Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ: Το παρασκήνιο της αλλαγής διοίκησης

Τα συνεχή παράπονα της τρόικας και η κόντρα με την κυβέρνηση οδήγησε στην αντικατάσταση των κ.κ. Μανιατόπουλου και Εμίρη. Ο Εμμ. Κονδύλης νέος πρόεδρος και ο Π. Μπουχώρης διευθύνων σύμβουλος. Τι λέει ο τέως διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

ΤΑΙΠΕΔ: Το παρασκήνιο της αλλαγής διοίκησης

Τις σοβαρές επιφυλάξεις που είχε εκφράσει η τρόικα για τη δυνατότητα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να προχωρήσει τους διαγωνισμούς, αλλά και τη διαμάχη με την κυβέρνηση για σειρά θεμάτων (από τις καθυστερήσεις σε νομοθετικές ρυθμίσεις μέχρι την υπόθεση ΟΛΠ) φαίνεται πως πλήρωσε η διοίκηση του Ταμείου που «ξηλώθηκε» σήμερα. 

Το κλίμα στις σχέσεις των δύο πλευρών ήταν ούτως ή άλλως βαρύ τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς υπήρξαν δηλώσεις του (τέως πλέον) διευθύνοντος συμβούλου Γ. Εμίρη σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση «πρέπει να γίνει δυσάρεστη» για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ακολούθησε, την προηγούμενη εβδομάδα, το «άδειασμα» του ΤΑΙΠΕΔ από την κυβέρνηση με την απόφαση να προχωρήσει ο φιλικός διακανονισμός μεταξύ ΟΛΠ – Cosco, παρά τις αντιρρήσεις του Ταμείου. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός πως η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, με εντολή άνωθεν, δημοσιοποίησε την αλληλογραφία μεταξύ ΟΛΠ και ΤΑΙΠΕΔ για το φιλικό διακανονισμό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρης είχε τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. 

Η θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ αποδεικνύεται ηλεκτρική καρέκλα αφού σε τρία χρόνια έχουν καθίσει σ’ αυτήν πέντε διαφορετικά πρόσωπα, με τελευταίο τον κ. Κων/νο Μανιατόπουλο που αντικαθίσταται από τον καθηγητή Εμμανουήλ Κονδύλη. Ο Γ. Εμίρης, που είχε παραμείνει διευθύνων σύμβουλος, επί τρεις διαφορετικούς προέδρους (Τ. Αθανασόπουλο, τον αείμνηστο Στ. Σταυρίδη και Κ. Μανιατόπουλο) αντικαθίσταται από τον κ. Πασχάλη Μπουχώρη.

Οι σοβαρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται, πάντως, να γίνουν ακόμα σοβαρότερες μέχρι να ενημερωθεί η νέα διοίκηση.

Αυτό το μήνα έληξε η θητεία τριών από τα πέντε μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα των κ.κ. Εμίρη, Μανιατόπουλου και του εντεταλμένου συμβούλου Ανδρέα Ταπραντζή ο οποίος παραμένει. Σημειώνεται πως ο Γ. Κουτσουδάκης, επίσης μέλος του Δ.Σ. έχει ζητήσει εδώ και καιρό να αντικασταθεί λόγω φόρτου εργασίας στην τράπεζα που εργάζεται. Οσο για το άλλο μέλος του Δ.Σ. τον κ. Αρη Καλλιπολίτη, που είχε τοποθετηθεί όταν η ΔΗΜΑΡ στήριζε την κυβέρνηση, η θητεία του λήγει τον Οκτώβριο του 2015.

Εμίρης: Ολοκληρώσουμε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις

Με μια λιτή δήλωση τοποθετήθηκε στις εξελίξεις ο Γιάννης Εμίρης. «Σήμερα, με τη συμπλήρωση της θητείας μου στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, ολοκληρώνω ένα σημαντικό επαγγελματικό κύκλο. Με την αμέριστη βοήθεια των συνεργατών μου στο Ταμείο τους οποίους ευχαριστώ, καταφέραμε τα τελευταία δύο χρόνια να ολοκληρώσουμε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις, που αλλάζουν ριζικά την εικόνα της χώρας και αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές της προοπτικές. Επίσης, καταφέραμε να θέσουμε τις βάσεις για τη θετική εξέλιξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στο μέλλον. Η χώρα αλλάζει προς το καλύτερο και είμαι περήφανος που ήμουν μέρος της ομάδας που επανατοποθέτησε την Ελλάδα στο διεθνή επενδυτικό χάρτη. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό της χώρας και το σύνολο της Κυβέρνησης για την αμέριστη εμπιστοσύνη που μου έδειξαν τόσο κατά την επιλογή μου για τη θέση αυτή, όσο και καθόλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσα στον Πρωθυπουργό ότι είμαι στη διάθεσή του αλλά και στη διάθεση της νέας διοικητικής ομάδας του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να συνεχισθεί η υλοποίηση του προγράμματος με βάση τα ορισθέντα χρονοδιαγράμματα και χωρίς να υπάρξει ούτε μία μέρα καθυστέρηση».

Τα βιογραφικά της νέας διοίκησης:

Ο Εμμ. Κ. Κονδύλης είναι Oμότιμος Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθώς και τ. Διευθυντής του Τομέα Μάνατζμεντ και του Προγράμματος Μ.Β.Α. – Μάνατζμεντ Τουρισμού του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Είναι κάτοχος Ph.D. (Operations Research) από το Case Western Reserve University, Weatherhead School of Management – Η.Π.Α., M.Sc. από το Case Institute of Technology – Η.Π.Α. και πτυχίου Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει εκτεταμένη διοικητική και συμβουλευτική εμπειρία, κατέχοντας ανώτατες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου: Montgomery Ward , Eaton Corporation , Ciba Geigy, ΕΤΑ-Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (Πρόεδρος), Γραφείο Δοξιάδη/ Dubai & Khartoum , ΑΓΕΤ Ηρακλής (Εντεταλμένος / Διευθύνων Σύμβουλος), Λάβα, Βιομηχανικά Ορυκτά, Λατό, Αστήρ, ΕΒΙΕΣΚ, Ηρακλής Συσκευασίες, ΗΣΑΠ, ΕΡΓΟΣΕ, ΕΕΤΤ – Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, κ.α.

Οργάνωσε και διηύθυνε το Πρόγραμμα Αύξησης Παραγωγικότητας καθώς και την Εφαρμογή του Προϋπολογισμού Μηδενικής Βάσης με εφαρμογές σε 20 Υπουργεία και 30 Επιχειρήσεις / Οργανισμούς. (Διετέλεσε επίσης Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βελτίωσης της Δημόσιας Διοίκησης των χωρών μελών του Ο.Ο.Σ.Α. - Παρίσι). Είναι μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων, εργασίες του δε έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Πασχάλης Μπουχώρης

Ο Πασχάλης Μπουχώρης προέρχεται από την Εθνική Τράπεζα όπου από το 2006 ήταν διευθυντικό στέλεχος έχοντας υπηρετήσει ως επικεφαλής στους τομείς ευθύνης των μεγάλων εταιρικών πιστοδοτήσεων ειδικής διαχείρισης, διεθνούς επιχειρηματικής τραπεζικής και επενδύσεων private equity. Από το 1996 εργάσθηκε σε διευθυντικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ με ειδίκευση στις αναδιαρθρώσεις, επιχειρηματικές επενδύσεις, εξαγορές & συγχωνεύσεις και στρατηγική επιχειρήσεων.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Rotterdam School of Management με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v