Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Η διεθνής κοινότητα να πιέσει την Τουρκία

Η χώρα θα βγει από τη δύσκολη κατάσταση και θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος. Αναφορικά με το κυπριακό ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία.

Βενιζέλος: Η διεθνής κοινότητα να πιέσει την Τουρκία

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα είναι σύντομη η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα και ένα μέρος των επαφών θα γίνεται εκτός Ελλάδας, στις Βρυξέλλες στο Παρίσι ή αλλού, δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος μετά την συνάντηση που είχε με τον Ν. Αναστασιάδη.

Κατ' επανάληψη σε ομιλίες και δηλώσεις μου έχω θέσει το ζήτημα να σταματήσει αυτή η πρακτική της διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα και της ανάμιξής της στην καθημερινή λειτουργία υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης. Η χώρα θα βγει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με τις υποχρεώσεις της χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, αλλά όπως συμβαίνει με κάθε χώρα-μέλος. Αυτή η επάνοδος στην ομαλότητα και την ισοτιμία πρέπει να είναι τώρα ο στόχος μας. Υπό την έννοια αυτή είναι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα αυτό που αποφασίστηκε ως προς την οργάνωση των συναντήσεων, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Σε ό,τι αφορά την συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη τόνισε πως η επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, που ξεκίνησε χτες με τη συνάντηση που κάναμε στο Μέγαρο Μαξίμου, ολοκληρώθηκε ουσιαστικά σήμερα με τη δεύτερη συνάντηση που είχαμε εδώ, υπό τη δική μου ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος, μετά την συνάντηση που είχε με τον Ν. Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο "το Κυπριακό, ως διεθνές πρόβλημα εξαρτάται από τη βούληση του κρίσιμου παράγοντα που φέρει την ευθύνη της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, που είναι η Τουρκία. Άρα οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι στραμμένες πάντοτε προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, τις οποίες στηρίζει η Ελλάδα, είναι πάρα πολύ καθαρές. Έχουν ως βάση το κοινό ανακοινωθέν, έχουν ως βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν ως βάση το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία, επίσης, να αναδεικνύουμε τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την ατμόσφαιρα στο νησί και να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Η Ελλάδα είναι στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού. Είμαστε ένα έθνος, έχουμε κοινή συνείδηση της ιστορίας και της γεωγραφίας, είμαστε δυο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και έχει πολύ μεγάλη σημασία να θυμόμαστε ότι στην Κύπρο δεν έχουμε απλώς μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που πρέπει να καταλήξει σε ένα αποδεκτό, δίκαιο αποτέλεσμα, σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο, έχουμε κι ένα κράτος-μέλος εν λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα κράτος - μέλος του ΟΗΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Άρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιλαμβάνεται ότι αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο δεν ενδιαφέρουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, αλλά την ενδιαφέρουν και την ίδια, ως πολιτική οντότητα και ως θεσμικό οργανισμό.

Τις επόμενες εβδομάδες έχουμε μπροστά μας πολλά να κάνουμε, γιατί έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχουμε τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και φυσικά αναμένουμε τη νέα συνάντηση των διαπραγματευτών και τη νέα συνάντηση των ηγετών στην Κύπρο, στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί.

Ως τότε, ελπίζω ότι θα έχουν αντιληφθεί η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκοκυπριακή πλευρά τη μεγάλη σημασία που έχουν οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τη μεθοδολογία. Γιατί πρέπει να υπάρχει μια διαφανής και εφαρμόσιμη μεθοδολογία, στην προσέγγιση του όλου θέματος".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πάντοτε εξαιρετικά σημαντικός. Και βλέπουμε σε μια περιοχή βεβαρημένη με πολλά μεγάλα προβλήματα, σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει διαρκώς νέα προβλήματα -γιατί έχουμε πρόβλημα στη Μέση Ανατολή, έχουμε πρόβλημα στη Συρία έχουμε πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο Ιράκ, στο Ιράν, στο Λίβανο, στη Λιβύη- ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών από την άποψη αυτή δεν υποβαθμίζεται. Θα έλεγα ότι παντού ο αμερικανικός παράγοντας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Το θέμα είναι να διαφυλάξουμε και τον αυτοτελή ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χάσουν τη δύναμη πίεσης που έχουν, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο που έχουμε οριοθετήσει, που είναι ο σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v