπειρο στέλεχος της αγοράς, «οι υποψήφιοι αγοραστές θα προέλθουν μόνο από το εξωτερικό και οι σιγουρότεροι τρόποι για να επεκταθούν στην ελληνική αγορά είναι το bancassurance, αλλά και το ζήτημα του συνταξιοδοτικού, δηλαδή των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, αλλά και των επαγγελματικών ταμείων (δεύτερος ασφαλιστικός πυλώνας), όπου θεσμικές διευκολύνσεις αναμένονται μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Άρα λοιπόν, οι θυγατρικές των τραπεζών είναι σε θέση να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων παικτών, καθώς διαθέτουν μεγάλα μερίδια αγοράς, πρόσβαση στα τραπεζικά γκισέ και ευρύτατα δίκτυα για την προσέλκυση συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια για να κλειστούν τα deals παραμένουν τα τιμήματα που θα προσφερθούν, ιδίως όταν το ΤΧΣ έχει καταβάλει πρόσφατα σημαντικού ύψους ποσά για την επανακεφαλαιοποίησή τους.

Επίσης, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέβαλε για τα μέσα του 2015 τη θέσπιση νέου πλαισίου για τα επαγγελματικά ταμεία προκάλεσε τη δυσφορία των ξένων ασφαλιστικών, οι οποίες έχουν βαρεθεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια τις ελληνικές κυβερνήσεις να υπόσχονται πράγματα που δεν πραγματοποιούν».
Κατά καιρούς επίσης έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια περί πώλησης του 30% περίπου που κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς στην Ευρωπαϊκή Πίστη, ωστόσο μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

«Η Ευρωπαϊκή Πίστη δεν έχει προκαλέσει κανένα πρόβλημα στον όμιλο Πειραιώς. Ήταν από τις ελάχιστες ασφαλιστικές εταιρείες που δεν χρειάστηκαν να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά το PSI και επίσης δεν θα χρειαστούμε νέα κεφάλαια ούτε και εν όψει του Solvency II.

Η συνεργασία με τον όμιλο Πειραιώς είναι άριστη, με την τράπεζα να συμμετέχει σε μια ασφαλιστική εταιρεία που σημειώνει κάθε χρόνο σημαντικά κέρδη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστος Γεωργακόπουλος, καλούμενος να σχολιάσει τη σχέση της εταιρείας του με τον όμιλο Πειραιώς.

Πάντως, σε περίπτωση πώλησης των τριών ασφαλιστικών που είναι θυγατρικές τραπεζών, θα οδηγηθούμε σε «αφελληνισμό» του κλάδου ζωής, καθώς στην εγχώρια αγορά θα παραμείνουν ουσιαστικά δύο ελληνικές εταιρείες (Ευρωπαϊκή Πίστη και International Life) με μερίδια αγοράς που αθροιζόμενα δεν θα υπερβαίνουν το 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v