Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Δύο τροπολογίες για ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης

Τροπολογίες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούν δωρεάν ρεύμα σε φτωχούς και επαναφορά του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011.

ΣΥΡΙΖΑ: Δύο τροπολογίες για ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης

Και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται στη λίστα όσων ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, καταθέτοντας σχετική τροπολογία στη βουλή. Είχαν προηγηθεί σήμερα το πρωί, 33 «γαλάζιοι» βουλευτές που ζητούσαν κάτι αντίστοιχο, ενώ και το ΠΑΣΟΚ, στη συνάντηση που είχαν στελέχη του την προηγούμενη εβδομάδα με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ζήτησε το ίδιο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος δύο τροπολογίες, για παροχή δωρεάν ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες και επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011.

Στην πρώτη, επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου από μόνη της δεν φθάνει και προτείνεται η άμεση αποκατάσταση στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει χορήγηση δωρεάν ποσότητα 1.200 Kwh το τετράμηνο (ή 3.600 kwh το χρόνο), ανά οικογένεια, στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή, και έως 2000 κιλοβατώρες, θα τιμολογείται σύμφωνα με το ΚΟΤ, ενώ ποσότητα πέραν αυτής θα τιμολογείται με την ισχύουσα για τους οικιακούς καταναλωτές τιμή.

Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών προς την ΔΕΗ μέχρι σήμερα, θα ρυθμίζονται αυτομάτως σε 24 άτοκες δόσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις αποδεδειγμένης πλήρους αδυναμίας πληρωμής ακόμη και αυτών των δόσεων, θα δίνεται η δυνατότητα αναδρομικής ένταξης στο παραπάνω πρόγραμμα.

Τέλος, σύμφωνα με την τροπολογία, καταργούνται εφεξής οι διατάξεις περί Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος που καταβάλλονται στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη δεύτερη τροπολογία, προβλέπεται η επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα Μαρτίου 2011.

Στην αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε μαζί με την τροπολογία, επισημαίνεται πως το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης, ενώ παρατίθενται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης δεν απέδωσε, αφού η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε και τα έσοδα που χάθηκαν ήταν άνω των 237 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v