Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστικά του «ραντεβού» κυβέρνησης-τρόικας στο Παρίσι

Πώς επιχειρεί η κυβέρνηση να χαράξει τη νέα διαπραγματευτική στρατηγική. Η επιλογή να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση εκτός συνόρων και η στάση της τρόικας. «Αγώνας» για να κατατεθεί σήμερα το πολυνομοσχέδιο των 180 άρθρων με τα προαπαιτούμενα. Πώς σχολιάζει η Κομισιόν το Παρίσι.

Τα μυστικά του «ραντεβού» κυβέρνησης-τρόικας στο Παρίσι

Σε μια τυπική διαδικασία όπως γίνεται στην Πορτογαλία, επιχειρεί να μετατρέψει η κυβέρνηση την αξιολόγηση από την τρόικα, επιδιώκοντας παράλληλα να εκπέμψει το μήνυμα ότι οι μέρες της τρόικας είναι... μετρημένες και βρίσκεται στον προθάλαμο της απομάκρυνσης από την Ελλάδα.

Αν πετύχουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, σε πρώτη φάση το έργο που έχουμε ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν, όπου κάθε φορά οι κ. Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς έρχονταν στη χώρα και παράγοντες των Βρυξελλών διέβλεπαν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μετά τις διακοπές του... σκι, δεν θα το ξαναδούμε.

Αν το σενάριο προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, στο τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πάρει το «πράσινο φως» για σταδιακές φοροελαφρύνσεις και να θέσει τη δική της ατζέντα. Κι αν το έργο πάει ακόμα πιο μακριά, νέο μνημόνιο όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα δεν θα υπάρξει ούτε ζωγραφιστό.

Αλλά αυτά ακόμα είναι σχέδια.

Μέχρι να φανεί αν το σενάριο είναι ισχυρό, υπάρχει δρόμος. Το πρώτο βήμα πάντως προς αυτήν την κατεύθυνση, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη, έγινε.

Η κυβέρνηση και η τρόικα έδωσαν τα χέρια για έναρξη των διαδικασιών της πέμπτης αξιολόγησης σε ουδέτερο έδαφος, 3-5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, και ολοκλήρωσή της στα τέλη Σεπτεμβρίου όταν θα έρθουν στην Αθήνα «για λίγες μέρες» οι επικεφαλής, Τόμσεν, Μαζούχ και Κοστέλο (ο διάδοχος του Μορς). Νωρίτερα, θα τρέξουν τη δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και κύκλοι προσκείμενοι στον Γκίκα Χαρδούβελη μετέδιδαν την περασμένη εβδομάδα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια σύντομη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο μέσω της οποίας θα σταλεί το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την ανάγκη να είναι εδώ οι «μπαμπούλες» της τρόικας για να κάνει όσα πρέπει να κάνει.

Το ίδιο έλεγαν και χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ό,τι πρέπει να γίνει μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Σταματάει ο μύθος πως όταν δεν είναι η τρόικα εδώ δεν γίνεται τίποτα». Αν σταματήσει πραγματικά όχι μόνο ο μύθος, αλλά και η εκτεταμένη και σε τεταμένο κλίμα παρουσία των επικεφαλής της τρόικας, υπάρχουν προσδοκίες ότι το κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία τουλάχιστον δεν θα επιβαρυνθεί».

Στο παρελθόν πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν για παράδειγμα πως έχει παρατηρηθεί ότι όταν είναι εδώ η τρόικα ακόμα και ο τζίρος στην αγορά πέφτει. Διαμορφώνεται ένα κλίμα ανησυχίας, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι είναι εδώ...

Αυτό επιχειρεί τώρα σε πρώτη φάση να ανατρέψει η κυβέρνηση. Στον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης εξπρές σε ουδέτερο έδαφος, στο Παρίσι, αναμένεται να μεταβούν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, κορυφαίοι υπουργοί με ενεργή εμπλοκή στη διαδικασία όπως οι κ. Δένδιας, Μητσοτάκης και Βρούτσης και βέβαια ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, όχι μόνο θα έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και αυτή θα έχει εκταμιευθεί, αλλά θα έχει καλυφθεί και η υστέρηση που σημειώνεται στην ικανοποίηση μνημονιακών δεσμεύσεων.

Γι' αυτό και έχει αναγορευθεί σε άμεση προτεραιότητα η ψήφιση του περιβόητου πολυνομοσχεδίου-το οποίο χθες αριθμούσε 180 άρθρα τα οποία διευρύνονταν- με τα προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση της δόσης του 1 δισ.

Το νομοσχέδιο είναι πιθανό να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Για το σκοπό αυτό έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ. 

Προπαρασκευαστική η συνάντηση στο Παρίσι

Εν τω μεταξύ απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις συναντήσεις στο Παρίσι σημειώνοντας ότι η τρόικα θα βρεθεί στην Αθήνα μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος επανήλθε με δηλωσή του σημειώνοντας ότι η συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί σημείωσε ότι «μια προπαρασκευαστική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις αρχές Σεπτεμβρίου μεταξύ των ελληνικών αρχών και των επικεφαλής των αποστολών για την Ελλάδα στην Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η συνάντηση θα υπηρετήσει την αναγνώριση των σημείων-κλειδιών που θα συζητηθούν κατά την επόμενη αξιολόγηση του οικονομικό προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας». 

Καταλήγει πως «όπως αναφέρεται στην τελευταία κοινή δήλωση του προσωπικού των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, η επόμενη αποστολή αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Η προπαρασκευαστική συνάντηση δεν υποκαθιστά την αποστολή πλήρους αξιολόγησης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v